Hlavní navigace

Počet nespolehlivých plátců atakuje dva tisíce, většina z nich jsou eseróčka

9. 10. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Hranice dvou tisíc nespolehlivých plátců bude brzy pokořena. Tempo jejich nárůstu navíc akceleruje, každý den totiž v průměru přibývá 14 nespolehlivých plátců.

Je takřka jisté, že počet nespolehlivých plátců DPH překročí v nejbližších dnech hranici dvou tisíc. Jak navíc ukazují statistiky z Registru plátců DPH, které zpracoval server Podnikatel.cz, nespolehlivých plátců přibývá stále více. Zatímco v červenci jejich počet rostl v průměru o 12 denně, nyní se již každý den počet nespolehlivých plátců zvyšuje v průměru o 14 denně. Pokud nechcete ručit za neodvedenou daň, raději kontrolujte, zda váš obchodní partner není na tzv. blacklistu.

Čtěte také: Nespolehlivých plátců přibývá 12 denně, začněte se mít na pozoru

Každý den přibývá 14 nespolehlivých plátců

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Kontrolujte, s kým obchodujete. Počet nespolehlivých plátců raketově narůstá.

Nespolehlivých plátců neustále přibývá, a pokud bude jejich nárůst pokračovat ve stávajícím tempu, budou jich ke konci roku přes tři tisíce. Aktuálně (údaje k 8. říjnu 15 hodin) se jich v Registru plátců DPH nachází 1953. Jak navíc ukazují statistiky, počet nespolehlivých plátců se zvyšuje stále více. Zatímco v červenci letošního roku jich přibývalo v průměru 12 denně, o měsíc později šlo již v průměru o 13 denně a v září dokonce v průměru o 14 nespolehlivých plátců každý den. Za září přibylo celkem 472 nespolehlivých plátců, což je doposud rekordní měsíční nárůst.

Počet nespolehlivých plátců
K 31.12. 2013 17
K 31.12. 2014 115
K 30.6. 2015 637
K 31.7. 2015 950
K 31.8. 2015 1370
K 30.9. 2015 1842

Zdroj: Registr plátců DPH

Co se týče formy podnikání, nejvíce nespolehlivých plátců jsou společnosti s ručením omezeným. Těch se mezi nespolehlivými plátci nachází 79 %. Fyzické osoby se podílí na počtu nespolehlivých plátců z 19 % a zbylá dvě procenta mají na svědomí akciové společnosti. Nejčastějším předmětem činnosti pak zůstává u nespolehlivých plátců zprostředkování velkoobchodu (15 % nespolehlivých plátců). Podle scoringového modelu Bisnode je obchod nejrizikovějším segmentem podnikání v ČR a krachem je ohrožena téměř každá třetí firma, která v této oblasti podniká. Tento fakt dokresluje i skutečnost, že nejčastějším předmětem činnosti mezi nespolehlivými plátci DPH je zprostředkování velkoobchodu (15 %), nicméně téměř 29 % nespolehlivých plátců DPH podniká v některém ze segmentu velkoobchodu nebo maloobchodu, upozorňuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Počet nespolehlivých plátců DPH roste, nejvíce jich sídlí v Praze

Za co můžete získat status nespolehlivého plátce

Označení za nespolehlivého plátce DPH může podnikatel získat několika způsoby. Podle pokynu Generálního finančního ředitelství je nespolehlivým plátcem firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu dochází, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná částka platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce. Za nespolehlivou se považuje i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun (či úřad vyměřuje daň dle pomůcek minimálně dvě zdaňovací období z šesti po sobě jdoucích), a také podnikatel, který je podezřelý z účasti na podvodu.

Status nespolehlivého plátce DPH dále získá podnikatel, který neuhradil zajišťovací příkaz. V neposlední řadě se podnikatel stane nespolehlivým plátcem, pokud opakovaně nepodá povinná podání k DPH ani na základě výzvy správce daně, a to dvakrát v období dvanácti měsíců bez řádného odůvodnění. Od 1. ledna se lze navíc dostat na blacklist nespolehlivých plátců tím, že při registraci k DPH uvede podnikatel nepravdivý údaj ohledně skutečného (reálného) sídla.

Jaký z těchto důvodů je nejčastější, není finanční správa schopná specifikovat. „V souvislosti se zásadním rozšířením kritérií pro aplikaci institutu nespolehlivého plátce DPH od října minulého roku lze obecně říci, že dochází k variabilitě naplňování dotčených kritérií,“ uvedla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Skoro polovina odvolání uspěje

Proti označení nespolehlivého plátce se podnikatelé mohou podle zákona o DPH odvolat. Odvolání proti rozhodnutí lze podat do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí a má odkladný účinek. Proti rozhodnutí se nicméně odvolá jen zlomek podnikatelů, konkrétně jde o 3,5 %. Nicméně, když už se podnikatel odvolá, skoro v polovině případů s odvoláním uspěje. Úspěšnost odvolání je 43 %, naopak 57 % odvolání není vyhověno, konkretizovala Petlachová.

skoleni_15_4

Obchodujete s nespolehlivými plátci? Ručíte za ně

Nárůst nespolehlivých plátců zvyšuje potenciální riziko pro firmy, že právě jejich obchodní partneři mohou být za nespolehlivé plátce označeni. Status nespolehlivého plátce totiž zakládá společné a nerozdílné ručení za odvod daně odběratelem a dodavatelem. Pokud se některý podnikatel rozhodne obchodovat se společností, která má v okamžiku uskutečnění plnění status nespolehlivého plátce, bude za ni automaticky ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od ní přijme.

Čtěte také: Na co si dát v praxi pozor při obchodování s nespolehlivým plátcem DPH?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).