Hlavní navigace

Zvýšení minimální mzdy bude pro malé firmy likvidační, tvrdí podnikatelské svazy

11. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelské svazy se shodují, že návrh na zvýšení minimální (a zaručené) mzdy je nepřiměřený ekonomické realitě podnikatelského sektoru.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předložilo několik variant zvýšení minimální a zaručené mzdy od příštího roku, a to od 400 až do 1800 korun. Zatímco MPSV a odbory se kloní k vyšším částkám, podnikatelské svazy upozorňují, že jakékoli zvyšování minimální mzdy je v současné krizi nepřijatelné a postihne především nejmenší podnikatele.

MPSV chce navýšení o 1800 Kč

Vláda se zatím neshodla na podobě minimální a zaručené mzdy pro příští rok. MPSV navrhuje zvýšit minimální mzdu z nynějších 14 600 korun buď o 400, 900, 1400, nebo 1800 korun, přičemž jako optimální ministerstvo vidí navýšení o 1800 Kč. Odbory pak prosazují nárůst o 1400 korun. Uvedenými úrovněmi čisté minimální mzdy by se konečně podařilo přesáhnout aktuálně známou hranici příjmové chudoby domácnosti jednotlivce. Ta podle posledních publikovaných údajů v roce 2019 činila 12 818 Kč, píše MPSV v důvodové zprávě návrhu.

skoleni_15_4

Jakékoli zvýšení dopadne na ty nejmenší, varují podnikatelé

Zcela opačný postoj zastávají podnikatelské svazy, které upozorňují, že zvýšení minimální mzdy je nepřiměřené ekonomické realitě podnikatelského sektoru a požadují její výši ponechat na stávající úrovni. Hospodářská komora ČR (HK ČR) označila minimálně za zvláštní, že ani doprovodná analýza očekávaných dopadů navrhované právní úpravy (RIA) nijak nereaguje na stávající hospodářskou situaci a na hospodářský propad z důvodu epidemie covid-19 a vládou přijatých preventivních kroků proti šíření koronaviru. Problémy s aplikací vyšší minimální mzdy budou mít zejména malé firmy, u kterých mzdové náklady tvoří největší výdajové položky, a dále firmy dodávající služby státu, např. úklidové a bezpečnostní služby, neboť státní instituce v zadávacích řízeních často veřejnou soutěž podmiňují nejnižší cenou, tedy nejnižší cenou práce, doplnil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.  

Podobný názor zastává i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS ČR), podle které je v době, kdy řada podnikatelů bojuje o přežití a celá další řada z důvodů pandemie a s tím spojených ekonomických problémů zaniká (především pak malé a střední podniky), zvyšování minimální mzdy a zaručené mzdy poslední ranou státu do jejich existence. Banky, velké podniky a nadnárodní korporáty s tím nebudou mít problém. Stát by tak jen napomáhal likvidaci malých a středních tuzemských firem. V době, kdy dochází a bude docházet k masivnímu propouštění zaměstnanců, to jen tento trend podpoří, uzavřela KZPS ČR v tiskovém prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).