Hlavní navigace

Stiegler: Česká pošta vstupuje zásadně na trh elektronické komunikace

29. 6. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Provozovatelem datových schránek bude Česká pošta, která kvůli nim přijde o značnou část tržeb. „Úloha České pošty se v tomto ohledu mění, datové schránky pro nás znamenají nové příležitosti na poli elektronických komunikací,“ tvrdí charismatický šéf eGovernmentu České pošty Petr Stiegler.

Pane řediteli, prozraďte nám, jak figuruje Česká pošta v celém projektu Datové schránky?

Česká pošta je provozovatelem informačního systému Datových schránek , jeho správcem je ministerstvo vnitra. Provozovatelem je ten, kdo fyzicky provozuje tento systém pod kontrolou správce a kdo ručí za to, že ten systém bude fungovat správně. Protože zákon 300/2008 Sb. uvádí, že provozovatelem datových schránek je držitel poštovní licence, kterým je dnes Česká pošta, tak právě proto tento úkol připadl České poště.

Co to pro vás jako provozovatele vlastně tedy obnáší? Jaké investice, jaké technologické zázemí?

Pokud stavíte informační systém veřejné správy, který je definovaný zákonem, tak je především potřeba najít jeho konkrétní podobu. Zákon není totiž schopen postihnout všechny detaily, jak má vypadat jaká obrazovka.

Jestli jsem to pochopil správně, tak jste s ministerstvem vnitra řešili především to technické zázemí datových schránek?

Ano, řešili jsme to s ministerstvem vnitra, řešili jsme to také s naším technologickým partnerem, kterým je společnost Telefónica O2, kterou jsme vybrali v anonymní soutěži podle zákona o zadávání veřejných zakázek už v minulém roce, tzn. bezprostředně po přijetí zákona č. 300/2008 Sb.

Petr Stiegler - 01

V jaké výši byla ta zakázka pro Telefónicu?

Já musím říct, že toto je informace, kterou ne že bych nechtěl říct, ale neumím ji říct. Naše smlouva je postavena takovým způsobem, kdy výše odměny pro Telefónicu bude závislá na tom, kolik datových zpráv v tom systému bude, což pochopitelně neumíme říct.

Ta data jako taková. Kde budou fyzicky „ležet“? Bude to na serverech České pošty či na straně Telefónicy?

Bude to skutečně ležet na hostingových centrech Telefónicy. Je ale důležité připomenout, že ta data jsou majetkem správce systému, tedy ministerstva vnitra. My se o ně budeme jenom starat.

Co to pro vás jako Českou poštu znamenalo ještě dál? Řekněme nějakou implementaci do vašich interních systémů, dále změnu v příjmech…

Pro Českou poštu to znamenalo především vyrovnat se s takovým zvláštním schizofrenním postavením, kdy na jedné straně má budovat elektronický systém doručování, ale na straně druhé o nějaké peníze přichází. Protože není velkým tajemstvím a je celkem logické, že pokud informační systém datových schránek má plně nahradit doručování papírové pošty, tak pro Českou poštu to bude znamenat, že těch dopisů, které doručuje, bude méně a méně.

Ale Česká pošta bude do budoucna přecházet na právní formu akciové společnosti…

Je tomu tak.

… a vy říkáte, že datové schránky vás připraví o nějaké příjmy. Jak budou tyto chybějící ztráty kompenzovány ze strany státu?

Ono by to bylo poměrně dost zvláštní, kdyby se stát snažil najít nějaký levnější systém doručování, přitom řekl České poště, že tady ti tu ztrátu nějak dorovnáme.

CHAT S PETREM STIEGLEREM

Máte další otázky kolem datových schránek? Stěžujete si na jejich technologické řešení? Nelíbí se vám poplatky za konverzi do papírové podoby? Nerozumíte prostředí datových schránek? Exkluzivně pro čtenáře business serveru Podnikatel.cz bude dne 2. července od 15:00 k dispozici šéf sekce eGovernment České pošty Petr Stiegler, který Vaše otázky zodpoví v online chatu.

Dobře, ale budete akciovou společností, i když ve vlastnictví státu, která přesto musí hledět na své příjmy.

Ano, my tu ztrátu budeme mít částečně kompenzovanou odměnou za provozování informačního systému datových schránek, částečně ji budeme kompenzovat doplňkovými službami, které chceme nabídnout uživatelům informačního systému.

Hovořil jste o odměně. V jaké výši bude?

Myslím si, že ta základní čísla jsou známá. My jsme je říkali od začátku tak, jak jsme se na nich dohodli s ministerstvem vnitra. Ty transakční poplatky budou v první fázi činit 17,90 korun za každou datovou zprávu odeslanou orgánem veřejné moci. To je číslo, které bude postupně klesat. Ta konečná suma je 9,90 včetně DPH. To si myslím, že je pro podnikatele důležité říct, protože na rozdíl od poštovních služeb, datové schránky a používání datových schránek je činností, která podléhá dani z přidané hodnoty, což je nepříjemné pro úřady, protože ony nemohou uplatnit odpočet DPH, podnikatelé však ano. Takže odměna je jednak v těchto poplatcích a vedle toho bude ministerstvo vnitra České poště platit roční paušál za provozování systému, jehož výše bude opět v závislosti na tom, kolik zpráv v systému bude. Paušál by se měl pohybovat v rozmezí od 180 až do 215 milionů korun . Ale to je samozřejmě suma, která je výrazně nižší než kolik stojí dnes stát běžná papírová korespondence. Stát na poštovném díky datovým schránkám výrazně ušetří.

Petr Stiegler - 02

Jako budoucí akciová společnost bude muset hledět na to, jak své příjmy udržet, navýšit… Kde je budete hledat?

Česká pošta vstupuje od července zásadně na trh elektronické komunikace. Česká pošta byla doposud vnímána jako tradiční poštovní operátor, který převážel dopisy, peníze, balíky, a s projektem datových schránek se skutečně její úloha mění. Děláme tak vědomě a s velkými ambicemi. My jsme hluboce přesvědčeni o tom, že implementace datových schránek ve skutečnosti znamená a bude znamenat úplně nové příležitosti na poli elektronických komunikací. Věříme, že na tomto trhu proto nalezneme nové příležitosti a nové zdroje příjmů, ať už budeme státním podnikem, nebo akciovou společností.

Plánujete v tomto ohledu něco?

Nejen že plánujeme, my dokonce již realizujeme. V té první várce Česká pošta přichází se třemi doplňkovými službami. První z nich je z oblasti produktů certifikační autority. Jedná se o tzv. bezpečný klíč k datové schránce. Je to kombinace bezpečného úložiště a právě certifikátu, který je nutný pro vstup do datové schránky. Pokud si tedy uživatel zvolí vyšší míru zabezpečení, může využít certifikátů elektronického podpisu. Česká pošta je jedním ze třech akreditovaných certifikačních autorit na našem trhu a toto je první služba, se kterou přicházíme speciálně pro datové schránky. Druhá služba se týká notifikace na příchod nové datové zprávy. Ze zákona má každý zdarma nárok na upozornění pomocí e-malu , uživatel však bude mít možnost získat i notifikaci prostřednictvím sms zprávy. To už pochopitelně bude služba zpoplatněna. Poslední službou, kterou v tuto chvíli připravujeme a která bude k dispozici v prvních dnech v červenci, bude tzv. datový trezor. Jak asi víte, tak informační systém datových schránek není elektronickým archivem. Je pouze komunikačním nástrojem a z toho důvodu ze zákona v něm zprávy zůstanou maximálně 90 dní. Je potřeba si nějakým způsobem zprávy uložit a my bychom rádi těm uživatelům, kteří nemají velké IT zázemí, nabídli službu právě datového trezoru. Služba spočívá v tom, že zprávy po uplynutí oněch 90 dnů budou automaticky přesouvány z informačního systému datových schránek právě do datového trezoru za poměrně přijatelný poplatek.

Petr Stiegler - 03

Zmínil jste poplatek. V jaké výši bude?

Já se přiznám, že ten cenový model ještě ladíme tak, aby služba odpovídala trhu, ale myslím si, že v tuto chvíli mohu zmínit, že ta základní verze datového trezoru, který se bude lišit svou velikostí, vyjde v průměru na 100 korun měsíčně.

Jak to tak vypadá, tak pro podnikatele budou datové schránky znamenat především snazší komunikaci s úřady, nicméně právě podnikatelé upozorňují na technologické problémy kolem datových schránek. Dovolím si zde citovat názor jednoho našeho čtenáře, který se vyjadřoval již k dříve publikovanému článku na téma datových schránek.: Nejzásadnější nevýhoda nebyla v konečném přehledu uvedena. Je to nutnost instalace programu 602Filler. Zásadním způsobem narušuje technologickou neutralitu tohoto řešení, přestože jde o program dostupný zdarma. Jakmile ho někdo z jakýchkoli důvodů nemůže nebo nechce instalovat, je „namydlený“ a nemůže používat něco, co ze zákona používat musí. Další kritické hlasy upozorňují, že tento program není dostupný pro uživatele počítačů Macintosh s operačním systém OS X. Jak to budete řešit? Jak jsem pochopil z toho, co jste již říkal, tak právě vy a ministerstvo vnitra jste zodpovědní za technologické řešení datových schránek.

Já si dovolím s názory čtenářů trochu nesouhlasit. Upřímně řečeno: Pokud používáte web k čemukoliv, tak jste velice často vázán k instalaci nějakých zásuvných modulů. To není nic mimořádného. Pokud si potřebujete prohlédnout dokumenty v pdf, musíte si nainstalovat příslušný zásuvný modul či program. Pokud chcete prohlížet nějaké webové stránky, jste nucen si nainstalovat flash player. To je první věc. Druhou věcí je to, že onen informační systém musí některé vlastnosti, které jsou spojené s tím oním důvěryhodným dlouhodobým uchováváním zpráv, což jasně vyplývá ze zákona. A to je věc, kterou běžné technologie webových prohlížečů neumožňují.

skoleni_15_4

Petr Stiegler - 04
Pozn. redakce: Jak píše server SuperApple.cz, Mac OS X patří mezi podporované systémy. Týká se to však těch, které mají procesory Intel. Stejně je tak podle serveru podporován i prohlížeč Safari. 

Další odpovědi na technologické otázky kolem datových schránek čtěte v dalším dílu rozhovoru, který vychází již tuto středu.

Foto: Ivana Dvorská

Reklama

ŠKOLENÍ: Elektronická komunikace s úřady a datové schránky

Akademie - logo menší

Školení je určeno běžným uživatelům datových schránek z řad podnikajících i nepodnikajících fyzických osob, ale také právnických osob, které budou datovou schránku používat bez zřízení spisové služby. Dozvíte se, co je datová schránka, komu je určena povinně a kdo si ji může aktivovat dobrovolně. Ukážeme si, jak datovou schránku zpřístupnit, zasílat jejím prostřednictvím dokumenty a jak komunikovat s orgány veřejné moci.

Proč kurz absolovat?
Před samotnou aktivací datové schránky se seznámíte s její obsluhou, naučíte se přijímat a ukládat dokumenty, včetně jejich konverze do listinné podoby. Zjistíte, že používání schránky není vůbec složité a její zřízení může uživateli ušetřit spoustu času. Na školení bude hostovat odborník, který prozradí více o použité technologii a dalších technologických možnostech a výhodách elektronické komunikace. Registrovat na kurz AKADEMIE Podnikatel.cz

Aktuální cena: 1245 Kč bez DPH

Tlačítko: Registrovat

Je pro vás problematika datových schránek srozumitelná?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).