Hlavní navigace

Zkrátit pracovní dobu na 37,5 hodiny? Zaměstnanci o to nestojí

15. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nové technologie mají snížit objem práce, zaměstnancům by se tak mohla zkrátit pracovní doba. Z jejich strany o to však není zájem.

Nejenom ekonomický růst, ale i nové technologie mají dopad na rozsah a objem práce. Podle aktuálního průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) by však neměly mít za následek, že se bude zaměstnancům zkracovat pracovní doba. Většina o to nestojí. 

Z ankety mezi 525 zaměstnanci vyplynulo, že jen 23 % je pro zkrácení pracovní doby na 37,5 hodiny týdně. Jen 8 % zaměstnanců si přeje, aby se v době ekonomického růstu snížil objem práce. 92 % by naopak uvítalo, aby se konjunktura využila na zvýšení mezd při vyšším objemu práce.

TIP:  Je evidence pracovní doby povinnost zaměstnance, nebo šikana ze strany zaměstnavatele? A jak evidovat v souladu se zákonem? Odpověď nabízí článek Evidence pracovní doby není totéž co docházka

Co přináší nové technologie do oblasti práce?

Nové technologie, kterých je rok od roku více, by měly být v oblasti práce přínosem. Co by měly přinést?

  • zvýšení efektivity, 
  • zvýšení bezpečnosti na pracovišti a 
  • snížení fyzické námahy,
  • snížení objemu práce. 

A přesně to od nich i zaměstnanci očekávají, nechtějí však, aby jim díky novým technologiím ubylo práce, a tím se zkracovala pracovní doba. 

Čtěte také: Některé přestávky v práci se započítávají do pracovní doby

Potvrzuje se, že zaměstnanci se nedají koupit sliby, že za méně práce bude více koláčů. Naši pracovníci jsou zodpovědní a nebojí se práce, dokonce jsou připraveni si jí naložit více, budou-li odpovídajícím způsobem odměněni. Je to známka jejich vyspělosti a jasný signál, že se nenechají ošálit sociálním lízátkem, říká Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).