Hlavní navigace

Zdanění výher: Neměli by mít hráči nárok na to, dát si vklad do hry do nákladů?

18. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud by výherce skutečně začali platit daně z výher po vzoru daně z příjmu, neměli by mít pak nárok také na uvedení vkladu do hry do svých nákladů?

Zdanění výher, které plánuje Ministerstvo financí ČR v rámci daňového balíčku, přináší několik otázek. S návrhem na zdanění výher nad 100 000 Kč se totiž dle provozovatelů kasin zapomnělo na základní princip výběru daní, a tím je dokládání daňového přiznání. 

Psali jsme: Cigarety, tvrdý alkohol a hazard čeká vyšší zdanění, rozhodla vláda

Další otázky se týkají kontroly placení daně z výher, jaká budou kritéria pro výběr, kdo bude mít ohlašovací povinnost a spousta dalších. Zákon o zdanění výher je naprosto nesrozumitelný. Nová daňová povinnost je v praxi nekontrolovatelná a přinese jen další obcházení neúčinných zákonů a chuť hráčů hrát v černé nezdaněné zóně. Daňový systém by se měl zjednodušovat a zpřehledňovat, a ne zavádět další speciální a v praxi nekontrolovatelné daně, říká David Huspeka, výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars a uvádí příklad: Neumím si představit například u rulety nebo u pokeru, kdy se částka 100 000 Kč má počítat? Má hráč, který prohrál 500 000 Kč a následně 100 000 Kč vyhrál, těchto 100 000 Kč zdanit, i když je 400 000 Kč v minusu? 

Psali jsme také: Hráči budou ochotní přiznat výhry berňáku a další mýty ohledně zdanění hazardu

Daňový balíček přináší změnu sazby daně ze současných 23 % pro ostatní hry (tedy všechny druhy hazardních her až na technické hry) nově na sazbu 25 % a 30 %, a to primárně v návaznosti na škodlivost jednotlivého druhu hazardní hry a sekundárně v návaznosti na jeho ziskovost. Sazba 35 % pro dílčí daň z technických her zůstává zachována. Navrhovaná změna zákona o dani z hazardních her rozděluje sazbu daně z hazardních her do tří úrovní podle škodlivosti jednotlivých hazardních her stejným způsobem, jako tak činil vládní návrh zákona o dani z hazardních her z roku 2015, upřesnil už dříve pro Podnikatel.cz mluvčí Ministerstva financí ČR Michal Žurovec.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).