Hlavní navigace

Zjistěte, u kterých bank si můžete sjednat úvěr v rámci programu COVID II

2. 4. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
COVID II je záruční program usnadňující živnostníkům a malým a středním firmám přístup k provoznímu financování. Žádosti o něj je možné podávat od 2. dubna.

Program je určen pro ty, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření.

Podnikatelům a firmám, které mají do 250 zaměstnanců, umožní program čerpat zvýhodněný úvěr se zárukou k provoznímu financování. 

Program vyhlásila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO). O úvěr bude moci podnikatel zažádat u některé ze spolupracujících komerčních bank, o záruku pak u ČMZRB. Nejprve je však nutné zažádat o provozní úvěr u komerčních bank s tím, že by podnikatel rád využil podporu ČMZRB v rámci COVID II. V kompetenci těchto komerčních bank jsou také veškeré poplatky.

Parametry programu COVID 2

  • Záruka ČMZRB až do výše 80 % jistiny komerčního úvěru 
  • výše zaručovaného až 15 milionů korun (tento úvěr poskytuje některá ze spolupracujících bank)
  • Finanční příspěvek na úhradu úroků až do výše 1 mil. korun
  • Doba ručení až 3 roky

Co lze z programu financovat

  • Náklady na mzdy a energie
  • Platby za nájemné
  • Úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur
  • Předfinancování pohledávek
  • Pořízení materiálu, zásob a dalšího drobného majetku

Další informace o programu najdete v našem článku Pražské firmy a OSVČ mají smůlu, na bezúročné úvěry COVID II nebudou mít nárok

U kterých bank můžete úvěr sjednat?

Momentálně si můžete sjednat tento úvěr u České spořitelny, Českomoravské obchodní banky, Equa bank, Komerční banky, MONETA Money Bank, Raiffeisen bank a UniCredit Bank. Není vyloučeno, že další banky budou přibývat.

Petr Vostrý, Engagement tribe lead pro firemní klienty v České spořitelně, uvádí, že s vyřízením úvěru se firmy mohou obracet na své firemní bankéře nebo specialisty pro podnikatele. Intenzivně pracujeme na jednoduchém procesu pro drobné podnikatele. Detaily, jak mohou klienti zažádat, zveřejníme v nejbližších dnech, dodává. Jak jsme již informovali v článku, také ČSOB pracuje usilovně na tom, aby v co nejkratší době spustila pro firemní klienty i nové úvěry v rámci připravovaných programů ČMZRB Evropského investičního fondu nebo ve spolupráci s EGAP. Na webových stránkách doporučuje podnikatelům a firmám, aby se v případě zájmu obrátili na svého bankéře.

Další zapojenou bankou, která je schopna díky spolupráci s ČMZRB nabídnout výhodné úvěrování pro malé a střední firmy, je Equa bank. Je pro nás velmi důležité, že na úvěry se zárukou od ČMZRB dosáhnou firmy, které jsou teď často ve svízelné situaci. Vždy jsme se jim snažili být oporou a jsem rád, že jí můžeme být i v dnešní nelehké době, doplňuje Luboš Janoušek, ředitel firemního bankovnictví Equa bank. Podnikatele, kteří jsou ohroženi epidemií koronaviru, podporuje banka i možností odkladu splátek firemních úvěrů. 

Úvěry je připravena poskytnout také Komerční banka. Ta se již dříve rozhodla podpořit české firmy mimořádnou nabídkou – odkladem splátek jistiny firemních úvěrů až na pět měsíců. Naší maximální snahou je podpořit klienty i mimo možnosti státních podpor. Vnímáme, že situace je pro ně nelehká, a proto jsou naši bankovní poradci připraveni poskytnout klientům toto financování v co nejkratší době, uvádí Dita Pasquier, zodpovědná za firemní financování v Komerční bance.

Spolupráci s ČMZRB zahájila také Raiffeisenbank. Její snahou je klientům umožnit využít veškeré benefity tohoto podpůrného programu. Petra Kopecká, External Communicaton Manager z Raiffeisenbank, potvrdila, že v rámci jejich financování klientů zařazených do tohoto programu budou v maximální možné míře respektovat parametry (výše, splatnost úvěru), které jsou nastaveny ze strany ČMZRB. Základním kritériem je pro ně schopnost daného klienta nebo firmy své závazky z tohoto úvěru v budoucnosti splácet a závazek uhradit. Tedy schopnost ve standardní po-covidové době vytvářet ze své činnosti opět dostatek zdrojů z podnikání na splácení tohoto úvěrového závazku. 

Klient si bude moci zažádat standardní cestou jako o jiný úvěr. Vzhledem k opatřením Raiffeisenbank doporučuje zavolat svému bankéři a domluvit se na dalším postupu. S našimi klienty jsme schopni žádost projednat a vyplnit po telefonu a prostřednictvím internetového bankovnictví též žádost podepsat. Na pobočku pak klient přijde až v okamžiku, kdy je úvěr schválen a je potřeba podepsat smluvní dokumentaci, popisuje Petra Kopecká. 

Smlouvu s ČMZRB v nejbližších dnech podepíše MONETA Money Bank. Ta s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou spolupracuje více než 10 let a v rámci rozvojových programů Expanze a Záruka již profinancovala přes 800 projektů. I díky naší dlouhodobé spolupráci s ČMZRB jsme schopni našim klientům nabídnout služby našich specializovaných bankéřů pro živnostníky a firemní klientelu, kteří mají s procesováním rozvojových programů rozsáhlé zkušenosti. Ti budou všem žadatelům k dispozici a s vyřízením žádosti jim pomohou, doplňuje Zuzana Filipová, mluvčí Skupiny MONETA. S žádostí o zvýhodněný úvěr v programu COVID II se tedy mohou klienti obracet na svého bankéře nebo mohou kontaktovat specializované call centrum pro komerční klientelu.  

Další bankou, která se zapojila do programu COVID II, je UniCredit Bank. Ta je tak nablízku malým a středním podnikům, které mohou získat zvýhodněný úvěr se zárukou k provoznímu financování, navíc s finančním příspěvkem na úhradu úroků. Je pro nás důležité v této nelehké situaci vždy stát při našich klientech a dělat ty správně věci. Chceme jim pomoci zmírnit nečekané dopady spojené s šířením onemocnění COVID-19 a zároveň podpořit stabilitu tuzemské ekonomiky, dodává Jakub Dusílek, předseda představenstva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Brand24

Banky zapojené do programu COVID II: 

Co další banky?

Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu z Banky CREDITAS, serveru Podnikatel.cz potvrdila, že se chtějí do programu zapojit a že příprava k přistoupení do programu ČMRZB nyní finišuje. Co nejdříve by měli mít klienti možnost o tento úvěr zažádat. 

Ačkoliv na webových stránkách mBank nabízí podnikatelům bezúčelový úvěr s názvem mRezerva Business, tiskový mluvčí Štěpán Dlouhý nám sdělil, že cílem programu je ekonomická pomoc malým a středním podnikatelům nebo firmám a tyto úvěry nejsou jejich bankou poskytovány, tudíž zapojení do programu COVID II neplánují.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).