Hlavní navigace

exPRESS: Živnostníci ušetří díky novele 125 milionů korun

5. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda je poměrně optimistická. Díky novele živnostenského zákona, kterou tento týden podepsal prezident republiky, živnostníci údajně ušetří miliony korun. Vláda rovněž informovala o startující kampani na podporu výrobců biopotravin a týden přinesl informaci také o startu expanze řetězce Žabka.

Podnikatel.cz rozjel nový systém diskusí »

Business server Podnikatel.cz spustil vylepšený systém diskusí. Ten se nově zakládá na třídění podle tzv. nálepek (klíčových slov), které mohou vytvářet sami čtenáři při zakládání diskusního vlákna. Při volbě jména nálepky jim bude nápomocen našeptávač, který doporučí již existující nálepky, kterých lze uvést i více najednou.

Zároveň se na hlavní stránce serveru nově vypisují pouze poslední komentovaná či nová diskusní vlákna. Kromě nového systému diskusí, server spustil pro registrované čtenáře možnost nastavit si u svého uživatelského profilu obrázek, tzv. avatar. Navíc byla zprovozněna tzv. aura. Jedná se o číslo v rozmezí 0 – 100, které vyjadřuje jakousi kvalitu toho, kdo příspěvek zaslal. Hodnotit ho budou čtenáři palcem obráceným nahoru nebo dolů stejně, jako kdysi při gladiátorských zápasech.

Obrázky avatara mohou být jakékoliv, omezením je pouze jejich formát a velikost. Obrázky mohou být ve formátu GIF, JPG nebo PNG a o velikosti 50×50 pixelů.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Polský řetězec Žabka zahájil expanzi do Česka

V centru Prahy otevřel první stejnojmennou samoobsluhu. Do konce letošního roku plánuje Žabka v Praze vybudovat 50 malých obchodů, do tří let chce v Česku provozovat 250 obchodů. V Polsku má Žabka, kterou od loňského roku vlastní investiční skupina Penta, přes 1900 prodejen.

České podniky loni nevyužily povolenky na emise CO2

Do ovzduší firmy v Česku vypustily 77,7 milionu tun oxidu uhličitého, přičemž povolenky měly na 84,8 milionu tun. Prodejem zbývajících povolenek si tak mohly poměrně výrazně finančně přilepšit, až o miliardy korun.

Dovozce lízátek Chupa Chups zkrachoval

Společnost Top-Toy Czech, výhradní dovozce oblíbených lízátek Chupa Chups a bonbonů Smint, zkrachovala. Hodonínská firma vznikla před čtyřmi lety a po celou dobu měla jediného majitele – Maďara Csabu Határa. Podle deníku jsou okolnosti krachu podezřelé a připomínají finanční tunel.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Říman: Živnostníci ušetří zhruba 125 milionů korun ročně

Novela živnostenského zákona, kterou v úterý podepsal prezident Václav Klaus, má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana ulehčit život zejména mladým podnikatelům. Ministr spočítal, že změny spojené s novelou ušetří živnostníkům 125 milionů korun ročně.

Stát podpoří výrobce biopotravin kampaní

V Česku startuje dosud největší kampaň na podporu biopotravin. V průběhu následujících tří let na ni stát vydá 28 milionů korun. Hlavním cílem kampaně je seznámit spotřebitele s přednostmi a dostupností biopotravin. Nyní asi jen pět procent spotřebitelů kupuje biopotraviny pravidelně, dalších 25 procent občas.

Spotřebitelské spory lze ode dneška řešit mimosoudně

Spory mezi obchodníky a spotřebiteli se mohou řešit od 1. dubna mimosoudně. V plánu je takto ročně vyřešit až tři tisíce sporů. Pilotní projekt vyšel ze spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), Hospodářské komory ČR a spotřebitelských organizací.

Czech POINT: Druhý rok

Do projektu se během prvního roku jeho fungování zapojilo 1367 starostů a na kontaktních místech se vyškolilo 6200 úředníků. V prvním roce fungování Czech POINTů bylo vydáno celkem 255 119 výpisů. Například ve středu 26. března 2008 kontaktní místa zaznamenala rekord: Bylo vydáno 7169 výpisů. To je denní maximum od začátku fungování projektu.

Brand24

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Podnikatelé mohou získat evropské peníze na nemovitosti

Až do 31. prosince mohou podnikatelé podávat žádosti o dotace z programu Nemovitosti. Ten je součástí Operačního programu Podnikání a inovace. Celkem mohou podnikatelé získat 2 miliardy korun, až 500 milionů korun na jeden projekt.

Datum přijetí eura neznámé

Česká republika přijme podle premiéra Mirka Topolánka euro až ve chvíli, kdy to bude vhodné pro ekonomiku a občany. Datum zavedení eura Topolánek neuvedl.

Jak trávíte víkend?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).