Hlavní navigace

Zaměstnanci v ohrožení. Výrazně roste počet firem, kterým hrozí krach

28. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Až 62 tisíc zaměstnanců by mohlo v dohledné době přijít o práci. Mnoha firmám totiž hrozí krach.

Pandemie koronaviru se výrazně podepsala na ekonomické situaci firem. Od začátku roku se výrazně zvýšil počet těch, kterým hrozí krach.

Jak vyplývá z analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet, za prvních pět měsíců letošního roku se počet ohrožených firem zvýšil o 11 166. Je to o třetinu více než ve stejném období roku 2020. Některá odvětví jsou navíc zasažena fatálně.

Počet ohrožených firem zrychluje

Do kategorie ohrožených firem zařadila společnost Dun & Bradstreet ty firmy, které zahájily konkurzní nebo restrukturalizační řízení, jsou v dočasné ochraně, v likvidaci atd.

Za celý loňský rok se potom mezi ohroženými ocitlo více než 22 tisíc firem a jejich více než 62 tisíc zaměstnanců, kteří by mohli přijít o práci.

O práci by mohly přijít desítky tisíc zaměstnanců

Ve srovnání s rokem 2019 se jednalo, v případě firem, o nárůst o 16 % a v případě zaměstnanců o pětinu. Do května přibylo dalších 11 166 ohrožených firem, což představuje meziroční přírůstek o 31 % a v porovnání s předkrizovým rokem 2019 o 39 %. O něco horší je situace v počtu zasažených zaměstnanců, říká Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

Ta doplnila, že počet zaměstnanců letos narostl na 32 885, což je v porovnání s loňským rokem o 36 % víc a o 73 % víc než v roce 2019.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).