Hlavní navigace

Zvyšování daní firem a jednotlivců ekonomické problémy nevyřeší

29. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vyšší zdanění ekonomické problémy neřeší, prohlubuje je. Uvedl ve svém posledním projevu prezident. Čtěte, jak by se měl podle jeho názoru snížit státní dluh.

Podle Václava Klause vyšší zdanění ekonomické problémy neřeší, ale prohlubuje je. Tak se vyjádřil ve svém posledním projevu v roli prezidenta při příležitosti výročí vzniku Československa.

Čtěte také: Připravte se, vyšší daně se dotknou prakticky všech

Východisko je ve snižování nákladů

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Vláda by se měla pustit do škrtů v nepopulárních mandatorních výdajích. 

Jestliže vláda hodlá ukončit politiku zadlužování, měla by se pustit i do nepopulárních škrtů v mandatorních výdajích. Podle názoru prezidenta nepřináší efekt hledání zdrojů pro jejich financování ve vyšším zdanění firem a jednotlivců. Ekonomické problémy to jen prohlubuje. I když v poslední době stále mluvíme o úsporných opatřeních, naše žití na dluh pokračuje a narůstá. Nevyhneme se nezbytnosti očistit státní finance a snížit náklady na celkový chod státu na všech jeho úrovních a náš složitý a drahý státní aparát redukovat, uvedl Václav Klaus. 

Přesto by lidé dle jeho mínění neměli i přes některé potíže hodnotit současnou situaci pesimisticky a propadat lhostejnosti. Nespokojenost obyvatel, kterých se dotýká nynější hospodářská stagnace a v principu správná a chvályhodná snaha vlády stabilizovat veřejné finance, nezpůsobili ti, kteří jim nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali. To platí pro bývalé levicové vlády i ty, které se pokládaly za středopravé. Upozornil prezident Václav Klaus.

Poznámka: Mandatorní výdaje jsou zákony stanovené výdaje státu na sociální systém.

O balíčku se bude hlasovat ve středu

Ve středu 31. října 2012 se bude hlasovat o vládním stabilizačním balíčku, s nímž vláda spojila důvěru. Balíček měl zvýšit daň z přidané hodnoty, zavést solidární daň pro vysoko-příjmové poplatníky, upravit nárok na některé daňové slevy, zrušit takzvané stropy zdravotního pojistného a další.

Brand24

Původně se počítalo se zvýšením obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Aktuální kompromisní návrh premiéra Petra Nečase kalkuluje se zachováním základní sazby daně na 20 procentech a s růstem snížené sazby ze 14 na 15 procent. Navržený státní rozpočet by tak přišel o deset miliard korun. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče však musí návrh rozpočtu vycházet z toho, co je právně zakotveno v zákoně. A to je DPH ve výši 17,5 procent. Je otázkou, zda se zákonodárci stihnou na dalších změnách dohodnout. Jak uvedl Ladislav Minčič v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, on sám příliš šancí na ukončení legislativního procesu do konce listopadu nevidí.

Čtěte také: Jaké sazby budou platit v roce 2013? Tipujte s námi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).