Hlavní navigace

Zraníte se na vánočním firemním večírku. Jak je to s odškodněním?

28. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Doba vánočních firemních večírků je tady. Pokud se v jeho průběhu zaměstnanec zraní, má nárok na odškodné ze strany zaměstnavatele?

Předvánoční čas nahrává neformálním setkáním zaměstnanců se zaměstnavateli. Není výjimkou, že se v průběhu setkání, tedy během vánočního firemního večírku, někdo zraní. 

Může si nárokovat odškodnění? 

Zranění způsobená na akcích podobným vánočním večírkům se většinou ze strany zaměstnavatelů neodškodňují. Jestliže se prokáže, že bylo zranění způsobeno přemírou alkoholu, je situace bez diskusí. Pojišťovna v takovém případě plnění ze zákonného pojištění zaměstnanců odmítá, uvádí Tomáš Beck, odborník na odškodnění ve společnosti Vindicia.

Mohlo by vás zaujmout: Je za úraz při cestě na svačinu zodpovědný zaměstnavatel?

Brand24

Jak ale upozorňuje Beck, existují výjimky. Zaměstnavatel může jako pracovní uznat úraz, který si pracovník způsobí například jako host vánočního večírku důležitého klienta. V takovém případě byl na akci vyslán pracovně a jedná se o náplň jeho zaměstnání. Ovšem i zde je zásadní, aby ve vzniku úrazu nehrál roli alkohol.

Jakou roli hraje, kde se večírek koná? 

Vánoční večírky se zpravidla odehrávají mimo pracoviště, v restauraci či v baru. Existuje však nárok na odškodnění, pokud k úrazu dojde na večírku, který firma pořádá ve svých prostorách? Jak uvádí Tomáš Beck, většinou hraje roli přístup firmy. Jestliže úraz uzná jako pracovní, není s odškodněním problém. Pokud se zaměstnanec zranil například při hře, kterou společnost jako součást večírku pořádala ještě v pracovní době, odškodnění také může být přiznáno. Tato situace je podobná klasickému teambuildingu, kde se zranění prakticky vždy dá hodnotit jako pracovní úraz.

Podívejte se, jak mohou probíhat a končit vánoční večírky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).