Hlavní navigace

Zvýší se hranice pro odvody pojistného u dohod?

17. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Desetitisícový limit pro odvod pojistného z dohody o provedení práce byl stanoven v roce 2011. Od té doby i přes zvyšování životních nákladů stagnuje.

Situace by se však mohla změnit. A to návrhem novely zákona o nemocenském pojištění, který limit zvyšuje o 1500 korun.

Server Podnikatel.cz o některých změnách připravovaných v oblasti nemocenského pojištění informoval článkem Vyšší mateřská i vyrovnávací příspěvek. Dotknou se změny i podnikatelů? Není jasné, kdy a zda vůbec nabudou účinnosti. Obdobně je tomu v případě další novely, kterou aktuálně čeká první čtení. Jde o novelu s číslem sněmovního tisku 182.

Zvýšení limitu „zpojistnění“ pro dohody o provedení práce

Dohoda o provedení práce uzavřená s jedním zaměstnancem u jednoho zaměstnavatele s úhrnnou měsíční odměnou do 10 000 Kč nepodléhá odvodům sociálního ani zdravotního pojištění. Limit 10 000 Kč zůstává od roku 2012 nezměněn, přestože mezitím došlo k poměrně výraznému nárůstu platů a mezd, ale i životních nákladů. Návrh novely zákona stanovuje hranici měsíční odměny z dohody o provedení práce na roveň 11 500 Kč.

Dohoda o provedení práce slouží k překlenutí dočasné zvýšené potřeby práce. Využívají ji zejména studenti na brigádách, rodiče na rodičovské dovolené a pracující důchodci. Je ale možné ji využít k nejrůznějším přivýdělkům při zaměstnání či podnikání. Za posledních sedm let se desetitisícová hranice „nezpojistnění“ odměny nezměnila. Návrh, kterým by se tato hranice zvýšila o 1500 Kč, zohledňuje inflaci od roku 2011, kdy došlo k jejímu stanovení.

Samozřejmě jde o odvod sociálního i zdravotního pojištění. Novela by v případě schválení nabyla účinnosti 1. ledna roku následujícího po roku jejího vyhlášení.

O dalších připravovaných změnách v oblasti zaměstnání pro rok 2019 čtěte v článku Legislativní novinky roku 2019 pro zaměstnavatele. Nové i „staronové“

Vláda se zvyšováním limitu nesouhlasí

Je otázkou, zda se návrh podaří prosadit. Vláda již v červenci vyjádřila ke zvyšování limitu nesouhlasné stanovisko. Podle jejího názoru má dohoda o provedení práce sloužit ke krátkodobým přivýdělkům. Realita je však jiná, v praxi existují případy, kdy je dohoda o provedení práce využívána i po dobu mnoha měsíců až několika let, např. kombinací několika dohod od různých subjektů. Co se může na první pohled jevit jako výhoda, se může změnit v nevýhodu. Problém totiž je, že „dohodář“ s odměnou do 10 000 Kč měsíčně není důchodově ani nemocensky pojištěn. Předně nemá nárok na dávky nemocenského pojištění a doba důchodového pojištění bude scházet při případné žádosti o invalidní či starobní důchod.

Vláda rovněž upozorňuje na zvýhodnění oproti zaměstnancům pracujícím v rámci jiného pracovněprávního vztahu. Z hlediska odvodů pojistného není žádný důvod, aby zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce byli oproti ostatním zaměstnancům vyloučeni z účasti na pojištění při výkonu stejné práce.

Návrh novely zákona kalkuluje pouze s odvody sociálního a zdravotního pojištění. Zcela opomenuta zůstala oblast daně z příjmu fyzických osob. U dohody o provedení práce má stanovená hranice příjmu pro účast na nemocenském pojištění ve výši 10 000 Kč přímou návaznost na stanovení takzvané srážkové daně pro tento druh příjmu. V souladu s ustanovením § 6 odst. 4 písm. a) zákona o daních z příjmů se odměna z dohody o provedení práce nepřesahující měsíčně částku 10 000 Kč při nepodepsaném prohlášení k dani zdaní srážkovou daní.

Zvýšení hranice pro odvody sociálního a zdravotního pojištění by při zachování hranice pro zdanění srážkovou daní způsobila nejen poplatníkům, ale i zaměstnavatelům, zbytečné administrativní potíže.

skoleni_15_4

Dopady zvýšení limitu do praxe

Jak vyplynulo ze stanoviska vlády, návrh na zvýšení limitu pro „zpojistnění“ dohody o provedení práce může být přínosný, ale na druhou stranu také nevýhodný. Minimálně by měl být provázán se zákonem o daních z příjmů. Následující tabulka zobrazuje současnou situaci, kdy dohoda o provedení práce nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění v limitu do 10 000 Kč měsíčně. Zdanění se odvíjí od podepsaného případně nepodepsaného prohlášení k dani.

Dohoda o provedení práce (současnost) Měsíční odměna v Kč Měsíční čistá odměna v Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 10 000 Kč 10 000 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (srážková daň) 10 000 Kč 8 500 Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 11 500 Kč 9979 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (zálohová daň) 11 500 Kč 7 909 Kč

V případě zvýšení limitu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění by se situace výrazně změnila. V tabulce není kalkulováno se současným zvýšením limitu v zákoně o daních z příjmů pro srážkovou daň. 

Dohoda o provedení práce (zvýšení limitu na 11 500 Kč) Měsíční odměna v Kč Měsíční čistá odměna v Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 10 000 Kč 10 000 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (srážková daň) 10 000 Kč 8 500 Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 11 500 Kč 11 500 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (zálohová daň) 11 500 Kč 9 775 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).