Hlavní navigace

Zavření obchodů byla ekonomická šikana, otevřete je hned, chtějí podnikatelé

17. 2. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Když Sněmovna v pátek 12. února neodhlasovala prodloužení nouzového stavu, řada podnikatelů se zaradovala, že bude moci normálně fungovat.

Ve facebookových skupinách se poté objevovala spousta dotazů a příspěvků týkajících se otevření a s tím souvisejících opatření. Mnohé zajímalo, jak to vidí ostatní a jaké mají na následující dny plány. Zatímco někteří chtěli otevřít za každou cenu a těšili se na to, jiní zůstali zdrženlivější a takový postup doporučovali i ostatním.

Co se dozvíte v článku
  1. „Není na co čekat“
  2. Pravidla jako v prosinci
  3. Někdo by vyčkal
  4. Projděte si facebookové příspěvky:
  5. „Je to diskriminační“
  6. Blíží se otevření?

„Není na co čekat“

Jan přidal příspěvek s tím, že jej fascinuje debata o nouzovém stavu. Dále se v něm ptal ostatních, jestli opravdu hodlají respektovat tohle nařízení a nechat své provozovny zavřené. Já tedy říkám ne, nebudu respektovat vládní zákazy. Je to od nich čistě ekonomická šikana. S epidemiologickou situací to má pramálo společného. Jděte a otevřete své obchody. Myslím, že nás vláda už šikanovala dost. Není na co dál čekat, píše dále. Jarmila na něj reaguje, že jsme tam, kde jsme nechtěli být, a všichni se bojíme. Přesně tak. Ne vláda, to strach je náš největší nepřítel. Vláda toho strachu jen využívá, odpovídá Jan. Michal se svěřuje, že své provozovny zavřené nenechá. Nemám aktuálně nárok na podporu, stát mi něco dal, předtím zlikvidoval mou investici a mé peníze, nechce mi dát podporu, a navíc na mě poslal kontrolu a chce ty prachy zpět, popisuje.

Podle Josefa by měli otevřít buď všichni a napořád, nebo to nemá smysl. Bohužel jsme v ČR a tady nepotáhneme za jeden provaz snad nikdy, dodává. Kateřinu by zajímalo, jak si lidé představují opatření, které by vyřešilo narůst epidemie – čistě zdravotní stránku. Pořád kecy, jak to nefunguje, ale otevření obchodů řešení asi nepřinese, doplňuje. Jan podotýká, že zavření řešení také nepřineslo, jen v podobě krachujících obchodů. Radka vidí zavření části firem tak stejně účinně, jako kdyby chtěl někdo zastavit unikající vodu z přehrady tím, že zavře tři výpusti z deseti. Podle mého měli zavřít všechno třeba na měsíc a mezitím nachystat opatření tak, aby všechno mohlo fungovat bezpečně. Na to se vykašlali, doplňuje.

Pravidla jako v prosinci

Spousta prodejců se v pondělí chystalo otevřít a těšilo se na to. Například Martina psala, že určitě otevře, protože nevidí jediný důvod, aby neotevřela. Jarmila to měla v plánu s upravenou pracovní dobou. Jsem pro otevření všech provozoven současně s velmi tvrdými hygienickými restrikcemi na ten provoz a pro tvrdé sankce při nedodržování ochranných opatření. Je potřeba otevřít ekonomiku a bez milosti exemplárně trestat lidi, kteří přispívají k této hrozné situaci a k jejímu nezlepšování, sdělil Honza a Marie mu odpověděla, že zatím jsou otevřeny ty nejrizikovější provozy, jako jsou autobusy, montovny a hypermarkety. Také Klára byla pro otevření za dodržování hygienických pravidel: odstupy, roušky, kde to nejde, mytí rukou, podpora prevence (vlastní imunity, dodržování karantény, ochrana rizikových skupin atd.). To, že končí nouzový stav, neznamená, že končí virus, shrnuje.

Mnozí se odkazují na opatření, která fungovala v listopadu a prosinci. Uvidíme, co hejtmani ještě vymyslí. Pokud ano, tak s omezeními, jako na podzim, omezený počet lidí, zakrytý nos a ústa, desinfekce u vchodu. Naštěstí jsme mohli fungovat online (služba) a prodej „mezi dveřmi“, případně rozvozem. Ale není to ono, tak snad konečně, popisuje Ondřej. Také Petra měla v plánu otevřít a dodržovat pravidla, která platila v prosinci, aby neohrozila své prodavačky. Lucka má malý obchod a je otevřená jako papírnictví a pro výdej zásilek. Pult za plexi, rouška, vstup po jednom s rouškou, větrák, desinfikuji a jde to, lidi všechno dodržují, venku mají rozestupy a funguje to, vyjmenovává. 

Vladimír všem, kteří se chystají otevřít, vzkazuje: Naučte se udržovat čistotu a hygienu na úrovni, ne šetřit na služby, které provádějí profesionální úklidové firmy, a preventivně dělejte dezinfekci prostor a dodržujte pravidla. Jinak budete mít pořád zavřené provozovny. Realita je taková, že spousta lidí kašle na takové věci a rádi utrácí peníze za exotické dovolené, než aby zaplatili za kvalitní služby pro svůj podnik.

Někdo by vyčkal

Podle Sandry je to hrozně těžké a záleží na spoustě faktorů. Záleží na tom, v čem člověk podniká, jak moc se může přenést do online prostředí, kolik do minusu ještě může jít a kolik bude akceptovat, jak to psychicky zvládá… Ano, strach mi nedovolí otevřít. Pokud bychom se snad náznakem blížili k nějakému bodu zlomu, tak neváhám a otevřeme. Zatím to ještě vydržíme, protože strach z likvidační pokuty máme, dodává. Souhlasí s ní i Kateřina, která by s opatrností otevřela, kdyby se situace zlepšila, ale nyní opravdu ne. Sandra jí dále odpovídá, že se nebojí úplně z epidemiologického hlediska, ale že je potřeba začít fungovat, protože je na tom hodně lidí špatně finančně i psychicky a je potřeba najít kompromis. 

Podle Františka by měli všichni otevřít, ale neudělají to zřejmě proto, že nemají polštář na pokuty, sílu na dohadování se s úředníkem anebo vlivné známé. Na malých se pokuta vymáhá lehce. A ještě exemplární potrestání mediálně profláknuté. Stačí jedno udání a už jedete. A že vás někdo udá během prvního dne, je 100% jistota. Jedna kontrola, druhá kontrola a tak furt dokola, popisuje.

Jakub provozuje službu a chce počkat pár dní, než roztočí všechny kampaně a „propálí“ tak peníze, aby nalákal lidi na rezervace, které bude muset za pár dnů zase zrušit. Chce tomu dát týden a pak uvidí. Podobně to vidí Kateřina: Napéct, uvařit, nakoupit a pak zas jak poněkolikáté rozdat nebo vyhodit? Ne, čekám na začátek března, pak se uvidí, dodává. Jan v komentáři prozradil, že už tady ani pracovat nechce. Ještě něco zbylo, tak uvidím, co vymyslím, rozhodně zítra nevstávám. Jsem naštvaný a uražený a budu dělat mrtvého brouka, doplňuje.

Projděte si facebookové příspěvky:

„Je to diskriminační“

Podnikatelům dlouhodobě vadí, že oni musí mít zavřené malé obchody, zatímco supermarkety dále fungují téměř bez omezení. Malé obchody zavřené a obchoďáky otevřené. Vždyť je to do nebe volající. To nevidí ani hejtmani, že je to diskriminace? ptá se Květoslava. A přidává se i Květa, podle které to nedává smysl. Kdyby podle ní byly otevřeny malé obchody, kam by se mohlo jen po dvou třech lidech dle velikosti, tak by to bylo rozhodně smysluplnější a nikdo by nekrachoval. Služby by za určitých podmínek fungovaly v provozovnách. U mě je to jeden klient, jeden masér, vše čisté. V domácnosti, kam jezdím, je třeba 5 lidí a musím sahat na věci, které dezinfikované rozhodně nejsou, umyvadlo s horkou vodu rozhodně není ve stejné místnosti, jak to musí být na provozovnách. Vše je přesně naopak, než by mělo být, popisuje. 100% souhlas, určitě umíme zařídit menší kontakt mezi lidmi než supermarkety. Hlava mi to nebere, souhlasí Jarmila.

skoleni_15_4

Blíží se otevření?

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na svém Twitteru dne 16. února informoval, že další krok ke znovuotevření maloobchodu je nastaven v pondělí 22. 2. Po dohodě na Radě vlády pro zdravotní rizika je tento návrh přijatelný, a to za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory na bázi FFP2, do osvěty zapojíme rovněž obchodní centra, uvedl. Podrobnější pravidla by měla být oznámena v následujících dnech a podle vývoje epidemiologické situace by mohlo následovat otevření i dalších provozoven.

Server ČT24 uvedl, že tento krok vnímá Svaz obchodu a cestovního ruchu jako snahu předběhnout Ústavní soud, který má v pondělí vynést ve věci omezení maloobchodu rozhodnutí. Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod s tím, že by měla být zrušena, protože jsou diskriminační.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).