Hlavní navigace

Zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 miliony Kč? Pro je ANO, Spolu i PirSTAN

13. 9. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud tři nejsilnější politické subjekty splní své sliby, měla by se po volbách zvýšit hranice obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun.

Nárůst limitu totiž podporuje jak hnutí ANO, tak koalice Spolu a Pirátů a Starostů. O návrhu nicméně již hlasovala několikrát stávající Sněmovna a poslanci ANO se vždy postavili proti.

Co se dozvíte v článku
  1. Po zvýšení hranice volají podnikatelé
  2. Zvýšení hranice umožňuje i EU
  3. Nejsilnější strany se zvýšením souhlasí
  4. ANO
  5. ČSSD
  6. KSČM
  7. Piráti a Starostové
  8. Přísaha
  9. SPD
  10. Spolu

Po zvýšení hranice volají podnikatelé

Hospodářská komora ČR (HK ČR) před týdnem uvedla, že s novou Poslaneckou sněmovnou chce projednat zvýšení limitu obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun. Česká republika tento práh, dnes na úrovni 1 milionu korun, nezměnila od svého vstupu do EU, čímž se nezohlednil mzdový ani cenový vývoj v uplynulých 17 letech, komentoval Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Ještě v roce 1994 činil limit pro registraci k DPH 3 miliony korun. Se vstupem do EU v roce 2004 se hranice snížila na 1 milion korun a na této úrovni, přestože to jednu chvíli vypadalo na pokles na 750 tisíc, vydržela až dodnes. Přitom jen od roku 2005 do 2018 činila kumulovaná inflace přes 30 %. Mzdy za tu dobu vzrostly na dvojnásobek.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?

Zvýšení hranice umožňuje i EU

Zvýšením limitu pro povinnou registraci k DPH by se podle HK ČR drobným podnikatelům snížila administrativní náročnost podnikání. Pokud se podnikatel stane plátcem DPH, přibudou mu totiž nové povinnosti a zákazníkům zvyšuje cenu zboží nebo služeb o DPH. Musí řádně zaevidovat daňové doklady, v průběhu roku zpracovávat a pravidelně podávat daňová přiznání k DPH, sestavovat kontrolní hlášení a v některých případech i souhrnné hlášení pro EU. To zvyšuje režijní náklady podnikatele a časovou náročnost podnikání, doplnil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR, s tím, že i nadále by měla zůstat možnost dobrovolné registrace k DPH, i když podnikatel nesplňuje limit obrat.

Jak navíc upozornil Miroslav Diro, práh pro registraci k DPH zvýšilo v posledních letech už několik zemí. Příkladem je Francie s limitem až 2,2 mil. korun, vyšší limit, než který je v současnosti v ČR, mají dlouhodoběji nastaven např. i na Slovensku, ve Slovinsku, v Itálii, Irsku nebo ve Velké Británii či Švýcarsku. Zvýšení limitu v tuzemsku nebrání ani pravidla EU. ČR si může požádat o zvýšení limitu a není třeba, aby se kvůli tomu složitě revidovalo znění směrnice o DPH. Podobně v minulosti postupovalo např. Slovinsko, připomněl Diro.

V únoru 2020 navíc vyšla v Úředním věstníku Evropské unie směrnice, která se týká zvláštního režimu podpory malých a středních podniků, kdy členské státy budou mít nově možnost se od roku 2025 svobodně rozhodnout pro vznik plátcovství DPH až na 85 000 EUR.

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

Nejsilnější strany se zvýšením souhlasí

Volání Hospodářské komory ČR po zvýšení hranice na 2 miliony korun má šanci být vyslyšeno. Server Podnikatel.cz oslovil politické strany s nadějí projít do Sněmovny a prošel volební programy a řada z nich chce nárůst limitu prosadit, včetně tří nejsilnějších subjektů (ANO, Spolu a PirSTAN).

Do textu jsme zahrnuli strany a koalice, které se alespoň jednou v posledních průzkumech 4 agentur (CVVM, Kantar CZ, Median, STEM) dostaly nad 5 %. Celkově jde o 7 subjektů (řazeno abecedně): ANO, ČSSD, KSČM, Piráti a STAN, Přísaha, SPD, Spolu.

Psali jsme: Odpískejme poslední vlny EET a zvyšme limit pro registraci k DPH na 2 miliony

ANO

Hnutí ANO má v programu, že chce zvýšit hranici obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun. Neví ovšem bez zajímavosti, že o návrhu na zvýšení limitu hlasovala Sněmovna ve stávajícím období hned dvakrát a v obou případech byli poslanci za ANO proti. Návrh nepodporovala ani ministryně za ANO Alena Schillerová, podle které by zdvojnásobení limitu vyšlo rozpočet na 3 až 4 miliardy Kč.

ČSSD

ČSSD je proti zvýšení limitu na 2 miliony korun.

KSČM

Podle Jiřího Dolejše, poslance KSČM, současná hranice vcelku vyhovuje, další růst hranice by totiž snížil výnos. Viděli bychom logiku podobné hranice pro registraci EET (tam je ale 600 tisíc), doplnil serveru Podnikatel.cz Jiří Dolejš.

Piráti a Starostové

Podle koalice Pirátů a Starostů by mělo ke zvýšení limitu povinné registrace určitě dojít. Nyní je dokonce schválena evropská směrnice, která tento limit umožní členským státům zvýšit na 85 000 EUR a nejspíš dojde i ke sjednocení napříč Evropskou unií. Doplňuje se také obratové kritérium pro obrat v celé Evropské unii, a to na 100 000 EUR. Tento krok vítáme nejen proto, že dojde ke zvýšení limitu v Česku, ale i kvůli sjednocení napříč Evropskou unií, uvedl serveru podnikatel.cz Mikuláš Ferjenčík, poslanec Pirátů.

Přísaha

Také hnutí Přísaha souhlasí s nárůstem limitu. Zvýšení je zajímavou možností pro snížení administrativy a možnost využít kapacity finančních úřadů na podstatně efektivnější činnost. Záměrem Přísahy je využít kapacity finančních úřadů na rizikové poplatníky a zejména na transferové ceny nadnárodních společností včetně využívání daňových rájů. Je nutné nastavit spravedlivé daňové prostředí, i velcí mají platit v ČR odpovídající daně. Obdobně je podstatné, aby nadnárodní technologické společnosti platily spravedlivé daně v místě jejich vzniku, upřesnil serveru Podnikatel.cz Pavel Řežábek, odborný garant Přísahy v oblasti hospodářské politiky.

Brand24

SPD

SPD rovněž podporuje zvýšení hranice na 2 milion korun. Určitě jsme pro, zvýšení limitu jsem opakovaně navrhoval ve Sněmovně, podotkl pro server Podnikatel.cz poslanec SPD Jan Hrnčíř .

Spolu

Koalice Spolu je pro zvýšení limitu. ODS opakovaně takový krok navrhovala a TOP 09 a KDU-ČSL ji podpořily. Vždycky jsme ale narazili na odpor Aleny Schillerové. O to vtipnější je, když toto navýšení limitu následně najdeme ve volebním programu hnutí ANO, uzavřel pro server Podnikatel.cz Václav Smolka, mluvčí ODS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).