Hlavní navigace

Bez úplatku se veřejná zakázka získat nedá, tvrdí většina firem

17. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
Skoro 60 % podnikatelů je přesvědčeno, že bez úplatků mohou na veřejné zakázky zapomenout. Zhruba stejné množství firem však tvrdí, že ke korupci by nikdy nesáhly. Za řešení pak podnikatelé navrhují větší transparentnost zakázek a tvrdší tresty.

Takřka 60 % firem se domnívá, že bez úplatku či provize nejde v Česku získat veřejnou zakázku. Podle 65 % podnikatelů pak byla nejvyšší míra korupce od roku 2006 do roku 2009. Období mezi lety 2001 a 2005 považuje za nejvíce zkorumpované naopak pouze 0,7 %. Necelé dvě třetiny firem také tvrdí, že by k úplatku nikdy nesáhly. Vyplynulo to z průzkumu Asociace malých a středních podniků ČR (AMSP ČR), který zpracovala agentura Aspectio.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 547 podnikatelů z různých krajů a oborů. Podle Karla Havlíčka, místopředsedy AMSP ČR, výsledky ukázaly, že v oblasti korupce na tom není Česko, v porovnání se zbytkem Evropy, nijak slavně, zároveň však nedopadlo rozhodně nejhůře. Nejvyšší stupeň korupce zaznamenávají balkánské státy. Nejméně úplatní se naopak nacházejí na severu Evropy. Impulsem pro korupci je především chudoba a politické prostředí, které korupci umožňuje, podotkl Havlíček.

Podle autorů průzkumu je počet podnikatelů (60 %), kteří tvrdí, že bez úplatku se veřejné zakázky získat nedají, poměrně vysoký. Zároveň se však zvýšil počet podnikatelů, kteří jsou ochotní o korupci mluvit. Množství firem, které by úplatek nedaly, dosáhl 62 %. Vezmeme-li v úvahu, kolika podnikatelům jde mnohdy o přežití, naplňuje nás tato statistika optimismem, komentoval Radim Bureš z Transparency International.

Pokud však jde o konkrétní nahlášení a oznámení korupce, přesná čísla nemáme. Bylo by velmi obtížné je zjistit, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček. Většina z oslovených společností by ráda v oblasti veřejných zakázek zvýšila jejich transparentnost a zjednodušila je. Zhruba stejné množství firem (21 %) požaduje tvrdší sankce. Jak upozornila na závěr Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR, 1 % respondentů by problém korupce řešilo revolucí. Čtěte také: Hospodářská kriminalita je firemní realitou. Přesto se podnikatelé nebojí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).