Hlavní navigace

Buďte opatrní, nespolehlivých plátců DPH může být na konci roku přes 10 tisíc

15. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jestliže bude množství nespolehlivých plátců DPH narůstat jako doposud, bude jich na konci roku 2016 více než 10 tisíc. Pozor na to, s kým obchodujete.

V prosinci loňského roku sice tempo nárůstu počtu nespolehlivých plátců DPH o něco zpomalilo, jak však ukazují lednová data roku 2016, šlo jen o krátký výkyv. Za prvních čtrnáct lednových dní totiž přibylo 317 nespolehlivých plátců, což je v průměru necelých 23 nespolehlivých plátců denně. Pokud by toto tempo vydrželo, bylo by jich na konci roku přes 10 tisíc. Sama finanční správa ale nechce žádná čísla předjímat. Ujišťuje nicméně, že bude institut nespolehlivého plátce využívat plně i nadále.

Nejvíce nespolehlivých plátců přibylo v listopadu 2015

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Bude na konci roku 2016 přes 10 tisíc nespolehlivých plátců?

K poslednímu dni loňského roku se v Registru plátců DPH nacházelo celkem 3529 nespolehlivých plátců. O rok dříve jich přitom bylo pouhých 115. Za nárůstem stojí především fakt, že finanční úřady začaly v loňském roce institut nespolehlivého plátce hojně využívat. Dříve místo institutu nespolehlivého plátce volily spíše deregistraci k DPH. Jak navíc ukazují statistiky, nejenže vzrostl počet nespolehlivých plátců, zvýšilo se ale i tempo jejich nárůstu. Zatímco v červenci loňského roku jich přibývalo v průměru 12 denně, o tři měsíce později šlo již v průměru o 18 denně, a v listopadu dokonce o 25 nespolehlivých plátců každý den.

Čtěte také: Absolutní rekord v počtu nespolehlivých plátců DPH. Listopad přepíše tabulky

Ačkoli v prosinci, i díky svátkům, se tempo opět zpomalilo, lednové statistiky ukazují, že tempo nárůstu počtu nespolehlivých plátců opět akceleruje. K včerejšímu dni (k 20. hodině) bylo v Registru plátců DPH zapsáno v letošním roce 317 nespolehlivých plátců. V průměru tak jde o 23 nespolehlivých plátců denně. Pokud by toto tempo vydrželo, na konci roku 2016 by finanční správa evidovala přes 11,5 tisíce nespolehlivých plátců.

Počet nespolehlivých plátců
K 31.12. 2013 17
K 31.12. 2014 115
K 30.6. 2015 637
K 31.7. 2015 950
K 31.8. 2015 1370
K 30.9. 2015 1842
K 31.10. 2015 2302
K 30.11. 2015 3040
K 31.12 2015 3529
K 14.1. 2016 3846

Zdroj: Registr plátců DPH

Zda jde o reálná čísla, nechce ale finanční správa komentovat, jelikož by nerada vyvolala očekávání, která se pak nenaplní. Opravdu se nedá dopředu určit, kolik jich splní podmínky pro nespolehlivého plátce. Ani řádově bych to nechtěla komentovat, protože pak budou následovat dotazy typu: odhadovali jste řádově tisíce a přibyly stovky, jak to? Anebo naopak, odhadneme méně a ono to bude víc, co se stalo? vysvětlila serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ). Petlachová nicméně potvrdila, že finanční správa bude institut nespolehlivého plátce i nadále plně využívat.

Nejvíce jsou mezi nespolehlivými plátci s.r.o.

Co se týče struktury nespolehlivých plátců, ani v tomto ohledu by se nic výrazně měnit nemělo. Aktuálně jsou nespolehlivými plátci nejčastěji “eseróčka”, jde o čtyři pětiny ze všech nespolehlivých plátců. Necelou pětinu tvoří fyzické osoby a zbytek zaujímají akciovky. Jak doplňuje poradenská společnost Bisnode, skoro 30 % nespolehlivých plátců DPH se zabývá obchodem (nejčastěji zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení). Shodně s deseti procenty následují subjekty, které podnikají v oblasti nemovitostí nebo vědeckých a technických činností. Pokud vezmeme v potaz sídlo podnikatelů, nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (36,5 %) a Jihomoravském kraji (20,7 %). Nejméně nespolehlivých plátců DPH má naopak registrované sídlo v Karlovarském kraji.

Čtěte také: Počet nespolehlivých plátců atakuje dva tisíce, většina z nich jsou eseróčka

Jak získat status nespolehlivého plátce

Status nespolehlivého plátce DPH lze obdržet několika způsoby, které by se podle GFŘ neměly v letošním roce nijak měnit. Pokyn Generálního finančního ředitelství říká, že nespolehlivým plátcem se stane firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu však dochází “jen” tehdy, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná částka platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce. Za nespolehlivou se považuje i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun, nebo firma podezřelá z účasti na podvodu.

skoleni_15_4

Za nespolehlivého plátce DPH je označen také podnikatel, který neuhradil zajišťovací příkaz. V neposlední řadě se podnikatel stane nespolehlivým plátcem, pokud opakovaně nepodá povinná podání k DPH ani na základě výzvy správce daně, a to dvakrát v období dvanácti měsíců bez řádného odůvodnění. Od 1. ledna 2015 se lze navíc dostat na blacklist nespolehlivých plátců tím, že při registraci k DPH uvede podnikatel nepravdivý údaj ohledně skutečného (reálného) sídla.

Obchodujete s nespolehlivými plátci? Ručíte za ně

Nárůst nespolehlivých plátců zvyšuje potenciální riziko pro firmy, že právě jejich obchodní partneři mohou být za nespolehlivé plátce označeni. Status nespolehlivého plátce totiž zakládá společné a nerozdílné ručení za odvod daně odběratelem a dodavatelem. Pokud se některý podnikatel rozhodne obchodovat se společností, která má v okamžiku uskutečnění plnění status nespolehlivého plátce, bude za ni automaticky ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od ní přijme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).