Hlavní navigace

Změny #EET skončí u Ústavního soudu, slibuje opozice

17. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Piráti a ODS se po schválení novely zákona o evidenci tržeb shodli, že normu napadnou u Ústavního soudu.

Ústavní soud rozhodoval o EET už v minulosti. Ačkoli evidenci jako celek protiústavní neshledal, některé pasáže zákona i tak zrušil. Šlo například o třetí a čtvrtou vlnu EET, které před několika dny schválená novela opět zkouší zavést.

Čtěte také: #EET se bude týkat i řemeslníků, bude možnost offline režimu, rozhodla Sněmovna

Novela EET skončí u Ústavního soudu

Poslanecká sněmovna přehlasovala v pátek veto Senátu a prosadila novelu zákona o evidenci tržeb. Ta například přináší EET pro řemeslníky, lékaře či právníky, možnost offline režimu evidence nebo snížení DPH na vybrané zboží a služby.

Jak ale upozornila opozice, normu napadne u Ústavního soudu. Výnosy z EET si vláda vymyslela. Zákon je nedomyšlený a očekávat, že EET něco vydělá, je nerealistické. Bohužel, vláda se rozhodla zákon prosadit na sílu zřejmě proto, že se zákonem o EET spojil Andrej Babiš svou kariéru. Pasáže zákona, kde si finanční správa uzurpuje nepřiměřené pravomoci, předložíme k posouzení Ústavnímu soudu, komentoval přijatý zákon poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, který v únoru prezentoval analýzu výpočtu výnosu EET, podle které dochází k účelové manipulaci s daty.

Čtěte více: Čísla o přínosu #EET jsou založena na nesmyslné metodice, ukázala analýza

Podobně se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala: Po selhání vládní koalice v úterý dnes hnutí ANO povolalo své satelity ČSSD a KSČM a rozšíření EET prosadilo. Toto ale není konec. Bojujeme dál. Naši právníci proto analyzují, s čím půjdeme znovu k Ústavnímu soudu, u kterého jsme už dříve uspěli. A především: EET ve vládě zrušíme.

Ústavní soud už části EET jednou zrušil

U Ústavního soudu skončil i původní zákon o evidenci tržeb a soud některé paragrafy skutečně označil za protiústavní. Kromě povinnosti evidovat platby kartou zrušil soud například i náběh třetí a čtvrté vlny EET. Důvodem bylo, že toto ustanovení bylo přijato bez všestranného zvážení všech možných dopadů na zbývající části povinných subjektů (z hlediska významu pro narovnání podnikatelského prostředí, možné konkurence s jinými podnikateli a pro zavedení elektronické evidence – tzv. objektivní podmínky nezávislé na způsobilosti nositele základního práva podnikat).

skoleni_15_4

Ústavní soud respektuje skutečnost, že zákonodárce nemůže dohlédnout všude a předvídat vše, nicméně musí při zavádění jakékoliv plošné regulace zvážit předem její dopady z hlediska povinných osob, času a způsobu (kdo, kdy a jak). Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo, uvedl v nálezu Ústavní soud.

Čtěte více: Ústavní soud zrušil #EET na platby kartou a také náběh 3. a 4. vlny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).