Hlavní navigace

Změna času a podnikání? Sjednocení se zeměmi Evropy je nutné, míní podnikatelé

1. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Už dávno neplatí, že by měla změna času ekonomický přínos. I podle zástupců podnikatelů je tedy vhodné čas sjednotit.

Evropská komise otevřela celospolečenskou diskuzi o ukončení střídání zimního a letního času. Výsledkem diskuze je návrh na zrušení střídání času, který nechává na uvážení jednotlivých států, jaký standardní čas si zvolí. 

Na sjednocení času se shodla  včera také Vláda ČR. Podle kabinetu by měl být zaveden zimní čas. Argumentuje především praktickými a zdravotními důvody. 

Čtěte také: Změny času se týkají taky délky pracovních směn. Zaměstnanci tak odpracují buď o jednu hodinu méně, nebo o jednu hodinu více. Jak je to s úhradou? Při změně času podnikatel nevyplácí zaměstnancům přesčasy

Pro zrušení střídání času jsou také zástupci podnikatelů, podle kterých už nepřináší žádné ekonomické benefity. Změna času v dnešní době nemá jakýkoli významnější ekonomický vliv. Z hlediska svícení – kvůli němuž (a kvůli nedostatečné elektrifikaci) bylo primárně kdysi zavedeno střídání času – dnes prakticky nemá opodstatnění, změnily se jednak technologie. Například ledková světla i ve výrobních prostorách jsou velmi úsporná, navíc nové výrobní haly bývají koncipovány tak, že se tak či tak používá svícení celodenně, uvedla pro server Podnikatel.cz Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. 

Místopředsedkyně AMSP zmiňuje ve svém komentáři také změny pracovní doby. Tam, kde je dvou či třísměnný provoz, je změna času zcela irelevantní a v administrativních centrech se již dávno nepracuje od 6 hodin ráno, dodává Břečková.

skoleni_15_4

Pro byznys je nutné sjednotit se se zbytkem Evropy

Zatímco Vláda ČR navrhuje zachovat zimní čas, zástupci podnikatelů jsou ve výběru, zda zimní či letní, opatrnější. Podle nich je důležité reagovat na výběr v celé Evropě. Zejména tedy v oblasti průmyslu. 

Z pohledu průmyslu ani tolik neřešíme, zda budeme mít u nás zimní či letní čas, ale zda budeme mít stejný čas jako ostatní země EU. Zajištění stejného evropského času je pro nás důležité. Případné hodinové rozdíly na území EU by firmám komplikovaly dopravu, dodávky, logistiku. Navíc by narušily jednotný evropský trh, uvedla pro server Podnikatel.cz. Eva Veličková, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).