Hlavní navigace

Zvyšme OSVČ sociální pojištění, je to pro jejich dobro, říká ministerstvo

13. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

OSVČ by se v rámci důchodové reformy měly zvýšit odvody na sociální pojištění. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to pro jejich dobro.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) totiž OSVČ odvádí do systému nízkou částku, za kterou pak dostávají nízký důchod. Jak uvedlo MPSV pro SeznamZpravy.cz, je tak v zájmu samotných OSVČ, aby byly nuceny platit do systému více. Už nyní přitom OSVČ mohou platit do systému sociálního pojištění více dobrovolně.

Zvyšte OSVČ pro jejich dobro odvody, navrhuje MPSV

Konkrétní plán důchodové reformy přestaví MPSV až na podzim, některé dílčí kroky ale zveřejnilo již nyní. Neplánuje se zvýšení hranice odchodu do důchodu, což by přineslo dodatečné příjmy do systému. Vyšší příjmy má naopak přinést zvýšení odvodů OSVČ. Pokud jde o odvody, může dojít k jistým dílčím změnám, ale víme, že je to v zájmu konkrétních skupin. Například víme, že osoby samostatně výdělečně činné do důchodového systému odvádí velmi malou část svých příjmů. To znamená, že jejich důchody budou velmi malé. Různé projekce hovoří o sedmi tisících korunách. Tudíž mohou být změny pro osoby samostatně výdělečně činné, ale je to pro jejich dobro, uvedl serveru SeznamZpravy.cz Jiří Šatava, vedoucí koncepčně analytického oddělení MPSV.

Co všechno se změnilo v roce 2019?

Změny pro OSVČ i zaměstnance na jednom místě

Jiří Šatava stál před dvěma roky za studií, ve které autoři vypočetli nástupní starobní důchod pro modelového zaměstnance a modelovou OSVČ. U obou předpokládali stejnou dobu pojištění, konkrétně 42 let, a to, že odejdou do důchodu při dosažení důchodového věku a že tohoto věku dosáhnou letos. Výši zisku modelové OSVČ pak stanovili na úroveň průměrné mzdy zaměstnanců v daném roce. U OSVČ ovšem autoři předpokládali, že byla samostatně činná od roku 1996, tedy jen polovinu doby pojištění. Výsledkem bylo, že nástupní důchod OSVČ je v takovém případě o 13 % nižší než u zaměstnance.

Čtěte více: Opravdu přispívají zaměstnanci na důchody OSVČ? Aneb co studie skutečně řešila 

Vyšší pojištění už lze nyní platit dobrovolně

V Česku aktuálně působí necelých 600 tisíc OSVČ hlavních a přes 400 tisíc OSVČ vedlejších, kterých by se změny dotkly. Už nyní si navíc OSVČ mohou platit na důchody dobrovolně více. Pro výpočet důchodu OSVČ je totiž rozhodný určený vyměřovací základ za kalendářní rok, ze kterého bylo zaplaceno pojistné. OSVČ si tedy může stanovit na přehledu vyšší určený vyměřovací základ (což je částka, která vstupuje do výpočtu důchodu) a následně zaplatit doplatek pojistného, který odpovídá rozdílu mezi výší pojistného stanoveného z určeného vyměřovacího základu a úhrnu uhrazených záloh.

Brand24

Čtěte více: Mohou si OSVČ i v roce 2019 platit na důchod více? 

Redakční tip

Také řemeslníci musí udělat dojem. Jaká je nabídka montérek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).