Hlavní navigace

Zjistili jsme, jaké potraviny nabízí letos obchodníci levněji než vloni

1. 5. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Potraviny výrazně zdražují, přesto letos obchodníci některé artikly nabízejí levněji než vloni. Zjistili jsme, na čem se dá ušetřit.

Přinášíme Týdeník, přehled nejdůležitějších témat za uplynulý týden. Nové články odebírejte také do mailu. Zapněte si newsletter, který můžete odebírat každý den nebo dle volby každý týden. 

Co se dozvíte v článku
  1. Květák a dalších 6 věcí je letos levnějších než vloni. Co obchodníci zlevnili?
  2. Vidíte, firma opravdu zkrachovala, tvrdil úřad. Možná kvůli vám, kontroval soud
  3. Kolik účtují restaurace za svíčkovou? V některých se cena blíží třem stovkám
  4. Kolik si můžete „nasyslit“ levnějšího benzínu nebo nafty do kanystru?
  5. Po podání přehledů pojišťovně a ČSSZ mají OSVČ ještě jednu důležitou povinnost
  6. Rozdíl v důchodech mužů a žen? Jedná se už o takřka 3 tisíce korun

Květák a dalších 6 věcí je letos levnějších než vloni. Co obchodníci zlevnili?

Ačkoli meziroční inflace dosáhla v březnu 12,7 %, najdou se i věci, které zlevnily. Porovnali jsme data a našli 7 věcí, které stojí méně než před rokem.

Jedná se například o pomeranče, květák či vepřové. Některé další potraviny, třeba šunka nebo banány, pak šly pořídit meziročně levněji na začátku letošního roku. Přestože však i v budoucnu může platit, že některé zboží půjde pořídit levněji než před rokem, odborníci očekávají v následujících měsících další nárůst inflace.

Za zvýšení cenové hladiny může i oddíl potravin a nealkoholických nápojů. Například cena mouky stoupla o 30,3 %, polotučného trvanlivého mléka o 20,1 %, másla o 31,9 % a brambor o 21,4 %. Server Podnikatel.cz však při porovnání detailních dat ČSÚ našel několik položek, které byly letos v březnu levnější než před rokem. Jaké to jsou, nabízíme ve velkém srovnávacím článku

Vidíte, firma opravdu zkrachovala, tvrdil úřad. Možná kvůli vám, kontroval soud

Úřady u soudu argumentovaly, že zajišťovací příkazy vydaly oprávněně, jelikož firma nakonec skončila v konkursu. Soud ale kontroval, že to mohlo být právě kvůli nim.

Argumentaci finanční správy označil Nejvyšší správní soud za nepřípadnou a za částečně nelogickou. Berňák totiž rovněž tvrdil, že daňovou exekuci zahájil kvůli tomu, že prostředky v pokladně firmy nelze exekučně postihnout. Soud ovšem potvrdil, že navzdory podezření ze zapojení do daňových podvodů byly zajišťovací příkazy vydány neoprávněně. Celý případ jsme popsali v samostatném textu

Kolik účtují restaurace za svíčkovou? V některých se cena blíží třem stovkám

Svíčková na smetaně patří mezi pokrmy české tradiční kuchyně a je tak stálicí na jídelních lístcích v mnoha restauracích. Jak to vypadá s cenou?

Server Podnikatel.cz udělal srovnání restaurací, které měly ve stálé nabídce svíčkovou na smetaně s knedlíkem, a to ve třech českých městech. Přináší tak srovnání těchto cen a také jejich predikci od vybraných provozovatelů podniků. Podívejte se na srovnávací tabulky

Kolik si můžete „nasyslit“ levnějšího benzínu nebo nafty do kanystru?

Zákon o spotřebních daních jasně uvádí, že pro osobní spotřebu je možné bez patřičných dokladů převážet pohonné hmoty pouze v běžné nádrži vozidla a k tomu maximálně 20 litrů v kanystru

Jak upozorňuje Celní správa ČR, tato ustanovení zákona vychází ze směrnice Evropské unie, a proto obdobná pravidla platí i v ostatních státech Evropské unie.

V souvislosti s rostoucími cenami pohonných hmot se stále častěji objevují situace, kdy si řidiči do kanystrů tankují množství paliva, které už není povoleno. Nelegální převoz pohonných hmot se jim v případě odhalení nemusí vyplatit. Přijdou jak o natankované palivo, tak budou muset také uhradit vyměřenou spotřební daň. Jaké jsou tedy množstevní limity? Zjistili jsme to v samostatném textu

Po podání přehledů pojišťovně a ČSSZ mají OSVČ ještě jednu důležitou povinnost

Do pondělí 2. května 2022 musí mít Česká správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna na stole přehledy od OSVČ. Jedná se o přehled o příjmech a výdajích za rok 2021 pro ČSSZ, v případě zdravotního pojistného se nově od tohoto roku podává tiskopis s názvem „Přehled o výši daňového základu OSVČ“. 

Pondělní termín se týká těch OSVČ, které podaly daňové přiznání do pátku 1. dubna 2022. OSVČ je totiž povinna předložit přehledy nejpozději do jednoho měsíce ode dne uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob, ve kterém je OSVČ povinna podat daňové přiznání. Co je ale nutné změnit po podání přehledu? Přečtěte si v tomto článku.

Daně x

Rozdíl v důchodech mužů a žen? Jedná se už o takřka 3 tisíce korun

Zatímco muži mají průměrný sólo důchod ve výši 16 900 korun, ženy dostávají jen 14 060 korun. Důvodů je hned několik. Kromě rozdílných mezd na trhu práce je na vině nižší důchodový věk žen.

Průměrná výše sólo důchodů činila ke konci loňského roku (tedy ještě před lednovou valorizací) 15 425 korun. Po valorizaci se průměrný důchod zvýšil o 805 Kč na 16 230 korun. Mezi penzemi mužů a žen však jsou poměrně velké rozdíly. Zatímco průměrný sólo důchod mužů činil ke konci roku 2021 16 900 korun, průměrná penze žen jen 14 060 Kč. Ukazují to data České správy sociálního zabezpečení. Proč ženy dostávají nižší důchod než muži? Tady popisujeme konkrétní důvody. 

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).