Hlavní navigace

Zkontrolujte včas platnost pokladních certifikátů EET, apeluje finanční správa

26. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Všichni, kteří si vygenerovali pokladní certifikát pro zařízení elektronické evidence tržeb před třemi lety, by si měli zkontrolovat jeho platnost.

Finanční správa připomíná, že do konce letošního roku a začátkem roku 2020 bude docházet k ukončení platnosti pokladních certifikátů, které byly generovány v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb. 

Všichni ti, kteří si vygenerovali pokladní certifikát pro zařízení elektronické evidence tržeb před třemi lety, by se měli zajímat o její platnost. Největší počet certifikátů expiruje v listopadu 2019, kdy vyprší platnost u 52 000 certifikátů, a v únoru 2020, kdy vyprší platnost u 112 000 certifikátů. Vydání nového certifikátu je bezplatné. 

Server Podnikatel.cz o končící lhůtě pokladních certifikátů informoval již dříve v článku Platnost prvních certifikátů EET vyprší už letos

Co se stane, pokud nedojde k výměně? 

Pokladní certifikát je nezbytný pro elektronickou evidenci tržeb, a pokud nedojde včas k jeho výměně za nový, nebudou tyto tržby evidované. Není třeba čekat na vypršení platnosti certifikátu, protože nový lze získat kdykoli dříve. Po expiraci nebo zneplatnění certifikátu nelze již certifikát obnovit ani prodloužit. Přenos pokladního certifikátu do pokladny nebo do pokladní aplikace si musí zajistit poplatník obvykle ve spolupráci s dodavatelem pokladny nebo pokladního software. 

Certifikát se vydává pouze on-line, proto jeho výměnu mohou poplatníci učinit z pohodlí domova nebo kanceláře. Jiným způsobem nelze pokladní certifikát vydat, upozornila generální ředitelka Finanční správy ČR Tatjana Richterová

Brand24

Čtěte také: 10 otázek a odpovědí, které se týkají novinek u EET, řemeslníků a offline režimu

Činnosti spojené s generováním pokladních certifikátů se provádějí ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portále. V části „CERTIFIKÁTY“, ve webové aplikaci EET, je možné ověřit dobu platnosti pokladního certifikátu, případně využít službu upozornění na konec jeho platnosti, k čemuž stačí ve stejné části aplikace do pole „Email pro upozornění“ zadat kontaktní e-mail. Na ten budou v pravidelných intervalech odesílány informace o blížícím se konci platnosti konkrétního pokladního certifikátu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).