Hlavní navigace
Už zbývá jen pro podání daňového přiznání. Vyřešte je s našimi chytrými formuláři a tipy na slevy.

Žížaly v kanceláři. Zlikvidují bioodpad a při schůzkách prolomí ledy

Jana Bohutínská

Kompostování už nepatří jen na zahrady nebo balkóny, ale i do pracovních prostor. Kdo třídí odpad a potřebuje další výzvu, může vsadit na kalifornské žížaly.

Ve třídění odpadu patří Češky a Češi k evropským premiantům. A téma rezonuje i ve firemním prostředí. Jsou ale společnosti, které jdou v třídění ještě dál.

V kancelářích se zaměřily také na využití bioodpadu – na slupky z ovoce a zeleniny, na vylouhovanou kávu nebo čaj -, který se dá proměnit na organické hnojivo. To je možné využít k hnojení květin. Kompostování tak už nepatří jen na zahrady, ale i do pracovních prostor. S vermikompostérem, výrobkem, který ke kompostování slouží a často je i pohledným designovým objektem (nebo jde vyrobit metodou „do it yourself“), v němž bioodpad zpracovávají žížaly, totiž lze s bioodpadem pracovat i v byznys prostředí. Vermikompostér může stát ve sdílené kuchyňce, na chodbě nebo přímo v kanceláři. Nijak totiž nezapáchá.

Pálit bioodpad? Zbytečné

Jak tvrdí Soňa Valčíková, kompostovací konzultantka společensky prospěšného podniku Kokoza, třídění organických zbytků má smysl, ale ještě není v Česku tak obecně známé a rozšířené, jako je třídění plastů, papíru nebo skla. Důvodů, proč bioodpad třídit, je přitom podle ní hned několik. Obecně především ten, že organické zbytky končí zcela zbytečně na skládkách či ve spalovnách, místo aby byly zkompostovány a vzniklo kvalitní přírodní hnojivo, tvrdí. Jako další důvod uvádí, že při třídění bioodpadu přestane zapáchat běžný odpadkový koš a popelnice. Do kanceláře se přitom podle ní hodí vermikompostér, v němž se o zbytky starají kalifornské žížaly. Pro zpracování většího množství organických zbytků je možnost využít různé typy zahradních kompostérů, popřípadě sofistikované elektrické zařízení, dodává.

Čtěte také: Chcete u zaměstnanců zvýšit výkonnost i kreativitu? Jděte do zelené i zeleně

Podle Soni Valčíkové se pomalu objevuje čím dál více zodpovědných firem, které téma nakládání s bioodpadem řeší. Bioodpad se, jak informuje, třídí například v coworkingovém centru Impact Hub. Restaurace Chickin, Chutnej fast food a Incruenti si nechaly nainstalovat tzv. vermireaktor, který vyvinuli vědci z České zemědělské univerzity. Malé kompostovací zařízení z Anglie, Rocket, umístili lidé z Kokozy do české firmy Lifefood a do Freshbedýnky.cz. A oblíbený je podle ní i vermikompostér Urbalive, který vyrobila česká firma Plastia a jež získal i designovou cenu Red Dot.

Kompostování jako teambuilding

Jaké jsou tedy zkušenosti těch, kteří už v práci na žížaly vsadili? Veronika Jáchimová vermikompostér na svém pracovišti, v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, testuje teprve druhý týden. Vermikompostér slouží celé instituci, takže je tu umístěný na viditelném místě, u vchodu naproti vrátnici. Původně chtěli koupit tři kompostéry a umístit je do všech kuchyněk hned vedle nádob na tříděný odpad. Jelikož jsem byla trochu skeptická, zda budou lidé ochotni bioodpad třídit, rozhodli jsme se zatím pouze pro jeden zkušební, dodává otevřeně. Kompostér se ale podle ní rychle plní a její kolegové se pro krmení žížal nadchli. I když se nejprve bála, zda budou ochotní celý den shromažďovat bioodpad v kanceláři a pak ho odnést k vrátnici, motivovat je nakonec vůbec nemusela. Z vermikompostéru se naopak stala atrakce, protože v akademickém prostředí je zatím spíš raritou.

Čtěte také: Produkujete při podnikání odpad? Běžné popelnice jen tak využívat nemůžete

S vermikompostérem v práci má zkušenost i Tereza Salte, která je spojená s blogem Tereza In Oslo a spoluzakladatelka společnosti Elite Bloggers. Doufala jsem, že žížaly zkonzumují odkrojky a sníží se nám odpad. I když začátky kompostování byly trochu náročnější, musíte se s kompostováním trochu sžít, moje očekávání se naplnila, odpovídá na otázku, s čím do kompostování šla. Tak zvaný žížalí čaj, který žížaly ze zbytků vyrobí, je navíc podle ní úžasně výživný pro pokojové rostliny. Kompostování je rovněž skvělý ice breaker při obchodních schůzkách a zábavná forma každodenního miniteambuildingu, dodává.

Krmit žížaly lidi baví

Před nákupem vermikompostéru do práce je podle Terezy Salte důležité zvážit, jestli mají lidé ve firmě opravdu chuť a vůli se do kompostování vrhnout. Proces to není jednoduchý a je důležité to na začátku hned nevzdat, doporučuje. Za další důležitou věc považuje zvážit, zda bude ve firmě dost odkrojků z ovoce a zeleniny, čajové sáčky nebo kávový lógr, aby měly žížaly dost potravy. I když žížaly jsou skvěle přizpůsobivé, a pokud máte odkrojků méně, můžete pořídit méně žížal, říká.

Čtěte také: E-shopy vytvářejí odpady. Jaké fígle vymýšlejí pro obaly, aby byly ekologické?

V kanceláři je také třeba vyřešit, kam vermikompostér se žížalami umístit. My jsme vermikompostér měli ze začátku v hlavní místnosti – v takovém našem obýváku. Skvěle se tam vyjímal. Akorát jsme ho po nějaké době, než jsme se s vermikompostérem naučili pracovat a než nás přestal trápit problém s octomilkami, přemístili do chodby, uvádí Tereza Salte praktickou zkušenost. Nadchnout kolegy v kanceláři pro kompostování podle ní není až tak složité. Nechte je žížaly párkrát nakrmit a uvidíte, že budou nadšení. Je to nádhera mít kus přírody v kanceláři, uzavírá.

Pádné argumenty a jeden správce

Veronika Jáchimová se na nákup vermikompostéru pečlivě připravovala a zjišťovala si různé informace o kompostování i umístění kompostéru, konzultovala to s lidmi, kteří kompostují doma. Chtěla být připravená na jeho prosazování a být schopná zodpovědět všechny otázky. Například tu nejčastější, zda vermikompostér nezapáchá. Je třeba také zvážit, zda se žížaly v naší instituci vůbec uživí. Do vermikompostéru nepatří veškerý bioodpad a měl by být také trochu pestrý – naše žížaly jsou zatím hodně krmené kofeinem a čajovými sáčky, méně teď na podzim ovocem a zeleninou, tak se to snažím vyrovnávat a nosit i něco z domova, aby měly pestrou stravu, objasňuje s tím, že do vermikompostéru naopak nepatří zbytky jídla, které si člověk přinese třeba v krabičce z domova a nedojí, mastné výrobky nebo větší objem citrusů.

Když se vermikompostér začal rychle plnit, musela Veronika Jáchimová dokonce poprosit kolegyně a kolegy, aby do něj nedávali odpad z domova, ale skutečně jen ten vyprodukovaný v práci. A motivuje je k tomu, aby kompostovali i doma. Ke kompostéru jsem umístila též různé články o vermikompostování, včetně návodu, jak si vermikompostér vyrobit doma, dodává.

Čtěte také: Up-cycling je ekologický a nabízí spoustu nápadů pro podnikání. Co to je?

A přidává praktické informace, jak přijetí kompostéru v práci podpořila. Po umístění vermikompostéru jsem rozesílala informační e-mail, kde jsem se snažila odpovědět na základní otázky – co do kompostéru dávat, na jakém principu funguje a co je to za zázračné žížaly, které jsou schopné rychle tvořit kompost, říká. Doporučuje také, aby se o vermikompostér staral jeden člověk, na kterého je možné se v případě potřeby obrátit a který zodpoví další dotazy, hlídá, zda kompostér nezapáchá či není plesnivý, jsou v něm jen ty potraviny, které do něj patří, a nakonec se také postará o vermikompost, neboli tekutý žížalí čaj. My jej využijeme pro hnojení květin v instituci. Pokud by nebyl o kompost zájem, je možné jej nabídnout na různých fórech, upřesňuje.