Hlavní navigace

Zimní sezóna 2020 na horách? Všichni doufají a pečlivě se připravují

11. 11. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V současné době se špatně odhaduje, jaká bude zimní sezóna v horských regionech. Hotely doufají, že budou mít otevřeno, horská střediska pracují na opatřeních.

Zimní hory patří mezi jedno z nejzdravějších prostředí a pohyb v přírodě pozitivně ovlivňuje imunitu i psychiku člověka. Přesto dnes není jisté, jak to bude nejen na tuzemských horách vypadat. Horská střediska tak přijala specifická opatření, která mají návštěvníkům zajistit maximální jistotu bezpečnosti a regionům stabilní návštěvnost. 

Jak to vidí hotely?

Petr Zemek, general manager z Hotels & Restaurants Krumlov, pevně věří, že během zimní sezony už budou mít otevřeno. Jelikož se nacházíme jen několik minut od lyžařského centra Hochficht a běžkařského areálu Schöneben, je pro nás též klíčový bezproblémový přejezd rakouských hranic a dobré sněhové podmínky, doplňuje. Také podle Pavla Ptáčka z penzionu U Horejšů je velmi těžká otázka, jak to vidí s letošní sezónoua pevně doufají, že budou moci mít otevřeno.

Jiří Gajdošík z řetězce hotelů Asten Hotels v rozhovoru pro Horeka web vyjádřil své obavy, že podle něj zimní sezóna letos nezačne. Podle něj nejenom naši politici, ale celá Evropa nemá „lék“ na to, jak vedle sebe může žít covid a běžný život, což stejně dříve nebo později bude nutné. Neumí si proto představit to, že by lidé lyžovali, užívali si a slavili Vánoce a Silvestr na horách. Já jsem připravený vnitřně na to, že zimní sezona buď nezačne, nebo bude velmi slabá díky restrikcím. Je něco jiného být na dovolené na horách v létě a něco jiného v zimě. Léto nabízí alternativu celé rodině, nicméně zima je úzkoprofilová se zaměřením na lyže, popisuje.

Návštěvnost bude zřejmě nižší

Už v letní sezóně bylo v ubytovacích zařízeních patrné, že jsou lidé opatrnější a návštěvnost tak byla menší. Například v hotelu Palmira byl podle manažera Martina Bujáčka průměr za měsíce červen až srpen oproti roku 2019 o více jak 30 % slabší. Ředitel Hotelu Avanti Roman Petřík uvádí obsazenost přes léto podobnou jako v loňském roce, ale menší dosaženou průměrnou cenu. Jiří Gajdošík prozradil, že Hotel Savoy a Soyka ve Špindlerově Mlýně měly docela slušné září, ale už rezervace na říjen se vyvíjely hodně pomalu. Hlavně ale od poloviny září neprobíhají de-facto žádné rezervace na zimu, a to nejenom v našich hotelích. Někde jsem četl, že hotely na horách jsou na Silvestra vyprodané, to tedy v žádném případě neodpovídá realitě Špindlu, dodává.

U Horejšů jsou poptávky v tuto chvíli nižší než v předchozích sezónách. Máme stále klienty, kteří mají pobyt rezervovaný, zatím jsem ještě nerozesílali zálohové listy, což už máme touto dobou běžně hotové. Lidé se zajímají, jak to bude s případnými storny, popisuje Pavel Ptáček. My přes Vánoce a Silvestra již máme téměř obsazenou celou kapacitu. Také termíny jarních prázdnin se začínají pomalu obsazovat, doplňuje Petr Zemek s tím, že předpokládá velmi dobrou návštěvnost. Myslí si, že letos dá větší část české klientely přednost dovolené v našich horách než třeba v Dolomitech či Alpách, aby se tak vyhnuli případným komplikacím s karanténou či jinými nařízeními odlišnými od České republiky.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Speciální opatření

Podle průzkumu společnosti Explorio hoteliéři v současné době kladou důraz na maximalizaci hygienických opatření, pravidelnou dezinfekci pokojů i všech společných prostor a spolupracují také s krajskými hygienickými stanicemi. Pobyty pak koncipují jako možnost úniku před všudypřítomným stresem a pocitem ohrožení do klidného a dokonale zabezpečeného dovolenkového prostředí. Poskytnutí maximální flexibility pro zákazníka je spolu s dokonalými hygienickými standardy klíčem k tomu, aby se hosté ani dnes nebáli objednávat svoje pobyty a mohli si užívat pocitu bezpečí při zasloužené dovolené, dodává Martin Švarc ze sítě hotelů Orea. Pavel Ptáček v tuto chvíli v penzionu odsouvá vybírání záloh a také upravili storno podmínky, kde garantují 100% vrácení zaplacených záloh v případě uzavření provozu v důsledku vládního opatření.

Jak uvádí Asociace horských středisek, v České republice je 98 % lanovek otevřených a doba jízdy je kratší než 9 minut, takže riziko infekce je nízké. Přesto skiareály přijímají protiepidemická opatření, aby byli jejich návštěvníci, zaměstnanci i místní obyvatelé v bezpečí. Máme pro letošní rok zpracovaný Plán připravenosti a Semafor bezpečnostních a hygienických opatření, která na horách budou platit. Tato opatření zároveň konzultujeme s hygieniky z ministerstva zdravotnictví, upřesňuje Kateřina Neumannová, prezidentka Asociace horských středisek. Zajištění hygienických opatření bude skiareály stát miliony korun. 

Provoz lyžařských areálů je specifický, a proto tyto areály prosazují například sjednocení opatření pro lanové dráhy a lyžařské vleky nebo upřesnění definice „venkovní sportoviště“. Konkrétně budou střediska zajišťovat například vyznačení rozestupů u pokladen a na nástupištích, desinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kontrolu šátků či roušek, nové možnosti online nákupů i plateb a další, vyjmenovává ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Čas na inovace

Hotely i lyžařská střediska před začátkem sezóny pracují na rozšiřování a inovacích. Lyžaři se například mohou těšit na nové lanové dráhy v pohoří Kralického Sněžníku, v Orlických horách nebo v Krkonoších. Skiareály investovaly také do výstavby nových sjezdových tratí, jejich propojování a úprav nebo nakupovaly nové stroje a technologie k úpravě sjezdovek a zasněžování. Současná situace navíc urychlila spuštění nových systémů prodeje skipasů online a přes selfservice pointy. V Harrachově a Říčkách zřídili samoobslužný kiosek na prodej skipasů a vrácení chipkaret. V Aparthotelu&Wellness Knížecí Cesta nyní aktivně pracují na rozšíření služeb wellness: brzy otevřou novou finskou, infra a parní saunu a chystají novou masérnu a relaxační vany. Jsem přesvědčen, že po zkušenosti s pandemií se začne více lidí starat o svou tělesnou kondici a zdraví, podotýká Petr Zemek. 

skoleni_15_4

Jak je situace ovlivnila?

Skiareály utrpěly ztráty už na jaře, ale prakticky žádné náhrady se jich v rámci vládních kompenzačních programů netýkaly. Vítají však nově zavedené snížení sazby DPH na jízdné na vlecích. Hotely Petra Gajdošíka doposud nevyužily žádný z Antivirus programů. Je to asi dobře, protože teď je budeme potřebovat mnohem více než na jaře a v létě. Vzhledem k zastropování státní pomoci tak můžeme ještě v nastávající době čerpat – doufáme, popisuje. Využili však Covid Nájemné a čekají na pomoc z programu Covid Ubytování.

Ubytovací zařízení situace ovlivnila hlavně ekonomicky. Nemůžeme se vzdát, protože jsme podnik s rodinnou tradicí mnoha desítek let. Tak že jsme přesunuli větší investice na příští rok a připravujeme areál na zimní sezónu, dodává Pavel Ptáček. Je to pro nás komplikované o to více, že jsme se před začátkem pandemie rozhodli navýšit kapacitu a začali budovat nových 11 apartmánů, které nyní dokončujeme. Proto je pro nás úspěšná zimní sezóna velmi důležitá, uzavírá Petr Zemek.

Plánujete letos zimní dovolenou na horách?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).