Hlavní navigace

Zaměstnanec čerpá sick days. Může na něj zaměstnavatel poslat kontrolu?

27. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je možné zaměstnance kontrolovat během čerpání sick days, tedy v době zdravotního volna, stejně jako během nemocenské? A hrozí při porušení nějaké postihy?

Možnost zdravotního volna, tedy tzv. sick days, není samozřejmostí. Firmy jej poskytují jako zaměstnanecký benefit. 

Sick days, neboli „nemocné“ dny,  jsou však chápány vyloženě jako zdravotní volno. Nejsou tedy čerpány k relaxaci, sportovním činnostem, nakupování či vyřizování nejrůznějších záležitostí na úřadech. 

Lze to kontrolovat? 

Protože se žádným způsobem zaměstnavateli nedokládá, vyžaduje čerpání tohoto benefitu jistou důvěru mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem. Není totiž možné zaměstnance v době volna kontrolovat. Nejednalo by se o porušování léčebného režimu v době pracovní neschopnosti. 

Zákoník práce pojem zdravotní volno nezná, nepočítá tedy s možností kontroly v době jeho čerpání. Přesto by v případě zjištění zneužití tohoto zdravotního volna mohlo dojít podle předem nastavených pravidel k neposkytnutí nebo snížení náhrady mzdy.

Je vhodné předem nastavit pravidla ohlašování čerpaného zdravotního volna. Volno je poskytováno k vyřešení náhlé zdravotní indispozice zaměstnance, nedá se plánovat předem. Přesto by mělo být jasno, s jakým předstihem, komu a jakým způsobem se čerpání zdravotního volna hlásí, tak aby nedocházelo k jeho zneužívání.

Více o dalších důležitých pravidlech čerpání sick days prozradí článek Nepodceňte pravidla poskytování zdravotního volna, takzvaných sick days

Co dalšího přinesl uplynulý týden? 

Čtěte další příběh podnikatelů, který zaujal. Když bylo Romanovi Kociánovi 29 let, skončil v korporátu a pustil se do podnikání. Od té doby vlastní a vede firmu s dlouhou tradicí na výrobu kondomů Primeros. Připojila se k němu i jeho žena Jana Kociánová. Jak se jim daří, se dozvíte z článku Kondomový byznys je pořád plný tabu. V Primerosu bojují otevřeností a designem

Náhrada mzdy zaměstnanci ve spojitosti s neplatnou výpovědí nebude zanedbatelná. Zaměstnavatel se může „zhojit“ na manažerech, kteří o ní rozhodli. Více na téma čtěte v článku Soud rozhodl. Neplatně podaná výpověď se může šéfům vymstít

Jen na výhry a provoz Účtenkovky zaplatí daňoví poplatníci 80 milionů Kč ročně. Stanovený účel navíc loterie neplní. Není načase tuto loterii ukončit? Na otázku si odpovídá redaktor serveru Podnikatel.cz Daniel Morávek ve svém komentáři Účtenkovka neplní cíle, je načase tuto celonárodní Matějskou pouť ukončit

skoleni_15_4

Nastoupí-li zaměstnanec na delší neplacené volno, kdo za něj v té době hradí zdravotní pojistné a kolik činí pojistné? Odpoví článek Jak je to s platbou pojistného, jestliže má zaměstnanec neplacené volno?

Na změnu SSL certifikátu v systému EET zbývají necelé tři týdny. Berňák na novinku upozorňuje a doporučuje ověřit si, zda je pokladní zařízení připraveno. Čtěte více v článku Berňák připomíná, zanedlouho se u #EET změní certifikát. Co je třeba udělat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).