Hlavní navigace

Zmírnění zákazu prodeje o vybraných svátcích: Velkoobchody budou moci otevřít

16. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zákon, který zakazuje prodej ve vybraných svátcích, zrušen nebude. Dojde ale k jeho zmírnění, které se dotkne velkoobchodu.

Sněmovna včera odmítla návrh Senátu, který požadoval zrušení celého zákona o prodejní době. Zákaz prodeje o vybraných svátcích by se ale neměl týkat velkoobchodů. Předlohu teď dostane k podpisu prezident.

Čtěte také: Vědecky ověřeno, zákon o prodejní době v obchodech zatemňuje mozek

Podle autorů novely, poslanců ANO a ODS, se provozovatelé obchodů u velkoobchodníků zásobují zbožím, zejména rychle se kazícím potravinářským zbožím, o státních svátcích, neboť nemají za běžného provozu čas toto zboží nakupovat, a to i vzhledem k tomu, že tyto maloobchody jsou mnohdy rodinnými podniky bez kmenových zaměstnanců. 

Účinnost vynětí velkoobchodu má nastat 15. dnem po vyhlášení novely zákona ve sbírce.

Kdy musí mít obchodníci zavřeno

Aktuálně platí, že jak maloobchodníci, tak velkoobchodníci nesmí mít otevřeno na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den lze mít otevřeno jen do 12:00. 

Zákon se ale netýká všech obchodníků. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).