Hlavní navigace

Absolutní rekord v počtu nespolehlivých plátců DPH. Listopad přepíše tabulky

7. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Registr nespolehlivých plátců se v listopadu otřásl v základech. Jedná se o největší nárůst od doby, co se nespolehliví plátci určují.

Alarmující čísla přinesl listopad. Podle společnosti Bisnode přibylo v předposledním měsíci roku dalších 713 společností, které řadíme mezi nespolehlivé plátce DPH. Celkový počet nespolehlivých plátků se tak zvýšil už na 3097 firem. Firmy bez tržeb nebo s tržbami do 10 milionů korun tvoří 78 % nespolehlivých plátců. Registr plátců DPH dokonce říká, že v listopadu přibylo 745 nespolehlivých plátců a že k dnešnímu dni jich již je 3199.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Naše statistiky ukazují, že počet nespolehlivých plátců DPH od března letošního roku stále dynamicky roste, komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V Česku je k platbě DPH přihlášeno zhruba 205 000 firem a více než 264 000 živnostníků (podnikatelů). Mezi největšími hříšky jsou většinou malé firmy. Její podíl navíc stále roste. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (36,5 %) a Jihomoravském kraji (21,3 %). Od září do října v Praze přibylo 307 nespolehlivých plátců, což představuje 43 % z celkového měsíčního přírůstku, uzavřela Štěpánová. 

Počet nespolehlivých plátců se zvyšuje stále více. Zatímco v červenci letošního roku jich přibývalo v průměru 12 denně, o měsíc později šlo již v průměru o 13 denně a v září dokonce v průměru o 14 nespolehlivých plátců každý den.

Daně x

Čtěte také: Na co si dát v praxi pozor při obchodování s nespolehlivým plátcem DPH?

Označení za nespolehlivého plátce DPH může podnikatel získat několika způsoby. Podle pokynu Generálního finančního ředitelství je nespolehlivým plátcem firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu dochází, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná částka platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce. Za nespolehlivou se považuje i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun (či úřad vyměřuje daň dle pomůcek minimálně dvě zdaňovací období z šesti po sobě jdoucích), a také podnikatel, který je podezřelý z účasti na podvodu. 

Status nespolehlivého plátce DPH dále získá podnikatel, který neuhradil zajišťovací příkaz. V neposlední řadě se podnikatel stane nespolehlivým plátcem, pokud opakovaně nepodá povinná podání k DPH ani na základě výzvy správce daně, a to dvakrát v období dvanácti měsíců bez řádného odůvodnění. Od 1. ledna se lze navíc dostat na blacklist nespolehlivých plátců tím, že při registraci k DPH uvede podnikatel nepravdivý údaj ohledně skutečného (reálného) sídla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).