Hlavní navigace

Zvýšení minimální mzdy o 1650 Kč by se promítlo do cen, varují podnikatelé

9. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud by se minimální mzda příští rok zvýšila na 15 tisíc korun, jak navrhují odboráři, lidé by si museli připlatit za zboží a služby, varují podnikatelé.

Podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) se dosud firmy snažily vysoký růst mezd zaměstnanců kompenzovat ze svého zisku. To ale již údajně nebude plošně možné a zaměstnavatelé budou nuceni promítat zvýšení mezd do svých cen. Ke zdražení by pak došlo především v oborech, kde je podíl nízkokvalifikované práce největší, tedy například v opravách a stavebních pracích v domácnostech, v úklidových a ubytovacích službách nebo autodopravě.

Zvýšení minimální mzdy se promítne do cen, varuje HK

Odboráři chtějí, aby se pro příští rok zvýšila minimální mzda o 1650 korun na 15 000 korun. Úroveň české minimální mzdy je v EU jedna z nejnižších. Ekonomika, která je na 90 procentech průměru Evropské unie, si nezaslouží tak nízkou minimální mzdu, uvedl Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Pokud by vláda odborářský návrh podpořila, šlo by o nejvyšší nárůst minimální mzdy v historii.

S tak výrazným zvýšením ovšem nesouhlasí podnikatelé, podle kterých by se nutně promítlo do cen. Firmy se dosud snažily vysoký růst mezd zaměstnanců kompenzovat ze svého zisku. To již nebude plošně možné, zaměstnavatelé budou nuceni investice omezovat a promítat jakékoli požadavky odborů do cen. Lidé s nejnižšími mzdami tak v konečném důsledku mohou na zvýšení minimální mzdy prodělat, upozornil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Jak doplnil Diro, růst minimální mzdy přímo zasáhne nejvíce ty obory, kde pracují zaměstnanci s nižší či žádnou kvalifikací, tedy takové obory, kde je i nejnižší produktivita práce. Ke zdražování tak dojde především ve službách, kde je podíl nízkokvalifikované práce největší. Jedná se například o závodní stravování, opravy a stavební práce v domácnostech, úklidové a ubytovací služby, autodopravu a další, dodal Diro.

skoleni_15_4

HK ČR rovněž upozorňuje, že zatímco v loňském roce vzrostlo tuzemské hospodářství o 2,9 % a mzdy průměrně o 8,1 %, reálná produktivita práce přepočtená na zaměstnance vzrostla jen o 1,3 %. Od roku 2014 do konce loňského roku vzrostla minimální mzda o 44 % a produktivita práce jen o 11 %.

Zaveďte valorizační mechanismus, chtějí podnikatelé

Podle podnikatelů by tak bylo nejlepší, pokud by se zavedl automatický valorizační mechanismus, který odpolitizuje minimální mzdu a umožní zaměstnavatelům předvídat růst minimální mzdy. Tento návrh podporuje kromě Hospodářské komory ČR i Svaz průmyslu a dopravy ČR. Stále budeme na tripartitě prosazovat, aby se v zákoně ukotvil jasný a předvídatelný mechanismus pro automatickou úpravu výše minimální mzdy a potažmo i zaručené mzdy. Minimální mzda by se měla odvozovat rozumným koeficientem od průměrné mzdy. Tím předejdeme každoročnímu politickému handrkování a skokovému navyšování minimální mzdy, jako tomu bylo v předchozích letech, uzavřela mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Eva Veličková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).