Hlavní navigace

Změnili jste bydliště? Musíte to nahlásit zdravotní pojišťovně, jinak pokuta

23. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Stěhování do nového bydliště znamená i oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně, jinak pojištěnec bude platit pokutu.

Pojištěnec má vůči své zdravotní pojišťovně oznamovací povinnost. Týká se to změny jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla.

Oznamovací povinnost se vztahuje i na to, pokud se pojištěnec nezdržuje v místě trvalého pobytu. Pojišťovně musí ohlásit místo pobytu na území České republiky, kde se převážně zdržuje.

Pro nahlášení změny není zapotřebí zvláštní formulář

Adresa je jedním z údajů v registru pojištěnců všeobecného zdravotního pojištění. Správně uvedená adresa je samozřejmě důležitá pro komunikaci pojišťovny s pojištěncem, upozorňuje Vlastimil Sršeň, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

K nahlášení změny bydliště většinou není zapotřebí žádný zvláštní formulář. Používá se pro to přihláška a evidenční list pojištěnce. Dostupná je na webových stránkách pojišťoven nebo v jejích webových či mobilních aplikacích. Přihlášku lze vyplnit často dnes již elektronicky anebo vytisknout a poté ručně vyplnit.

Pojišťovna za neohlášení změny či ztrátu průkazu může udělit pokutu

Oznamovací povinnost se kromě změny bydliště vztahuje i na ztrátu či poškození průkazu pojištěnce. Zatímco na oznámení o změně bydliště má pojištěnec až 30 dnů, u průkazu je lhůta velmi krátká. Oznamovací povinnost je zde do 8 dnů od zjištění skutečnosti.

Pokud pojištěnec neoznámí změnu jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla či ztrátu nebo poškození průkazu, může dostat pokutu do výše 500 Kč, uzavírá Sršeň.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).