Hlavní navigace

Zruší se daň z nabytí nemovitých věcí. Koho se bude úleva týkat?

17. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Návrh Ministerstva financí ČR na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % z celkové kupní ceny prošel včera Sněmovnou i ve druhém čtení.

Dle vládního návrhu zákona se ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň již nezaplatí nikdo, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019. 

Psali jsme: Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Další změnou, kterou návrh obsahuje, je prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let. Prodloužení časového testu bude účinné pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021.

Vládní návrh také upravil možnost uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Odpočty úroků si bude moci ještě uplatňovat každý kupující, který nabyde nemovitost nejpozději v prosinci 2021. To znamená, že pro nemovitosti nabyté v období od prosince 2019 do prosince 2021 platí, že kupující nebude hradit daň z nabytí a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně.

Psali jsme: Schillerová trvá na zrušení odpočtů u nových hypoték a daně z nabytí nemovitostí

Kdo bude mít z návrhu prospěch?  

Z návrhu zákona budou mít zpětně prospěch všichni, jejichž daň byla splatná od 31. března 2020. Ti již nebudou mít povinnost daň z nabytí zaplatit. To se týká všech poplatníků, kteří dokončili svůj vklad na katastr v průběhu prosince 2019 nebo později. Nyní je nicméně potřeba vyčkat na výsledek standardního legislativního procesu v parlamentu, dodává ministryně financí Alena Schillerová

Jak upozorňuje ministerstvo financí, návrh by mě postupně odstranit několik selektivních daňových výjimek, se kterými se MF zavázalo bojovat a zjednodušovat tak daňový systém. Selektivní daňovou úlevou je nejen daň z nabytí nemovitých věcí, která obsahuje řadu výjimek, ale značně selektivní je i odpočet úroků z hypotečních úvěrů od základu daně. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).