Hlavní navigace

Zdražily potraviny? Víme to přesně. Porovnali jsme letošní a loňské letáky

22. 10. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Letošní podzim je ve znamení zdražování. Jak se to dotklo potravin v supermarketu? Porovnali jsme ceny produktů v loňských a letošních letácích.

Vysoká inflace, drahá energie, ale i vyšší cena za pohonné hmoty. Vyhlídky Čechů pro další měsíce nejsou růžové.

Do toho již někteří výrobci potravin ohlásili zdražování. Jak jsme psali, zdražení avizovaly například mlékárny. Aktuálně se už prudce zvyšuje cena u smetany a másla. Projevila se současná inflace i na cenách dalších potravin?

Server Podnikatel.cz provedl unikátní porovnání cen z letáků vybraných maloobchodních řetězců. Dokázal vyhledat položky, u nichž našel cenovku jak v loňském, tak i letošním roce.

Při porovnání se server Podnikatel.cz zaměřil většinou na první říjnový týden 2020 a 2021. Výjimku tvořily letáky, které se tematicky shodovaly, byly však například o týden zpožděny. To se týká především Lidlu a jeho českého týdnu a Kauflandu, který v tomto období propagoval svůj XXL týden. Obě společnosti ostatně patří pod jednu obchodní skupinu Schwarz.

Jak vyplývá z našeho zjištění, k výraznému zdražení dle letákových cen zatím nedošlo. Porovnávali jsme však akční letáky, ty nemusejí vypovídat o reálném celkovém zdražení. Přesto dávají obrázek, jak řetězce nastavují ceny. Jak sami obchodníci potvrdili, kvůli vysokému konkurenčnímu prostředí další vývoj cen komentovat nechtějí.

Co se dozvíte v článku
  1. Cenově stabilní je Lidl
  2. V Kauflandu výrazně zlevnily masné výrobky
  3. Tabulky cen

Cenově stabilní je Lidl

Stálicí v cenové stabilitě je Lidl. Dohledali jsme 10 potravinových položek, které cenu za rok vůbec nezměnily. 4 produkty jsou navíc letos levnější, pouze jeden jediný zdražil. To se týká konkrétně výrobce Hami. U jeho výrobku Halali je cenovka o 13 korun vyšší.

Naopak nevyzpytatelné jsou cenovky v obchodním řetězci Billa. U pěti produktů došlo ke zdražení, čtyři produkty jsou oproti loňsku levnější a u šesti produktů jsme dohledali cenovku stejnou.

V Kauflandu výrazně zlevnily masné výrobky

Vysoký rozdíl v cenách má i Kaufland. Ten oproti loňsku výrazně zlevnil především masné výrobky. Všechny sledované prakticky zlevnily. Celkově pak 4 produkty zdražily, 6 produktů zlevnilo a 1 produkt zůstal na ceně stejné. U Kauflandu jsme našli ale výrazně méně položek, které jsme mohli porovnávat oproti Lidlu a Bille.

Ještě horší situace pro srovnání je u Tesca. Tam se sezónní produkty meziročně velmi mění. V říjnovém letáku ze začátku měsíce jsme dohledali pouze 7 položek, které jsme mohli cenově srovnat. Tesco opakuje ve svých letácích hlavně ovoce a zeleninu. Tam je srovnání různé. Dražší než vloni jsou rajčata nebo zelí. Celkově pak zdražily 2 položky, 2 produkty zůstaly na ceně stejné a 3 produkty zlevnily.

skoleni_15_4

I s ohledem na různý počet srovnávaných položek vytvořil server Podnikatel.cz tzv. Semafor cen, který je vypočítán dle procentuálního poměru jednotlivých produktů v sekci Zdražení, Cena neměnná a Zlevnění.

U každého řetězce je také galerie za jednotlivé roky, v nichž jsou dostupné části letáků a v nich vyznačeny položky, které jsme zkoumali.

Tabulky cen

Meziroční změna cen v Lidlu


Autor: Podnikatel.cz, podle licence: Rights Managed

Lidl leták 2020

Lidl leták 2021

Meziroční změna cen v Bille


Autor: Podnikatel.cz, podle licence: Rights Managed

Billa leták 2020

Billa leták 2021

Meziroční změna cen v Kauflandu


Autor: Podnikatel.cz, podle licence: Rights Managed

Kaufland leták 2020

Kaufland leták 2021

Meziroční změna cen v Tescu


Autor: Podnikatel.cz, podle licence: Rights Managed

Tesco leták 2020

Tesco leták 2021

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).