Hlavní navigace

#EET prý dolehne také na catering a kempy. Předčasné závěry, ohrazuje se FS

18. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ubytování, stravování a pohostinství budou jako první evidovat tržby elektronicky podle NACE. Jenže do této klasifikace spadá i catering, stánky nebo kempy.

Jak se blíží termín ostrého spuštění elektronické evidence tržeb, objevují se také spekulace kolem toho, koho všeho se povinnost bude týkat. Do první vlny, která se spouští už 1. prosince, spadají subjekty podle ekonomické klasifikace NACE, kódy 55 až 56. Na to odkazuje zákon o evidenci tržeb

Jak upozornila ČTK, do této klasifikace však spadají také např. kempy a tábořiště, cateringové služby nebo stánky s občerstvením. Odkazuje se přitom na příslušnou ekonomickou klasifikaci.

Server Podnikatel.cz se proto nejdříve obrátil na informační linku Finanční správy 225 092 392, aby informaci ověřil. Podle proškolené operátorky by podle zákona měl catering a kempy do ekonomické klasifikace v první vlně skutečně spadat. Proto operátorka také automaticky uvedla, že povinnost se na catering a kempy vztahuje, a to s účinností od 1. 12. 2016.

Závěry v médiích jsou předčasné, metodika k zákonu ještě není hotova

Mluvčí Finanční správy však upozorňuje, že k zákonu ještě není vyhotovena metodika, a proto jsou jakékoli závěry publikované v médiích předčasné. Tržby z jednotlivých činností budou podléhat evidenci postupně, ve 4 fázích dle zařazení příslušné činnosti do statistické klasifikace NACE. Ministerstvo financí a Finanční správa teprve upřesní metodikou zatřídění činností do příslušného kódu NACE a tedy do příslušné fáze evidence. Metodika bude zveřejněna v průběhu srpna, komentovala informace zveřejněné ČTK Petra Petlachová, mluvčí Finanční správy. 

Brand24

Chcete mít větší jistotu, nechte si vypracovat posouzení 

Pokud však podnikatel potřebuje vědět co nejdříve, zda se na něj povinnost vést elektronickou evidenci tržeb vztahuje, může berňák od 1. září požádat o tzv. vazné posouzení o určení evidované tržby. Finanční úřad za 1000 Kč závazně sdělí, zda a případně v jakém rozsahu se podnikatele EET týká.

Předmětem závazného posouzení je určení, zda je platba evidovanou tržbou nebo zda platba může být evidována ve zjednodušeném režimu. V žádosti o vydání rozhodnutí o závazném posouzení poplatník uvede popis platby, která má podléhat posouzení, a návrh výroku rozhodnutí o závazném posouzení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).