Hlavní navigace

ČPFA: Zdanění fotovoltaiky bude stát 260 miliard korun

1. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za schválení novely regulující fotovoltaiku hrozí Česku arbitráže. Varuje Česká průmyslová fotovoltaická asociace. Vláda tento týden rozhodne o možných mnohasetmiliar­dových arbitrážích. Fotovoltaickým projektům (kromě velmi malých elektráren na rodinných domech s výkonem do 30kW) hrozí dodatečné a zpětné zdanění. Celkem bude navrhovanými kroky poškozeno 1450 firem a ohroženo bude více než pět tisíc pracovních míst, která fotovoltaika vytvořila, uvádí František Smolka, prezident České průmyslové fotovoltaické asociace.

František Smolka dodává, že 26% srážková daň je pro většinu realizovaných fotovoltaických elektráren likvidační. Téměř všechny solární projekty jsou totiž financované z bankovních úvěrů, které jsou splatné za 11 až 13 let. Výnosy solárních elektráren nepokryjí jejich provoz a splátky úvěrů. Vláda si od zavedení daně slibuje vybrat během dvaceti let zhruba 92 miliard korun. Ovšem asociace varuje, že soudní spory a arbitráže budou stát minimálně 260 miliard korun.

Brand24

Záměrem vlády je omezení předpokládaného růstu cen elektrické energie v souvislosti s podporou fotovoltaických elektráren. Nárůst podpory solárních elektráren bude možné kompenzovat zavedením srážkové daně na jimi vyrobenou elektřinu, zvýšením poplatku za vynětí půdy pro stavbu elektráren ze zemědělského fondu a také prodejem emisních povolenek. Systém má fungovat na absorpčním modelu, tedy čím větší bude instalovaný výkon slunečních elektráren, tím větší bude zapojení těchto zdrojů.

Jak již v září na tiskové konferenci uvedl premiér Petr Nečas: Vláda má jisté omezené možnosti. Je si vědoma i právních aspektů, které to má z hlediska arbitráží a soudů, podobně nejen ve vazbě na ČEZ a akcionáře, ale i ve vazbě na investory, kteří zde působí. Chceme mít promyšlený a připravený koncept s kterým chceme zasáhnout s tím, že součástí toho bude i jednání s klíčovými aktéry, jako jsou dva velcí distributoři, ČEZ a E-on, jako ČEPS, jako provozovatelé a investoři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).