Hlavní navigace

Zvýšilo se krizové ošetřovné, nová výše se doplatí zpětně od 1. března

23. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Tzv. krizové ošetřovné vzroste zpětně už od 1. března ze 70 na 80 procent denního vyměřovacího základu.

Zároveň by mělo dojít i k rozšíření okruhu příjemců především o rodiče dětí starších 9 let se speciálními vzdělávacími potřebami, které objektivně nejsou schopny účastnit se samostatně on-line výuky.

Ošetřovné se zvyšuje zpětně od 1. března 2021. V případech, kdy bylo ošetřovné za březen už vyplaceno pouze ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu, bude následně bez žádosti doplaceno. připomíná dále ministryně. 

Podle předchozích pravidel se ošetřovné týká také péče o školáky ve věku do 26 let, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost), děti využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení a děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině. 

Cílem navýšení je zlepšit situaci rodin s dětmi, které kvůli zavřeným školám přicházejí už několik měsíců o část příjmů. Předcházíme zároveň tomu, aby nebyly nuceny žádat o jiné dávky, vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Doplatky nenáleží v situaci, kdy díky stanovené minimální výši ošetřovného za kalendářní den (400 Kč, případně se krátí, pokud nejde o plný úvazek) již byla dávka poskytnuta tak, že sama o sobě dosahuje výše 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu či ji přesahuje.

Byl pro vás článek přínosný?