Hlavní navigace

Zaměstnanec v karanténě by měl dostat k náhradě mzdy 370 korun za den

9. 2. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda schválila mimořádný příspěvek ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci. Vyplácen by měl být od 1. března.

Jako motivace v boji proti covidové pandemii, kdy by měli lidé v případě odhalení nákazy poctivě nahlašovat rizikové kontakty a případně odcházet do karantény, má posloužit mimořádný příspěvek zaměstnanci při nařízené karanténě ve výši 370 korun za každý kalendářní den po dobu nanejvýš deseti dnů trvání karantény.

Mimořádný bonus, tzv. izolačka

Návrh schválila vláda, následně o něm informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na svém twitterovém profiluNa vládě jsme schválili izolačku! Tenhle mimořádný bonus ve výši 370 Kč denně pomůže lidem chovat se zodpovědně. Konečně! Česko zaostává v rámci EU ve výši nemocenské, lidi ale můžeme podpořit aspoň takto. Záleží už jen na Sněmovně, jak rychle a v jaké ho podobě pošle do Senátu!

Psali jsme: Kompenzační bonus pro OSVČ a společníky se má zvýšit na 1000 Kč denně

Příspěvek by zaměstnanec dostal současně s vyplacenou nemocenskou, hradil by ho zaměstnavatel, který by si tento výdaj následně odečetl z pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Výše příspěvku bude limitována tak, aby součet náhrady mzdy a příspěvku nepřevýšil 90 procent průměrného hrubého výdělku zaměstnance podle zákoníku práce. 

Příspěvek by se neměl danit. Neměl by se zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na sociální dávky a nemělo by být možné ho strhnout v exekuci. Nárok na bonus by neměli lidé po návratu z ciziny, kde nebyli pracovně. Bonus by neměli mít, pokud je lékaři poslali do karantény do pěti dnů od návratu ze zahraničí.

Pokud zákon projde parlamentem, měl by platit od 1. března na dobu tří měsíců. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).