Hlavní navigace

Zaměstnanci odmítají sdělit, že byli na dovolené v zahraničí. Co s tím?

20. 7. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Zaměstnanci, kteří nejsou plně očkovaní nebo v posledním půlroce neprodělali covid, se musí při návratu na pracoviště ze zahraničí prokázat negativním testem.

Z aktuálního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR vyplývá nemilý fakt. Část firem má problémy, jak vládní povinnost uvést do praxe. Zaměstnanci například odmítají sdělit, že se vrací ze zahraničí. Získání informace o bezinfekčnosti tak není jednoduché, uvádí Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Mezi firmami panuje právní nejistota, jak mají vůči zaměstnancům pravidla prokazování bezinfekčnosti po návratu z dovolené vyžadovat. U 16 % firem z průzkumu zaměstnanci nejsou ochotni zaměstnavateli hlásit, že byli na dovolené v zahraničí. 22 % podniků uvádí, že není v jejich silách zjistit, jestli je zaměstnanec bezinfekční.

Zaměstnanci, kteří nejsou plně očkovaní a kteří v posledním půlroce neprodělali covid, se od 9. července musí z nařízení vlády při návratu na pracoviště ze zahraničí prokázat negativním testem. I když vláda upravovala parametry této povinnosti na poslední chvíli a v době dovolených, podniky našly způsob, jak v rámci svých interních předpisů a podmínek tato pravidla co nejlépe splnit. 

Podle paragrafu 102 zákoníku práce mohou firmy zanést testování a další hygienická opatření do svých interních předpisů a pokynů k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP). 

Po skončení plošného povinného testování k 30. 6. je tedy testování na rozhodnutí konkrétního zaměstnavatele, v souladu s jeho interními předpisy. Vedle toho však má zaměstnavatel nadále výše uvedenou povinnost nevpustit zaměstnance na pracoviště bez negativního testu, v případě že zaměstnanec pobýval mimo ČR.

Firmy se opět stávají významným a nejmasivnějším nástrojem pro prevenci covidu, respektive kontrolu bezinfekčnosti. Významná část firem, zejména větších podniků, jde nad rámec požadavků ministerstva zdravotnictví, protože chtějí mít větší jistotu, že případné rozšíření epidemie neohrozí jejich podnikání, říká Jan Rafaj.

Brand24

Kromě testů firmy využívají pro potvrzení bezinfekčnosti po návratu ze zahraničí i čestná prohlášení. Některé podniky plánují nabídnout testování všem zaměstnancům po celozávodní dovolené.

Firmám může pomoci nový Hygienický manuál 4.0, který svaz průmyslu připravil společně s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR. Manuál nová pravidla přehledně vysvětluje a radí firmám, jak je naplnit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).