Hlavní navigace

Stavaři a další živnostníci ušetří. K technickým normám se dostanou bezplatně

28. 1. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Postupovat podle norem, ale zároveň k nim nemít bezplatný přístup? Změnit by to měla novela zákona o technických požadavcích na výrobky.

Elektrikáři, stavaři a další živnostníci ušetří tisíce korun za poplatky za technické normy. Novela zákona o technických požadavcích na výrobky míří do druhého čtení

Hlavní změnou, která se týká technických norem, je přidání tzv. sponzorovaného přístupu. Díky tomu bude státní správa umožňovat bezplatný dálkový přístup všem koncovým uživatelům k technickým normám, jejichž závazné užívání stanoví zákon. 

Čtěte také: Napovíme, jak netradičně propagovat řemesla i firmu

Přístup k normám zdarma

V roce 2015 mi dal Nejvyšší správní soud za pravdu, že závazné technické normy ve stavebnictví musí být zdarma. Bylo nelogické, že stát stanovil lidem povinnost postupovat podle normy a zároveň k ní neumožnil bezplatný přístup, ale naopak nutil lidi za přístup platit, sdělil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek, který změnu inicioval v roce 2017 a přesvědčil potřebné úřady a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, aby umožnily občanům přístup k normám podobně jako v jiných státech Evropy. 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Sponzorovaný přístup znamená, že stát zaplatí peníze státní agentuře, která normy spravuje a která je umožní stahovat na svých webových stránkách. Státní platba je formálně nezbytná kvůli pravidlům mezinárodních organizací, jichž je Česko členem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).