Hlavní navigace

Zapomněli jste uplatnit slevy na dani? Dají se získat zpět, pozor ale na lhůty

1. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Pokud jste zapomněli v daňovém přiznání využít některé slevy na dani, na které jste měli nárok, máte tři roky na nápravu. Pozor však na uplynutí lhůt.

Zapomněli jste v přiznání uplatnit nějaké slevy na dani? Na opravu máte dle daňové řádu 3 roky a to od termínu, kdy se mělo daňové přiznání podat, tedy o 1. dubna příslušného roku. Poté váš nárok vyprší. Problém ale nastává u nároků z roku 2010, v té době totiž ještě neplatil daňový řád a zákon o správě daní a poplatků upravoval lhůty jinak. Kdo tedy dnes (či kdykoli doteď během letošního roku) požádal o zpětné uplatnění slev na dani, mohl ho finanční úřad odmítnout. Jak úřady, tak odborníci se totiž neshodují, podle kterých lhůt se má postupovat.

Čtěte také: Udělali jste v daňovém přiznání chybu? Víme, jak to můžete napravit

Daně x

Slevy uplatněte, maximálně vám je zamítnou

Na server Podnikatel.cz se obrátil čtenář, který opomněl v minulých letech uplatnit slevu na manželku. Zatímco za roky 2011 a 2012 není problém a pro uplatnění stačí podat opravné přiznání do dubna příštího a přespříštího roku, okolo roku 2010 panují nejasnosti. Podle starého zákona totiž musel poplatník podat přiznání do konce roku 2013, aby mu sleva za rok 2010 byla zpětně uznána. Podle nového daňového řádu ale stačí podat přiznání do dne, kdy se má podat přiznání, tedy do dneška 1. dubna 2014. Neexistuje ale jasné stanovisko, podle kterého zákona a lhůt postupovat.

Nové Zakony.podnikatel.cz

Všechny právní normy od roku 1993, pravidelně aktualizované, ve všech dostupných znění. Porovnejte předchozí znění s aktuálním, zkoumejte budoucí znění. Hledejte v textu zákona konkrétní a vyznačené změny. 

Uložte si do záložek: zakony.podnikatel.cz

Daňový poradce Jan Molín ze společnosti MIVO proto doporučuje opravné daňové přiznání za rok 2010 podat a slevu uplatnit. Maximálně ji totiž úřad neuzná. Proti zamítnutí slevy pak radí se odvolat, aby o celé věci rozhodlo nadřízené odvolací finanční ředitelství v Brně. Odvolání nic nestojí a zabere vám jen čas na jeho sepsání, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jan Molín.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).