Hlavní navigace

Co se letos změnilo v souvislosti s daňovým přiznáním?

11. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Samotný formulář daňového přiznání zůstal prakticky stejný. Přesto o změny spojené s jeho podáním není nouze. Zvýšilo se třeba zvýhodnění na dítě, klesly výdajové paušály či skončila daňová složenka.

Přestože formuláře pro podání daňového přiznání doznaly v letošním roce jen kosmetických změn, novinek spojených s přiznáním je celá řada. Oproti loňskému přiznání se například změnilo daňové zvýhodnění na dítě, řadě podnikatelů klesl výdajový paušál a na podání přiznání je několik beztrestných dnů navíc. Na druhou stranu se po 5denní době hájení sankcím nevyhnete. V neposlední řadě též letos daně nezaplatíte oblíbenou daňovou složenkou, kterou vláda od nového roku zrušila.

Formuláře doznaly jen kosmetických změn

Právě plánujete vyplnit daňové přiznání? Pokud jste jej podávali i v loňském roce, máme pro vás jednu dobrou zprávu, samotný formulář přiznání se prakticky nezměnil. Nemusíte se tak bát, že by vás v přiznání překvapila nějaká nová položka, kterou jste nikdy neviděli. Princip vyplňování, struktura i způsob výpočtu slev, nezdanitelných částek či přímo daně zůstal stejný. Ve srovnání s minulým rokem došlo ve formuláři přiznání daně z příjmů fyzických osob jen ke kosmetickým změnám. V této souvislosti nepředpokládám, že ti poplatníci, kteří formulář vyplňovali i v loňském roce, by měli s jeho letošním zpracováním nějaké komplikace, potvrdil serveru Podnikatel.cz Jan Molín, daňový analytik společnosti MIVO.

Drobných změn, kromě jiného odstínu růžové barvy, doznal prakticky jen 6. oddíl přiznání (dodatečné daňové přiznání), kde je místo termínu “daňová povinnost” uvedeno přímo “daň”. Z pohledu podnikatele však tato novinka nehraje větší roli. Mnohem závažnější jsou však změny týkající se podmínek pro dodatečného daňové přiznání. To musíte stejně jako vloni podat tehdy, zjistíte-li, že daň z příjmů má být vyšší, než jste v řádném přiznání uvedli. Na dodatečné přiznání pak máte jeden měsíc. Ještě v loňském roce jste mohli dodatečné přiznání podat i v případě, že daň měla být nižší, než jste vyplnili (například jste zapomněli uplatnit slevu). To už letos ale neplatí. K tomu, abyste mohli podat dodatečné daňové přiznání, musí totiž vyjít najevo nové skutečnosti, že byla daň stanovena nesprávně. Zapomenutí slevy se mezi nové skutečnost rozhodně nepočítá.

V daňovém přiznání se pak dle nového dělení invalidity změnila terminologie u uplatňování slev. V přiznání už tak nenaleznete spojení “částečný a plný invalidní důchod”, které nahradila “invalidita prvního a druhého stupně” (dříve částečná invalidita) a “invalidita třetího stupně” (dříve plná invalidita). Čtěte více: Je možné dodatečně uplatnit slevu nebo daňové zvýhodnění?

Pozor na snížení výdajových paušálů

Právě v oblasti slev na dani a daňových zvýhodnění došlo i k další změně. Konkrétně se jedná o daňové zvýhodnění na dítě. Oproti roku 2009 můžete na dítě uplatnit bez mála o 1000 korun větší zvýhodnění, které se pak může případně projevit i v rámci daňového bonusu. Zatímco v daňovém přiznání za rok 2009 činilo zvýhodnění na dítě 10 680 korun, za rok 2010 nezapomeňte uplatnit částku 11 604 korun. Čtěte návod: Slevy na dani v roce 2010 a jejich uplatnění

Přestože se sazba daně nezměnila, někteří podnikatelé si za rok 2010 na daních připlatí. Týká se to těch OSVČ, které používají výdajový paušál. Řadě podnikatelům totiž paušály poklesly, což se nepříjemné projeví na výši daňové povinnosti. Upozornil bych všechny poplatníky, kteří uplatňují výdaje procentem z příjmů, aby při zpracování daňového přiznání vycházeli ze správných údajů (sazeb), neboť ve srovnání s rokem 2009 došlo k některým změnám, doplnil Jan Molín.

Pro OSVČ, které mají příjmy z podnikání podle zvláštních předpisů, z užití duševního vlastnictví a autorských práv, z výkonu nezávislého povolání, znalce, tlumočníka, zprostředkovatele smluv a rozhodce či příjmy insolvenčního správce, včetně předběžného a jeho zástupce, platí za rok 2010 výdajový paušál ve výši 40 %. Ještě v loňském daňovém přiznání za rok 2009 přitom uplatňovali tito podnikatelé 60% paušál. Čtěte více: Nevíte, jak určit výši paušálu? Čtěte jednoduchý návod

Na podání přiznání máte o několik dnů déle

Pozitivní novinkou, především pro notorické odkládače všeho na poslední chvíli, je prodloužení lhůty pro podání přiznání, která se protáhla o den na 1. dubna (1. července, jestliže využíváte daňového poradce). Nový daňový řád navíc zavedl ještě 5denní dobu hájení, kdy můžete ještě přiznání odevzdat, aniž by vám hrozila ze strany berňáku nějaká sankce. Čtěte více: Dokdy musí OSVČ zaplatit daně, sociální a zdravotní pojištění? Přinášíme ucelený kalendář

To, dokdy musíte odevzdat daňové přiznání a doplatit daň z příjmů, záleží na tom, zda využíváte služeb daňového poradce. Pokud se podáváte přiznání sami, musíte tak nejpozději učinit v pátek 8. dubna. V případě využití daňového poradce je krajní termín pro odevzdání přiznání bez pokut úterý 12. července. Za jakýkoli den navíc se však už pokutám nevyhnete. Daňový řád zavedl povinnost správce daně uložit takovému daňovému subjektu pokutu ve výši minimálně 500 Kč a maximálně 5 % ze stanovené daně (s tím, že ani tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). Pokud jste tedy měli benevolentní finanční úřad, který vám nějaký ten den zpoždění prominul, letos vám to již nebude nic platné a sankcím se přesto nevyhnete.

V případě doplatku daní se situace rovněž liší. Zákonný termín se sice také posunul na termín pro odevzdání přiznání, avšak případné penále se podnikatelům začne počítat od den dříve. Zároveň si OSVČ musí dát pozor na den platby, za ten se totiž počítá den, kdy peníze přijdou na účet. Ve lhůtě 1. dubna (respektive 1. července) by měl mít finanční úřad peníze již na účtu. Úrok z prodlení vzniká už počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Jinak řečeno, nepočítá se za první čtyři dny. Pokud je tedy splatnost 1. dubna, bude úrok z prodlení počítán od 8. dubna – v pořádku tedy bude, pokud poplatník zaplatí v hotovosti na pokladně finančního úřadu nejpozději dne 7. dubna.

Stanovení výše úroku z prodlení se vůči loňskému přiznání se nijak nezměnilo. Stále platí, že sazba odpovídá výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, která se zvýší o čtrnáct procentních bodů, platné pro první den kalendářního pololetí. V současnosti tak činí 14,75 %.

skoleni_15_4

V souvislosti s placením daně dodejme na závěr ještě jednu novinku. Letos už OSVČ nemohou využít daňové složenky. Tuto oblíbenou formu placení daně totiž vláda s rokem 2011 zrušila. Výhodou daňové složenky bylo, že nepodléhala poštovním poplatků. Prostřednictvím pošty však lze daně platit i nadále, jen místo daňové složenky musíte použít klasickou univerzální složenku typu A. Ta však podléhá běžným poštovním poplatkům.

Od ledna 2011 se tedy doplatky daní dají platit:

  • Na pokladně finančního úřadu
  • Poštovní poukázkou typu „A“
  • Bankovním příkazem
  • Internetovým bankovnictvím
Foto: Isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).