Hlavní navigace

Živnostníci mezi nespolehlivými plátci? V drtivé většině jde o muže

6. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mezi více než 9 tisíci nespolehlivými plátci je i 1466 živnostníků. V naprosté většině (z 85 %) se jedná o muže.

Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Počet nespolehlivých plátců se navíc pomalu a jistě blíží hranici 10 tisíc. Aktuálně se jich v Registru plátců DPH nachází 9280.

Muži přistupují k podnikatelskému riziku méně obezřetně

Jak ukazují statistiky, mezi nespolehlivými plátci DPH se nachází 16 procent (1 466) živnostníků. Z 1466 podnikatelů – fyzických osob pak 85 procent tvoří muži. Celá řada analýz poradenské společnosti Bisnode ukázala, že muži k podnikatelskému riziku přistupují méně obezřetně než ženy. Výrazně vyšší podíl mužů – podnikatelé mezi nespolehlivými plátci tento fakt dokresluje, doplnila Petra Štěpánová z Bisnode.

Co se týče celkového počtu nespolehlivých plátců, finanční správa jich nyní eviduje 9280. Jen za prvních šest červnových dní jich přibylo 78 a dá se tak očekávat, že do konce roku množství nespolehlivých plátců překročí hranici 10 tisíc. Nejpočetnější skupinu, více než 47,6 procent, nespolehlivých plátců DPH ke konci května tvořily společnosti s tržbami do 10 milionů korun. V této kategorii tržeb také v uplynulých měsících přibývají firmy nejrychlejším tempem.

Přibudou také nespolehlivé osoby

Brzy se navíc v registru plátců začnou objevovat i nespolehlivé osoby, které zavedl daňový balíček. Jde o nový institut, který rozšiřuje institut nespolehlivého plátce. Nově může získat označení „nespolehlivý“ i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), získá označení nespolehlivá osoba.

Brand24

Podobně jako u nespolehlivých plátců vznikne i u nespolehlivých osob blacklist. Správce daně zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že daná osoba je nespolehlivým plátcem nebo nespolehlivou osobou. Stejně jako v případě nespolehlivých plátců totiž bude platit ručení za daň pro případy obchodování s osobou, o níž je v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění zveřejněno, že je nespolehlivou.

Čtěte také: Nejen plátci DPH, „nespolehlivými“ se budou moct stát i další podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).