Hlavní navigace

Zemědělcům pomůže program nazvaný Provoz 2020 – snížení jistiny úvěru

1. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem připravilo program Provoz 2020 – snížení jistiny úvěru.

Pravidla pro poskytování podpor tohoto programu odsouhlasila vláda a dále bude postoupen ke konečnému schválení Evropské komisi. 

V současné krizové situaci se ještě více ukázalo, jak zásadní význam má tuzemské zemědělství a potravinářství. Proto je snahou ministerstva zemědělství přijímat opatření, která pomohou eliminovat budoucí ztráty. Program je tak jedním z nich a pomůže zejména menším firmám, které potřebují rychle provozní peníze. Snažíme se dělat vše pro to, abychom zemědělce podpořili. A především, a to je důležité, abychom zajistili co největší potravinovou soběstačnost naší země, dodává ministr zemědělství Miroslav Toman

Program Provoz 2020 – snížení jistiny úvěru je určen pro malé a středně velké podnikatele v oblasti zemědělské prvovýroby, jejichž podnikání bylo zasaženo v souvislosti s pandemií COVID-19. Klienti budou moci zažádat o finanční podporu v maximální výši 150 000 Kč, která však nesmí přesáhnout 50 % z nesplacené výše jistiny úvěru. 

Na přípravě speciálního programu jednorázové a nevratné přímé podpory ve formě snížení jistiny u provozních úvěrů spolupracoval podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Vyhověli tak potřebám části malých a středních zemědělců, kteří se kvůli nečekaným okolnostem spojeným s pandemií COVID-19 dostali mnohdy do obtížné situace. Tento program jim má pomoci snížit aktuální finanční zátěž spojenou s provozem hospodářství a doplňuje tak řadu dalších podpůrných nástrojů v dané situaci, doplňuje předseda představenstva PGRLF Vladimír Eck.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).