Hlavní navigace

Změní se podmínky otcovské a ošetřovného? Novela prošla prvním čtením

7. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Prvním čtením prošla ve Sněmovně novela zákona o nemocenském pojištění, která mění podmínky otcovské a ošetřovného.

Poslanci navíc odhlasovali zkrácení lhůty pro projednání ve výboru a je tak velká šance, že novela zákona o nemocenském pojištění bude schválena ještě do voleb. Změny by měly ulehčit situaci rodinám, které se chtějí postarat doma o své těžce příbuzné, a také pomoci těm, jejichž novorozené děti musí zůstat po porodu delší čas v nemocnici.

Jaké změny se plánují

Otcovská dovolená a dlouhodobé ošetřovné byly do nemocenského pojištění zavedeny v roce 2018 (otcovská od 1. 2. 2018, dlouhodobé ošetřovné od 1. 6. 2018). Ošetřovné, tzv. paragraf, existuje v právním řádu již desítky let.

U otcovské se má prodloužit období, během kterého lze dávku vyplácet, pokud je dítě hospitalizováno v období prvých šesti týdnů života. Otcovská se vyplácí týden a období, během kterého ji lze čerpat (tedy si vybrat daný týden), činí šest týdnů ode dne narození dítěte. Nově by otcové, jejichž dítě bylo hospitalizováno ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo jeho matky, mohli nastoupit na otcovskou i později.

U dlouhodobého ošetřovného se zase navrhuje zkrácení doby pobytu v zařízení lůžkové péče jako podmínky nároku na dávku ze sedmi na čtyři kalendářní dny a zavedení možnosti požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče do 15 dnů po skončení hospitalizace. Stejně tak novela počítá s tím, že by se zrušila podmínka hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného v případě péče o osoby v inkurabilním (nevyléčitelném) stavu.

U samotného ošetřovného by pak mělo dojít k rozšíření okruhu osob, u nichž se nevyžaduje soužití ošetřující a ošetřované osoby v domácnosti, o blízké příbuzné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).