Hlavní navigace

Zaměstnanci se letos můžou těšit na 13. platy, dostanou až 35 tisíc korun

6. 12. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České ekonomice se daří a většina firem proto letos plánuje svým zaměstnancům přilepšit. Tzv. 13. platy rozdá více než polovina firem a budou velmi slušné.

V loňském roce poskytla tento benefit necelá polovina firem, předloni to bylo ještě méně. Letos se naopak odměny dočká 6 z 10 zaměstnanců soukromého sektoru. Vyplynulo z šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

Peníze se na účtu zaměstnanců objeví už ve výplatním prosincovém termínu. Část z nich dostane peníze v lednu. Záleží na tom, v jakém konkrétním odvětí firma působí.

Odměn se dočkají především zaměstnanci velkých firem

13. platů se dočkají především zaměstnanci velkých firem, které mají více než 250 zaměstnanců. Bonus rozdá až 74 % procent z nich. Benefit se letos výrazně rozšířil především v mikro firmách do 10 zaměstnanců – poskytne ho téměř každá druhá taková firma (47 %).

Čtěte také: Jednou z nejoblíbenějších forem benefitu, která je velmi výhodná pro zaměstnance, jsou stravenky. V budoucnu lze však možná očekávat jistá omezení

Dobrou zprávou je, že si zaměstnanci letos opravdu výrazně polepší. Odměny dosáhnou v průměru až 30 tisíc korun, rozmezí je od 15 až do 35 tisíc korun. Záleží na tom, v jakém odvětví firma podniká.

Zaměstnanci ve stavebnictví dostanou letos nejvíce

Nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví, které v letošním roce zažívá výrazné oživení. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl, který je hlavní tahoun českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

Čtěte také: Mimořádná placená dovolená a flexibilní úvazky. Na to teď utáhnete nové lidi?

Hospodářská komora předpokládá, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech vzroste letos průměrná nominální mzda o 8,6 %, doplňuje Miroslav Diro, tiskový mluvčí Hospodářské komory. Rychlý růst mezd bude podle něj přitom pokračovat, v roce 2019 vzrostou mzdy v průměru o dalších 8,1 %.
 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).