Hlavní navigace

Zrušení superhrubé mzdy určitě všichni uvidíte na výplatách, slíbil Babiš

3. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Premiér Andrej Babiš slíbil, že sníží daňové zatížení zaměstnanců. Po pomoci živnostníků by mělo dojít prý také na ně.

O úmyslu premiéra zrušit superhrubou mzdu a snížit tak daňové zatížení lidí, kteří jsou zaměstnáni, informoval server Podnikatel.cz v minulém týdnu. Čtěte podrobněji: Babiš chce zrušit superhrubou mzdu. Poslední návrh však komplikoval zdanění OSVČ

Andrej Babiš během víkendu zveřejnil na svém facebookovém profilu video, ve kterém o zrušení superhrubé mzdy informuje. 

Myslím, že je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců. Bylo by dobré se vrátit na těch 15 procent, co slibovala ODS a potom nesplnila. Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti, uvedl Babiš. 

Nyní se odvádí daň 15 % z hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní pojištění a sociální pojištění. Efektivní zdanění je tak zhruba 20,1 procenta.

Zamyšlení na záměrem zrušit superhrubou mzdu a případných jiných krocích od redaktora serveru Podnikatel.cz Daniela MorávkaSuperhrubou mzdu teď neřešme, zvyšme základní slevu na poplatníka na 30 tisíc

S návrhem, aby se zdaňovaly jen hrubé mzdy, tedy bez navýšení o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, přišla před dvěma lety ODS.  Navrhovala, aby sazba daně zůstala jako nyní na 15 procentech. Babiš však návrh odmítal. 

Jak prohlásil ve videu, o státním rozpočtu bude společně s ministryní financí Alenou Schillerovou a s některými dalšími ministry jednat v úterý 11. srpna. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).