Hlavní navigace

Zvýší se minimální mzda a lidé na vesnicích už rohlíky nepořídí, tvrdí asociace

28. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Asociace českého tradičního obchodu upozorňuje, že zvýšení minimální mzdy může být likvidační pro některé venkovské prodejny. Doplatí na to tedy i spotřebitelé.

Koalice ANO a ČSSD se včera dohodla, že se pro příští rok zvýší minimální mzda. Stoupnout by měla o 1250 korun na částku 14 600 korun. Návrh musí schválit vláda.

Odbory dokonce ve svých požadavcích už dříve přitvrdily a přišly s návrhem navýšit minimální mzdu na 15 tisíc korun. Více jsme psali v článku Zvyšte minimální mzdu na 15 tisíc, trvají na svém odbory. Podnikatelé jsou proti

Asociace českého tradičního obchodu vidí plány s navyšováním minimální mzdy jako nebezpečný krok, který může výrazně ovlivnit život lidí na venkově. Hrozí totiž že navýšení minimální mzdy bude pro některé venkovské obchody likvidační. Setrvalý tlak na opakované navyšování minimální mzdy může zcela vážně a bez nadsázky ohrozit existenci dalších malých prodejen potravin, které převážnou měrou zajišťují obchodní obslužnost venkova a malých měst, uvádí Jan Hrdina, tajemník Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). 

Čtěte také: Od minimální mzdy se odvíjí výše pojistného na zdravotní pojištění osob bez zdanitelných příjmů a výše minimální platby pojistného za zaměstnance. Jak ovlivní předpokládané zvýšení minimální mzdy platbu na zdravotní pojištění?

Hrdina dodává, že mzdové náklady bývají často nejvyšším nákladem obchodníků a za současného stavu je zcela reálné, že další zvýšení minimální mzdy zaměstnancům nepomůže, ale naopak je o práci připraví, protože obchodníci takový tlak prostě ekonomicky nezvládnou a prodejnu budou muset uzavřít.

Negativní postoj k navýšení minimální mzdy má také Hospodářská komora ČR, která upozorňuje, že pokud vláda skutečně zvýší minimální mzdu, tedy odměnu za nekvalifikovanou práci o dalších 1250 korun měsíčně z dnešních 13 350 Kč na 14 600 Kč, reálně zaměstnavatelům nezbude nic jiného než další, tentokrát 9,4%,  zvýšení mezd vstřebat prostřednictvím zvýšení cen pro zákazníky a omezení investic do efektivnější výroby.

Brand24

Psali jsme: Zvýšení minimální mzdy o 1650 Kč by se promítlo do cen, varují podnikatelé

Když ale rostou ceny, inflace ukrajuje z mezd všem zaměstnancům. A když firmy omezují kvůli mzdám investice, nemůže růst produktivita (připomínáme, že ačkoliv mzdy rostly v poslední době tempem kolem 7 %, produktivita práce přepočtená na hlavu vzrostla v loňském roce jen o 1,6 %). Když neroste produktivita práce, nemohou firmy úspěšně soutěžit se zahraniční konkurencí – zaostávají s tím, že v konečném důsledku bude řada z nich nucena propouštět, uvádí za HK ČR mluvčí Miroslav Diro

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).