Příběhy podnikatelů
Začala šít už na základní škole, nyní má úspěšnou módní značku pro ženy
Ženy v byznysu se oblékají u Elišky Tomkové. Její značka Elisha přitahuje pozornost také lékařek nebo političek. V jejím oblečení se cítí sebejisté. Střih je přitom velmi pohodlný.
Od výroby hummusu se dostal ke korejskému kimchi. Toto je příběh Štěpána Hodače
Štěpán Hodač začínal s výrobou a prodejem hummusu. Zákazníci si jeho produkty pamatují ještě pod značkou I Love Hummus. Svoji produktovou řadu rozšířil o korejskou fermentovanou přílohu kimchi (kimčchi) a přejmenoval svoji značku na Beavia.
Začalo to psaním a knihami. Dnes má vlastní značku hraček i úspěšný e-shop
Trh s hračkami se neustále mění a vyvíjí. Nejen o procesu výroby inteligentních hraček i jejich prodeji nám více prozradila Hana Šormová.
Vášeň do návrhářství našel na kurzech a za covidu rozjel značku zaměřenou na tepláky
Za covidu spousta lidí musela změnit své povolání, ale někdo toho využil a pustil se do něčeho nového. Příležitosti se chopil také Otakar.
Energetická krize? Pochopili jsme, že se musíme postarat sami o sebe, říká vinárník
Nejprve Vinograf musel zvládnout covid, nyní se potýká se zdražováním a nejasným chováním zákazníků. Zjistili jsme, jak se mu daří.
E-shop spustila z porodnice, stroje mají v obýváku. Nyní jsou jedničkou v lyofilizaci
Nebyli spokojeni s kvalitou lyofilizovaných produktů na českém trhu, tak nakoupili stroje a pustili se do výroby sami. Přečtěte si jejich příběh.
Chtěly pracovat při mateřské a rozjely byznys pomáhající dalším rodičům
Lucie s Kristýnou na mateřské chtěly zabavit i mysl, a proto založily projekt, který spojuje společnosti s profesionálkami starajícími se o děti.
Krájí a prodávají španělskou šunku. Zákazníci za nimi dojíždějí i kilometry daleko
Zřejmě krize středního věku zapříčinila, že Honza s Luckou opustili svá pohodlná místa v managementu a začali se věnovat vlastnímu byznysu.
Opustili zaměstnání, aby začali prodávat originální opasky. Zákazníci je milují
Značka REDFIR je na českém trhu poměrně nová. Zabývá se ruční výrobou a prodejem originálních opasků, které vydrží roky a padnou každému.
Vyrábí luxusní čokoládu a získali prestižní ocenění. Toto je jejich příběh
Silvie a Petr se poznali na beachvolejbalovém campu. Od té doby se stali partnery nejen životními, ale i obchodními a jejich byznysovou dominantou je luxusní čokoláda.
Dead stock bude pro retail mrtvým pojmem. Ze slovníku ho vymaže startup Ydistri
Startup Ydistri vyvíjí systém na redistribuci tzv. „mrtvých zásob“. Každý řetězec má problém s tím, že mu některé položky bez užitku leží na skladě, zatímco jiné u něj nejsou dostupné. Technologie Ydistri se soustředí na řešení tohoto všudypřítomného problému, a to formou redistribuce dead stocku.
Nabízí multifunkční nástroj pro kutily. Vydělává na tom desítky milionů korun
Pojem 3D tiskárna už slyšel většinou každý, ale 3D pero, to je pojem známý zatím hlavně mezi kutily. A těch je tolik, že se dá na tom slušně vydělat.
Založila malé papírnictví s ručně malovanými vzory. Její produkty jsou hit
Nahlédněte do originálního papírnictví MANKAI Paper, které navždy bude jen malou značkou. Alespoň to tvrdí jeho zakladatelka a majitelka Markéta Jinochová.
Učí lidi cvičit na kancelářské židli. Za rok už mají 20 tisíc uživatelů
Ve své práci natolik vyhořel, že se po návratu do normálu rozhodl pomáhat ostatním. Založil byznys se svým kamarádem, kterého zná už z porodnice.
Knihobot láme rekordy. Lidé díky němu vydělají na přečtených knížkách
Knihobot zaeviduje denně dva tisíce knih, které lidé chtějí prodat. Výdělek nabízí slušný, šedesát procent z prodejní ceny.
Sládek vyrábí na vlastní pěst limonádu z třtiny, má velký úspěch
Třtináda je novým produktem na českém trhu, za kterým stojí úspěšný pivovarský sládek. Nápad na výrobu si přivezl až z Vietnamu.
Chtěl malou biopekárnu. Teď vyváží do 11 zemí světa
Zpočátku chtěl mít malou pekárnu, která se bude zaměřovat výhradně na bioprodukty. Dnes už zaměstnává 35 lidí a peče na dvě směny.
Pandemii navzdory: Rozjeli v době covidu síť kaváren a chtějí mít velký řetězec
Oldřich a Egor otevírají jednu kavárnu za druhou a i když nyní prodávají hlavně kávu s sebou, mají stále více spokojených zákazníků.
I z bordeláře udělají pořádkumilovníky. Lucie a Pavlína přímo vytuní váš domov
Během krátké chvíle se o nich začalo psát, nyní už připravují i TV seriál. Jejich projekt O domovē je naprostým hitem.
V Autočalounictví Rekovi vrací zašlou krásu veteránům. Patří mezi největší u nás
Začínali v obýváku, teď je jejich firma jednou z největších u nás. Jak se k tomuto přívlastku manželé Rekovi dopracovali, čtěte v dalším z příběhů podnikatelů.
Chce být největším výrobcem obuvi v Česku. Poznejte Václava Staňka a jeho Vasky
O podnikání začal přemýšlet už ve svých 15 letech, dnes figuruje v pěti firmách. Sklízí úspěch na každém kroku a zatím je v byznysu nezastavitelný.
První pojízdné kadeřnické studio v Česku. Obsluhuje hlavně vesnice. Podívejte se
Tomáš Zela dostal geniální nápad. Koupil starou Avii a svépomocí ji přetvořil na pojízdné kadeřnické studio. Výsledek je úchvatný.
Začalo to měkkým vánočním dárkem, teď jejich trenýrky nosí celé rodiny
Pohledné trenýrky došly, maminka je holt musela spíchnout sama. Ač bylo Jakubovi Kofroňovi teprve 16 let, viděl v tom podnikatelský záměr s velkým potenciálem.
Čelíte vyhoření, pořiďte si pivovar, radí jeden z majitelů Pivovaru Bubeneč
Nechal se zlákat, poslal peníze do projektu, který byl teprve na půli cesty, pak se nestačil divit. Jak se po všech těch peripetiích daří Pivovaru Bubeneč?
Lidé mě žádají, abych si psa vzala do postele, vypráví majitelka psího hotelu
Od malička snila dělat se zvířaty, se psy zejména. Psí hotel provozuje už 20 let. Jak se byznysu daří a s jakými dalšími bizarními požadavky se setkala?
5 inspirativních příběhů: Práce a podnikání se nebáli a teď slaví úspěchy
V seriálu Příběhy podnikatelů představujeme lidi napříč obory, kteří svou prací mohou inspirovat ostatní. Vloni zaujali ti, kteří se nebojí ani velkých výzev.
Vyrábí historická okna. Aby památkáře pochopila, šla jejich obor studovat
Založila firmu na výrobu historických oken. Jak si podnikatelka poradila v oboru, kterému skoro nerozuměla a do toho všeho se ocitla téměř mezi samými muži?
Prodává bezpečí. Pronajímá totiž bezpečnostní schránky v srdci Prahy
Téma bezpečnosti se ve firemním prostředí řeší. A je to znát i na poptávce po bezpečnostních schránkách. Filip Křeček nám prozradil, jak tento byznys funguje.
Sny o zámecké paní neměla, přesto se jí stala. Učaroval jí zámek Loučeň
Stát se zámeckou paní je sen, který většinou snem zůstane. Kateřina Šrámková ho přeměnila v realitu. Své „pohádkové“ podnikání odstartovala téměř před 20 lety.
Zákazníky učí, co je to jíst raw. Po raketovém růstu firmu znovu stavěla na nohy
Oblíbila si raw food a jako první s ním v Česku začala podnikat. Vybudovala nový trh a prošlapala cestu ostatním. Dnes vyváží do více než třicítky dalších zemí.
Koně neoblafnete. Čtěte, jak na tom jezdkyně Vanda a Eva založily své podnikání
Evu a Vandu v podnikání spojila láska ke koním. Propojily své jezdecké zkušenosti s koučováním a teď pořádají kurzy, v nichž se lidé s pomocí koní rozvíjejí.
Dvacet let chodil do práce v kravatě. Pak se vyučil a teď podniká v truhlařině
Petr Šilhánek začal podnikat po letech manažerské praxe v nadnárodní firmě. A nejdřív šel do učení. Teď mluví o truhlařině 4.0 a za budoucnost považuje roboty.
Od scénografie a basketu k interiérům. Dvě kamarádky spojily kafe a design
Spolupráce je víc než konkurence, tvrdí Alžběta a Gabriela, jejichž vášní je interiérový design. Proto otevřely prostor, kde své přesvědčení uvedly v život.
Potravinářskou firmu stavěl na zelené louce. Teď míří k čtvrtmiliardovému obratu
Firmu postavil z ničeho, na zelené louce, když na vysoké škole postrádal praxi. Dnes má společnost 160milionový roční obrat, chuť růst a dostat se dál do světa.
Jedinečnost frgálů je především v jejich chuti, říká Martina z Fryštáku
Frgály jsou typickou valašskou dobrotou. Na ně a další dobroty z kynutého těsta se zaměřuje Pekárna Martina ve Fryštáku.
Profesí je chemička, teď buduje svou módní značku. V týmu má mámy a seniorky
Svou první čepici uháčkovala podle YouTube. Pak za háčkování a šití vyměnila práci ve farmaceutické laboratoři. Teď zaměstnává lidi a má vlastní módní značku.
Vsadit na veganské potraviny se jim vyplatilo. Jak jejich „nemlékárna“ funguje?
Nejdříve si rostlinnou alternativu mléka mixovali pro sebe doma v kuchyni. Pak na veganském stravování postavili vlastní podnik, kde je baví pracovat po svém.
Jezdí do Indie a dováží oblečení i šperky. Přečtěte si, jak se jí podniká
Odjakživa chtěla prodávat. Když si později oblíbila také tradiční indické oblečení, bylo o jejím směřování rozhodnuto. Věci z Indie dnes nabízí ve svém obchodě.
Po pěti letech je jim pražírna malá. Čtěte, jak Adéla a Lukáš podnikají s kávou
Zamávali korporátu a postavili se na vlastní podnikatelské nohy. Inspirovali se nejdříve v Číně, pak na kávových farmách. A šli za svým gastronomickým snem.
V čisté přírodě Chřibů sbírá bylinky a pak z nich vyrábí voňavou kosmetiku
Po narození dětí přemýšlela, jakou používat kosmetiku. Žádná ji svým složením nezaujala, tak se pustila do výroby vlastních přírodních produktů.
Jak funguje byznys únikových her? Podívali jsme se přímo na místo dění
Únikové hry spojené s designovými prostory k pronájmu. To je projekt Endorfin, který jsme navštívili. Co takové podnikání obnáší? Kdo se sem chodí bavit a bát?
V letenské Papírně sní o Brooklynu. Své podnikání přitom staví na lidech
Jejich byznys se točí kolem papíru. Spojili kamarádství s podnikáním a tvrdí, že to má skoro samé výhody. Přísahají i na lokálnost a dobré sousedské vztahy.
Michaela chce designem měnit svět k lepšímu. Vsadila přitom na svobodnou firmu
Michaela je designérka, která vede designové studio. Její práci od základu proměnilo zjištění, že designuje odpad. Přeorientovala se na ekologii a udržitelnost.
Navrátilům to ve Zlíně pálí od roku 1922 a mají stále skvěle našlápnuto
Navštívili jsme pěstitelskou pálenici, kde pod rukama Navrátilů vznikají destiláty už téměř sto let. Setkáte se u nich s úctou k tradici a hlavně ke kvalitě.
Divadelnice propadla vůním. Připravuje je do kanceláří i pro Jaroslava Duška
Inspirovala se renesancí i hlubinnou psychologií. Propojila umění, krásu a vůně, které také mohou pomoci sladit firmě týmy. Říká přitom, že je průvodkyní duše.
Tomáš zůstal se synem doma, aby měl čas podnikat. Ručně vyrábí krásné mašinky
Pracoval jako konstruktér, pak odešel na rodičovskou „dovolenou“ a rozjel vlastní byznys. Vyrábí ručně mašinky i herní kostky pro děti. Chválí si větší svobodu.
Má za sebou divoké období, pak se dostala k józe. Studio má v srdci Prahy
Před dvěma lety otevřela Šárka Vojáčková se svým nynějším manželem Honzou Jógovnu. Jógové studio spojené s butikem lokálních značek, a to v samém centru Prahy.
Prodává cidery z dovozu a z Česka. O jeho dalších plánech rozhodne i Brexit
Prodej cideru rozjel jako hobby byznys. Dnes dováží mnohé zahraniční značky a nabízí i cidery z Česka. Trpělivost mu pomohla v oboru, kde si jiní vylámali zuby.
Staré šaty stojí tisíce a lidé je pálí. Své o tom ví obchodnice s vintage módou
Chtěla pracovat u policie, zlákala ji starožitná móda. Ze sběratelky se stala obchodnicí. Zjistili jsme, jak to v oboru chodí a kdo nosí šaty staré i sto let.
Hlavní je kladivo, říká kovář, který v dílně v Polabí tvoří pro klienty na míru
Až praxe ho přesvědčila, že je kovařina řemeslo pro něj. Věnuje se jí už víc než dvacet let a nyní nejvíc ková na zakázku vrata, ploty nebo interiérové doplňky.
Otrokovická pražírna kávy se prezentuje skrz rock. Inspirujte se nimi
Vydali jsme se za vůní kávy do jedné malé pražírny, která vytvořila limitovanou edici kávy pro českou rockovou skupinu a se stánkem objíždí hlavně festivaly.
Dělá batohy i kabelky. Zjistěte, jak vypadá byznys ve znamení hovězí kůže
Šije aktovky, batohy, kabelky, tašky a další věci z hovězí kůže. Studoval antropologii, ale pak si z řemesla, jež bylo jeho koníčkem, udělal úspěšné podnikání.
Má byznys, který voní. Nahlédněte do dílny, kde ručně vzniká přírodní kosmetika
Na „kosmetiku“ si hrála už jako holka. Teď má svou značku ručně vyráběné přírodní funkční kosmetiky, z čerstvých surovin a bez konzervantů, která úspěšně roste.
Jejich byznysem je převlékat se do dámského oblečení a dělat neobyčejnou show
Přes dvacet let křižují Česko se svou travesti show. Vyprodávají sály, zažívají potlesk ve stoje. Shodují se na tom, že je baví přinášet divákům radost a smích.
V Luhačovicích se tvoří perníčky od srdce. Ochutnal je i princ Charles
Různých cukrářů je v naší republice hodně, ale pozná se, když někdo připravuje produkty poctivě, pečlivě a s láskou.
Jak podniká hodinový manžel Michal? Spokojené klientky ho rády doporučují dál
Práce hodinového manžela je fyzicky náročná, vyžaduje šikovnost a umění dobře vycházet s lidmi. Michal Taich se jí věnuje sedm let. Za zaměstnání už by neměnil.
Ve špatných dnech je třeba vytrvat, tvrdí Marie, která prodává oblečení a šperky
Marie Šťastná vyrábí a ve svých dvou pražských obchodech prodává šperky a oblečení. „I korálky jsou seriózní podnikání,“ tvrdí přitom ostřílená podnikatelka.
Jejich doménou je produktová fotka. V oboru se přitom prosadili od nuly
Jsou to čtyři roky, co začali v ostravském Mošnově od nuly. Vypracovali se na specialisty v produktové fotce, postavili ateliér a fotí pro malé i velké klienty.
Vyrábí oceňované džemy a marmelády. Ochutnávky jí prodávají nejvíc
Za své džemy z černého a červeného rybízu získala gastronomického Oscara. Její pražská výrobna a obchod už praskají ve švech a Linda uvažuje, kudy se vydat dál.
Na květinové farmě vsázejí na čerstvost a lokálnost. Jak jejich byznys funguje?
Na květinovou farmu Loukykvět v Mšeckých Žehrovicích je to z Prahy autem slabou hodinku. Karol a František tu našli pozemek a statek, kde mohou žít i pracovat.
Kvůli ceně dodavatele nestřídáme, tvrdí architektky. Jak se v oboru podniká?
Architektka musí ve své profesi skloubit celou řadu dovedností. Od těch kreativních, po ryze technickou stránku stavby. Jak se v oboru podniká na volné noze?
Obnovily keramickou tradici a propojily tak umění s podnikáním. Přečtěte si jak
Jejich mise nezačala na zelené louce. Magdaléna Brožová a Ivana Švarcová totiž v Klínci u Mníšku pod Brdy navázaly na tradici keramické dílny Antonína Šimůnka.
Až košíkáři vymřou, nikdo to dělat nebude, říká jeden z Březolup
Na Moravě je centrem košíkářství vesnice Morkovice u Kroměříže. Tam je košíkářů spousta, ale my jsme se vydali do Březolup, kde své produkty plete Leoš Křižka.
Kondomový byznys je pořád plný tabu. V Primerosu bojují otevřeností a designem
Když bylo Romanovi Kociánovi 29 let, skončil v korporátu a pustil se do podnikání. Od té doby vlastní a vede firmu s dlouhou tradicí na výrobu kondomů Primeros.
Varovali ho, že dýmkařina je těžké řemeslo. Nelekl se, učil se a uspěl
Dýmkař Jan Klouček prvně zkusil dýmku kouřit v sedmnácti letech. Dlouho měl dýmky jako hobby. Pak se je naučil vyrábět, dovážel je a teď ho jejich tvorba živí.
Nejdřív si ušila záclonky na chalupu. Teď prodává látky a pořádá kurzy šití
Jana Pelánová dováží a prodává látky, pořádá kurzy šití. Za podnikáním přitom u ní stál osobní zlom. Kvůli zdraví odešla z neziskovky a začala pracovat na sebe.
Cvičit umí podle majitele sportcentra kdekdo, ale sehnat instruktory je kumšt
Vydali jsme se do zlínského Sportcentra Maty, abychom zjistili, jaká je pracovní náplň i plány jeho majitele a jaké jsou dnes trendy ve cvičení.
Šije korzety a spodní prádlo. Je to dřina, při níž využije i brusku a kladivo
První korzet si ušila na gymplu a dnes má svůj ateliér na pražském Žižkově. Její klientela jsou muži i ženy, šije pro studentky i manažerky, nejen z tuzemska.
Na přelomu milénia hledala stylovou módu v sekáčích. Dnes je tenisková královna
Začínala v Ostravě s módou ze second handů. Teď s Queensem rychle šplhá ke dvousetmilionovým tržbám. Vsadila přitom na to, co sama miluje: streatwear a tenisky.
Vládne nafukovacímu skákacímu hradu. Mezi „světskými“ je víc než 40 let
Miloš Jakl provozuje nafukovací skákací hrad pro děti. Dřív jezdil po poutích, dnes je hlavně v Praze, přímo u metra Budějovická. Tedy, když je pěkné počasí.
Fanoušci Star Treku si udělali z koníčku podnikání. V dílně vyrobí téměř cokoliv
Vyrobí masky, kostýmy, obří plechovku i drobnosti. Na 3D tiskárně vytisknou Kratosovu sekeru. Ve své kreativní dílně využívají zručnost, vypilovanou léty praxe.
Tohle je espresso bar, ve kterém se vaří pralesní káva. V čem je jiná?
Sestry Lindu a Danu Siedemovy nadchla etiopská káva z pralesa, která je šetrná k ptákům. Své nadšení promítly do podnikání a teď se věnují jejímu prodeji.
Renovuje kola a tvoří bicykly na míru. Podívejte se do jeho žižkovské dílny
Vít Hloušek renovuje kola, ze součástek postaví kolo na míru. Jeho práci mu někdy zákazníci z kanceláří závidí. Ale když se na ni díváte hlouběji, není to med.
V baťovském domku tvoří Vykrajovátka na přání. Podívejte se jim pod ruce
Projekt Vykrajovátka na přání se zrodil teprve nedávno, ale pro Petru Barešovou i Petra Krátkého je to opravdová srdeční záležitost.
Muzika je jeho vášeň. Prodává gramodesky a každý den se těší do práce
Hudbu, podnikání i sběratelství má Daniel Binder ve svých rodinných kořenech. Přesto o tom, že dodnes prodává gramodesky, nakonec rozhodla také zvláštní náhoda.
Jsou mistři dim sum knedlíčků. Vsadili přitom na pop-up koncept a vaří na ulici
TamarindTree jsou specialisté na dim sum knedlíčky a asijskou kuchyni. V kamenném podniku je ale nenajdete. Vsadili na kočovnický pop-up koncept, vaří na ulici.
Jejich povoláním je barber, jejich zákazníkem je hipster. Co tedy nabízejí?
The Hipster Barber Shop si přátelé Gabriela Rusnyaková a Jaroslav Bober otevřeli před rokem na pražských Vinohradech. Ani jeden z nich přitom nebyl z oboru.
Pracovala ve farmaceutické firmě, teď plní dětská přání. Čtěte její příběh
Šárka Richtrová ve firmě Viabel prodává designový dětský nábytek a zařizuje pokojíčky na míru. Původně pracovala ve vrcholovém managementu farmaceutické firmy.
Klienty učí, jak si zlepšit intimní život. V jejich studiu jsme se dozvěděli víc
Lucie Sitařová a Martin Plas se věnují sexuologické práci s tělem. Jejich obor se jmenuje Sexological Bodywork. Svým klientům pomáhají zlepšovat intimní život.
Ve studiu Voala všichni věří papíru. Podívejte se, jak jejich práce vypadá
Voala se zaměřuje na grafický design a papírenskou produkci. Kdo do holešovického showroomu rodinné firmy zavítá v otevírací době poprvé, bude se trochu divit.
Provozuje ekologickou tiskárnu, kde to voní. Podívejte se
Navštívili jsme tiskárnu Ezop, kde nás ředitelka Darina Uhříková seznámila s firmou, která jde opravdu ekologickou cestou a snaží se být vzorem pro ostatní.
Povoláním šperkař svatebních prstenů. Navštívili jsme ho v jeho dílně
Michal Kadaník vystudoval strojárnu, ale šperkařina, jíž se na vlastní pěst věnoval už jako teenager, ho přitáhla. Vyučil se zlatníkem a tvoří autorské šperky.
Vůní lehce oblafnete myšlení. Na návštěvě ve Voňavé lékárně Marie Noe
Marie Noe se věnuje oboru, kde láska neprochází žaludkem, ale čichovým ústrojím. Hlavní roli v jejím podnikání hrají éterické oleje, k nimž se původně pročetla.
Provozují prvorepublikovou kavárnu. Místo reklamy se zaměřují hlavně na kvalitu
Dělají podnik ve stylu první republiky. S nabídkou moučníků připravených podle dobových receptur by ale neuspěli. Dorty našich prababiček vyžadují refresh.
Učí Čechy argentinskému tangu. Tady je její příběh
Živit se tancem je pořádná dřina. A to nejen v případě aktivních tanečníků, ale i provozovatelů tanečních škol. Přesto se jim v Česku docela daří.
Zákazníci na něj naléhají, aby zvýšil ceny. Jaký živnostník má takové štěstí?
Někdo považuje práci čističe bot za podřadnou. Pan Michal Grivalský by ale neměnil. Seznamte se s mužem provozující ojedinělou živnost.
Bubliny jim změnily život. Živí je líp než reklama
Dá se podnikat s tak obyčejnou a zbytnou věcí, jakou je bublifuk? Ano. A docela dobře. Tvrdí to dvojice, která si vybudovala slušnou živnost na bublinách.
Podnikat v ústraní a bez reklamy? Pro muže z Beskyd žádný problém
Žije na polosamotě v Beskydech a nemá webové stránky ani profily na sociálních sítích. Přesto si jeho hudební nástroje našly cestu i daleko do světa.
Mirakulum, dřevěný zázrak. Toto je podnikatelský příběh o zábavním parku
Po dlouhá desetiletí byly středočeské Milovice spojovány se sovětskými vojáky. Dnes se nejmladší generaci při vyslovení názvu městečka vybavuje park Mirakulum.
Evoluce farmářské obchodní strategie. Po trzích a obchodech přichází e-shopy
Farmáři a jejich zákazníci objevují e-commerce. Ve farmářském obchodě objednáte online a pak si nákup vyzvednete nebo necháte doručit až domů.
K podnikání ho přivedla videa na YouTube. Živí se výrobou psacích per
Toužíte po krásném psacím peru a nechcete mít tuctového Parkera? Pořiďte si některý z kousků značky Pera Novák. Budete nadšeni a při psaní okouzlíte okolí.
Rodinné huti táhne na 100 let. Přežila bolševika i módní trendy
Nahlédněte s námi do staré huti, ve které se dodnes částečně pracuje jako ve středověku. A není to špatné. Díky tomu má firma zakázky z domova i ze světa.
Z Austrálie do Česka a pak znovu do světa. Taková je cesta Bushmana
Bushman slaví 20. výročí založení. Kam se za tu dobu dostal a jaké s ním má zakladatel značky plány do budoucna?
Začínal s umělými květinami, teď vytváří jedny z nejkrásnějších vánočních trhů
Díky píli a odvaze vybudoval z ničeho vyhledávanou firmu. Jeho práci znáte z vánočních trhů i obchodních center nejen v ČR. Zdobí i jinde v Evropě nebo Rusku.
Prodávají nebalené zboží, na zisk nehledí. Jaký je jejich podnikatelský příběh?
Nová generace podnikatelů se už zdaleka nepodobá té z počátku 90. let, kdy šlo mnoha lidem především o co největší zisk. Dnes se podniká s ohledem.
Vaří marmelády a džemy světové kvality. Přesto jejich prodej není snadný
Česko se stává marmeládovou velmocí. Šikovné české ženy sbírají na světové soutěži jedno ocenění za druhým. Jaké je to podnikat s tímto sladkým artiklem?
Ze dna na vrchol a zase dolů. Tak šel čas s Baby Office
Přepálený start může být příčinou rychlého konce. Málem se o tom přesvědčily také podnikatelky, které rozjely projekt podporující aktivní rodiče.
V 50 letech na učiliště? Proč ne, mistr sedlář toho nelituje
Z manažerské kanceláře do řemeslné dílny. Tudy vedla cesta muže, který se dnes živí jako sedlář. Důležitou zastávkou mezi kanceláří a dílnou bylo učiliště.
Vyrábí ponožky. Byznys překvapivě kvete
Pustili se do výroby ponožek. Bez zkušeností, ale s nadšením. A vyplatilo se. Dnes mají mnoho stálých a spokojených zákazníků i řadu ocenění.
Byznys mu nastartoval nenáviděný politik. Vtipné glosy ho živí dodnes
Podnikat začal ještě jako středoškolák, který se umně svezl na vlně nepopularity jednoho politika. Jednou aférou to ale neskončilo. Byznys mu jen kvete.
Byznys s láskou. Majitel hodinového hotelu mu obětoval dva roky života
Do jaké kategorie činnosti se řadí provoz hodinového hotelu? Co musí splňovat a týká se ho elektronická evidence tržeb? Odhalte detaily nevšedního oboru.
Doba přeje špičkovým službám. Vědí to i majitelé sítě pánských holičství
Všimli jste si všech těch nových pánských holičství? Nablýskaným salonům se teď daří. Jak je ale udržet i při opadání módní vlny? Řešením je špičková kvalita.
Gastronomická ®evoluce. Italové dělají skvělou mozzarellu z českého mléka
Za skvělou italskou mozzarellou není potřeba cestovat až na jih Evropy. Stačí zajet do pražských Nuslí, kde ji vyrábí pár nadšených Italů.
Vyrábí Člověče, nezlob se! A tak jako figurky i oni byli někdy vyhozeni ze hry
Přebírat firmu po někom, kdo se ve svém oboru zařadil mezi legendy, není jednoduché. Jaké to pak asi je, když navíc tchán předá firmu svému zeti?
Jak online specialistovi otevřel kamenný obchod oči i nové možnosti
Internetové obchody jsou skvělá věc. Když ale dá specialista na e-commerce přednost kamennému obchodu, nestačí se divit.
Podnikatel založil firmu inspirovanou životem Fausta z Jizerských hor
Nebylo mu ani 30 a měl skvěle nastartovanou kariéru. Stal se brand manažerem roku a otevíraly se před ním zajímavé možnosti. On jich ale nevyužil.
Věřte nebo ne, malá firma na žehlení prádla roste raketovým tempem
Odříkaného chleba největší krajíc. Že toto přísloví platí, může vlastní krví podepsat jedna mladá žena z Prahy. Nenáviděla žehlení a teď si jím vydělává.
Finanční manažerka změnila obor. Podniká jako lektorka jógy
Její nejhorší školní předmět byl tělocvik, na balet byla podle učitelky příliš tlustá. Nyní se s úspěchem živí jógou, která byla původně jejím koníčkem.
Jak prodávat knihy, které nemůžete nabídnout v knihkupectví? Řešení existuje
Dvě studentky pedagogiky přišly s nápadem, jak ve svém nepodnikatelském oboru vydělat a zároveň se neodklonit od jeho cílů. Začaly dělat knihy na míru.
Od jediného kousku mýdla k úspěšné značce. Mladá žena dobývá i zahraničí
Když máte kvalitní výrobek, můžete začít podnikat i s úplně minimální nabídkou. Důkazem je žena, která se s pár kousky mýdla dostala i do světa.
Nováček v oboru gastronomie prorazil díky barům v kancelářských centrech
V advokacii se nenašel. Místo toho založil úspěšný řetězec salátových barů, s nimiž teď boduje hlavně v kancelářských centrech.
I na maloměstě se dá úspěšně podnikat. V salónu si plní své sny
Vidí zákaznici jako člověka, chce ji udělat krásnou. Vidí spokojený úsměv, který ji obohacuje. To je to, na co se každé ráno těší zakladatelka salónu Michaela.
Když k podnikání motivuje batole. Malý syn dal firmě i jméno
Inspirací pro podnikání se mohou stát i mateřské povinnosti. Maminka si svým nápadem ulehčila práci s dítětem a našla se v novém oboru.
Jako kadeřník začínal v 60. letech za 675 korun měsíčně, teď je známý i ve světě
Pojďte se společně s námi vypravit do období před rokem 89, kdy v tehdejší Československé republice vyhrál Václav Pech mezinárodní kadeřnickou soutěž.
Mají rodinnou průvodcovskou firmu a chtějí je i instituce hlavního města
Když se chcete prosadit v oboru, kde je velká a tvrdá konkurence, musíte na to jít jinak než ostatní. Díky tomu se podařilo prorazit i malé průvodcovské firmě.
Chyběla mu pravá italská čerstvá pasta. Začal ji vyrábět sám
[FOTOGALERIE] Své těstoviny, které jdou na dračku, začínal vyrábět doma. Nyní je už spolumajitelem restaurace. Seznamte se s pastařem z Karlových Varů.
Seznamte se s Jeans Makerem. Šije džíny, které rostou spolu se zákazníkem
Nechce se vám investovat do drahých džín, když si nejste jistí, že se do nich za pár měsíců ještě dostanete? Pak si objednejte ty od Jeans Makera.
Navrhl dřevěné hodinky, po pár měsících je prodává na všech kontinentech
Mladý inženýr ze Šumperku navrhl dřevěné hodinky. Jak začínal, s čím se potýkal a z čeho má radost, prozrazuje v dalším dílu seriálu Příběhy podnikatelů.
Byznys s trdelníky nezná hranice. Z Česka míří až do Asie
Podívali jsme se na zoubek trdelníkovému byznysu. Dá se na tomto pečivu vydělat hromada peněz s minimem námahy a investic? Prozradí jeden z největších výrobců.
U1, firma založená jako manifest proti kancelářským klišé
Tihle pánové skutečně umí. Jejich kanceláře jsou esteticky zajímavé i praktické. Především ale zvyšují kvalitu života lidem pracujícím v kancelářích.
Vývary jako od Steva Jobse. S takovými nejen v Česku proráží tři nadšenci
Tři mladí podnikatelé si vyrobili to, co na trhu postrádali. Obyčejný vývar. Takový, který se neprodává v kostkách a je zdravý. A samozřejmě s ním mají úspěch.
Z podnikatelů se stali chřesťané. Na kult lahůdkové zeleniny obrací tisíce lidí
Po revoluci se na Mělnicku vrátili k pěstování chřestu. Po desítkách let se díky tomu český chřest opět dostává na stoly těch největších gurmánů.
Okouzlení precizností. Úspěšná firma funguje na principech BMW
Každodenní tvrdá práce, investice do rozvoje a hlavně jasná představa o budoucnosti společnosti. To je podle rodiny Vránkových recept na úspěšnou firmu.
K podnikání ji donutily věštecké sny. Díky nim vyrábí fantastické pralinky
Sníte o vlastní firmě? Tak přestaňte snít a proměňte své sny v realitu. Stejně jako hrdinka dalšího pokračování Příběhů podnikatelů. Nebudete litovat.
Začalo to podomácku spíchnutou taškou. Teď její značka vydělává miliony
Přinášíme příběh ženy, která dokázala bez koruny vybudovat fungující firmu s třiceti zaměstnanci. Dara bags je důkazem toho, že když se chce, tak to jde.
Mladá maminka se zhlédla v retro křeslech a založila na nich byznys
Stará křesla nepatří do šrotu, ale zpět do interiérů. Po repasi se z nich díky malé rodinné firmě stávají unikátní designové kousky, které chtějí i v zahraničí.
Díky charitě se dostal k tetování. Dnes má největší studio v Praze
Obyčejně se člověk dostává k charitativním projektům přes práci. U Lukáše Poláčka tomu bylo přesně obráceně.
Když výdělky firmy ovlivňují populární osobnosti a politici
Společenská sezóna je v plném proudu a řada lidí míří do půjčoven společenských šatů. S nimi se v 90. letech roztrhl pytel. Jak se podniká v tomto oboru?
Šikovný inženýr začal stavět velocipedy. Je jedním z mála na světě
Jaké to je vyrábět něco, co kupují jen desítky lidí na světě? Čtěte příběh Martina Cvrčka, kterého živí výroba velocipedů, tedy slepé uličky techniky.
Podnikání často plní dětské sny a touhy. Přesvědčte se sami
Podnikatelský plán postavte na svých nesplněných snech, touhách a představách. Udělali to tak mnozí podnikatelé, které jsme letos vyzpovídali, a daří se jim.
Navštívili jsme plantáž s vánočními stromečky. Je to prý dobrý byznys
Stále více firem se u nás věnuje pěstování vánočních stromečků. Péče o plantáže ale není jednoduchá a fyzicky náročný je hlavně řez. Podrobnosti v článku.
Mladá maminka si otevřela neobyčejné hračkářství a našla nový smysl života
Někdy mohou člověka k podnikání inspirovat vlastní děti. Přesně to se stalo mladé mamince z Prahy a už rok je z ní majitelka hračkářství.
Češi vyvinuli lyže s vlastnostmi Ferrari. Teď s nimi chtějí prorazit ve světě
Dva chlapíci z Mělnicka vyrábí lyže top kvality. Zatím se soustředí jen na domácí klientelu, ale brzy chtějí prorazit i v Alpách.
Je komerční vegetarián. Kvůli byznysu obětoval maso
V Praze je možné všechno. Před nedávnem se v metropoli otevřela vegetariánská restaurace, jejíž šéfkuchař miluje maso. Tento podnik překvapuje v mnohém dalším.
Student začal s výrobou kartonového nábytku, teď s ním míří do světa
Někdy se sny a představy od reality dost liší. Skutečnost bývá často horší. Ale neplatí to vždycky. Příkladem je mladý podnikatel vyrábějící nábytek.
Zažil živoření, přepadení a vyráběl zlaté brýle. Jak se žije zlatníkovi
Do masny, pekárny nebo drogerie musí čas od času zajít každý z nás. Ale do zlatnictví? Bez toho se lidé obejdou. Přesto se v Česku živí několik tisíc zlatníků.
Chovají 70 koz a začínali v chatrči bez elektřiny. Jak se jim dnes podniká?
Pamatujete na nedávnou kauzu s Ježkovým statkem? To, že jde jen o obchodní značku, za kterou se skrývá velkovýroba, odhalil Jan Černý. A my ho vyzpovídali.
Vyučil se kuchařem, teď dělá kosmetiku ve svém salónu. Přečtě si jeho příběh
Nabitý diář, měsíční čekací doba. Tím se může pyšnit původně vyučený kuchař, který se rozhodl jít vlastní cestou a otevřel si kosmetický salón.
Vozí lidi do Mostu na výlet. Zbláznil se? Ne, jen skvěle využil skrytý potenciál
Když má člověk dobrý nápad, může se mu dařit i v takovém regionu, jako je industriální Mostecko. Mladý litvínovský podnikatel Martin Bareš je toho důkazem.
Otřesnou masáž nereklamoval, stal se díky ní masérem
Za své peníze dostal příšernou službu. Místo stěžování se ale rozhodl zkusit to po svém a stal se z něj masér. Čtěte příběh muže, který místo remcání jedná.
Živí ho footbag. Nahlédněte do byznysu netradičního sportovce
Přinášíme příběh sportovce, který svou netradiční disciplínu proměnil v profesi. Musí se ohánět víc než profesionální fotbalista nebo hokejista, ale jde to.
Když muž musí ženu držet zkrátka. Příběh z levandulové farmy
Jaké to je, když musí muž krotit vášně své ženy? Daří se mu to jen stěží, ale malá obec pod Řípem se díky tomu mění v malou Provence.
Kdo dělá nejlepší zmrzlinu? Inženýr ekonomie, novinářka a dopravní specialista
Chrání tradiční řemeslo, kvalitu a autentičnost zmrzliny a prosazují suroviny z lokální produkce. Díky tomu se dokáží výrobou zmrzliny uživit 365 dní.
Vsadili na originalitu a kvalitu a dokáží nyní konkurovat módě z Asie
Český zákazník se vrací k lokálním produktům, u kterých hledá originalitu. Zajímá se o výrobky vznikající v omezeném množství, shodují se podnikatelé v módě.
Majitelé pražírny učí Čechy pít kávu i provozovat kavárny
Učili se u mistrů oboru v dalekých zemích, dnes své vědomosti a zkušenosti předávají českým podnikatelům. Seznamte se s majiteli pražírny kávy a kaváren.
Domácí těstoviny jim nahradily nejisté uplatnění. Honza s Matějem už by neměnili
Dva čerství absolventi vysokých škol se dali na výrobu čerstvých těstovin. Mají je tak dobré, že je někteří jejich zákazníci jedí den co den. Přijďte ochutnat.
Potkali se nad bambusovými tyčemi. Teď mají velmi žádanou dílnu
S bambusem začali pracovat teprve před čtyřmi lety a vlastně úplně náhodou. Jsou ale jedni z mála Evropanů, kteří z něj staví, a proto se jejich firmě daří.
Antonínovo pekařství má duši. A hrdě ji ukazuje lidem
Podívejte se s námi do pekařství, kde se s ničím netají. Na otevřeném přístupu je postaven celý jeho koncept.
První motýlkářství v Česku umí vykouzlit úsměv na tváři
Motýlky se nemusí nosit jen na plesy a společenské akce. Podle Kristiána Polívky a Tomáše Mylera jsou i skvělým všednodenním doplňkem. Třeba pro podnikatele.
Vaří prémiové a čerstvé krmivo pro psy. Podívejte se do její výrobny
Nahlédněte s námi do kuchyně, kde se vaří pro psy, ale hygienici by tu nenašli ani jeden prohřešek. Vysoká kvalita je základním pilířem novinky na české trhu.
Hodinového manžela znáte, ale co takhle hodinovou dílnu?
Přišel do Prahy s perfektním nápadem a tvrdě narazil na neochotu úřadů. Myslel si, že už u nás všechno funguje jako na západě. Nakonec ale svou firmu rozjel.
Vybral svoje stavební spoření a místo práce barmana si otevřel vlastní vinotéku
Tentokrát jsme navštívili jednu z tisíců vinoték, o kterých se hodně mluví v souvislosti s chystanou novelou zákona o vinařství. Je pro vinotéky vážně hrozbou?
Knihařce se stalo osudným nepřijetí na střední školu. Nikdy ale nelitovala
Navštívili jsme největší knihařskou dílnu v Praze. Její příběh píše už 20 let Jarmila Sequensová, kterou knihařství učarovalo už v 15 letech.
Pasířství z centra Prahy není turistickou atrakcí, ale poctivou dílnou
Rodina Čermákových se věnuje historickému a trochu zapomenutému řemeslu. Jejich pasířskou dílnu jsme navštívili v centru Prahy. Podívejte se tam s námi.
Nestíhám vyrábět, sklad je pořád prázdný, říká košíkářka
Co v týdnu vyrobí, to o víkendu prodá. A prodala by ještě víc, protože zájem o proutěné výrobky je obrovský. Tak se daří košíkářce z Mělnicka.
Recept na úspěšné podnikání byl ukryt ve staré rodinné kuchařce
Jaroslava Michalcová založila cukrárnu kvůli tomu, aby nezanikl starý rodinný recept na zákusek. A udělal terno, její podnik je vyhlášený v celém kraji.
Vyrábět z přírodního materiálu je náročnější. Vědí to i Táborští z Bojkovic
Rodina podniká společně. Vyrábí med i svíčky z včelího vosku. Podnikatelský nápad se přitom zrodil náhodou. Inspirovali se na „porevolučním“ výletě ve Vídni.
Hvězdou mezi pardubickými perníkáři je rodačka ze Zlína
Jarmila Janurová začala podnikat doma v kuchyni, postupně vybudovala na zahradě svého domu prosperující firmu zaměřenou na tradiční pardubický perník.
Učitelka si otevřela restauraci. Pohlreich by z ní ale nešílel, naopak
Začít podnikat v úplně neznámém oboru nebývá jednoduché. O to víc je to složitější při otevření sociálního podniku. Své o tom ví podnikatelka z Pardubic.
S dráteníkem současný živnostenský zákon vůbec nepočítá, přesto u nás podniká
Jsou řemesla, která na první pohled patří už jen do učebnic dějepisu. Jenže třeba drátenictvím se někteří lidé překvapivě živí i dnes.
Nakoukněte s námi do vyhlášeného lahůdkářství, kde vyrábějí tradiční chlebíčky
Sláva chlebíčku, chtělo by se říci při návštěvě lahůdkářství na pražské Letné. Právě na tradičním českém výrobku studené kuchyně stojí podnikání trojice mužů.
Překročte rubikon ve vztahu k zákazníkům i zaměstnancům, vyplatí se to
Překračovat pomyslné rubikony se vyplácí, tvrdí mladý podnikatel v oboru Public Relations. On sám jich mnoho překročil a jeden také založil.
České síťovky jsou zpátky a mají proniknout do celého světa
Ne vždycky je potřeba vymýšlet neustále něco nového. Stačí oprášit byznys, který vznikl před skoro 90 lety. Třeba jako český vynález síťovku.
Nechce být živnostníkem, je podnikatelem. Inspiroval se v Americe
Jak se podniká v Americe a jak u nás? Je to jako černá a bílá. Přesto se Petr Kleňha rozhodl přenést svoji firmu ze zámoří do Česka. Udělal dobře?
Když se kameníkovi daří, touží si pronajmout celý lom
Zlepšit pošramocenou pověst lomu bude složitější než pracovat s kamenem. Přesto se tohoto úkolu východočeští kameníci nebojí a věří v úspěch.
Naše pivo není pro lajdáky, říká obnovitel královédvorské pivovarské tradice
Po Česku jsou dnes rozesety stovky pivovarů. Vedle velkých značek se stále častěji prosazují restaurační minipivovary a novinkou jsou malé rodinné pivovary.
Rodinná firma má Vánoce 365 dnů v roce. Už sto let vyrábí ozdoby
Pojďte si s námi koncem července udělat hezkou vánoční náladu. Podívejte se do rodinné firmy, která vyrábí vánoční ozdoby. Nejprve v článku, pak i osobně.
Čeští květináři jsou dobří pěstitelé, ale marketing jim zatím nic neříká
Jak se daří oboru, který už v 90. letech dostal těžkou ránu od západní konkurence? A jak se podniká s lidmi, kterým nic neříká slovo marketing? Zjistili jsme.
Kožešnictví je krásná a tradiční práce. Škoda, že balancuje nad propastí
Pojďte s námi na návštěvu do kožešnické dílny. Tam, kde je krásně heboučko. A inspirujte se poutavým příběhem, který jinde nenajdete.
Sklář, ten „těžkej život má“. Navštívili jsme ho přímo u pece
Udržet v dnešní době malou sklářskou huť je doslova zázrak. Obor je už léta zkoušen a situace se ne a ne lepšit. Co tedy udělat pro udržení české tradice?
Emancipace v kominictví. Žena to umí i se štětkou a koulí
Málokdo v životě asi potkal kominici. K ženám toto řemeslo jaksi neladí. Martina Chotová Wimmerová si ale myslí něco jiného. A zdolává jeden komín za druhým.
Když se rodinným dědictvím stanou taxametry
Dnešní díl seriálu Příběhy podnikatelů se začal psát už za první republiky. Podnikání se u Gottwaldů dědí z generace na generaci a ustálo i období komunismu.
Mladí studenti sází vše na jedinou kartu, ve svém byznysu cílí na seniory
Studenti většinou mívají úplně jiné zájmy, než je rozvoj webu pro seniory. Jsou ale i tací, kteří v tom cítí velký potenciál a plánují rozjet fungující firmu.
Nahoru a dolů, takový je život provozovatele Lochnesky
Karel Janeček provozuje pouťovou atrakci, která je rodinným dědictvím. Jak se žije muži od kolotočů a jak se podniká v oboru, který čelí mnoha jiným lákadlům?
Když povodeň přinese začínající firmě světový úspěch
Klientské centrum jako součást struktury tradiční firmy. Na tomto je založena společnost, která začala z nuly a dnes má klienty po celém světě. A je česká.
Little Rock Star, rebelky s dupačkami a bryndáky dobývají trh
Ne každé dítě musí být jako z cukru. Dnešní doba snese i něco tvrdšího. S tímto přesvědčením začaly podnikat dvě nekonvenční dámy. A trefily se do černého.
Oblékat olympioniky je prestiž a vstupenka do světa byznysu
Mahulena a Jiří Pertlovi pletou svetry a čepice. V podnikání se ale nespletli, naopak využili příležitosti. Nahlédněte do firmy, která obléká olympioniky.
Je štrúdl až moc obyčejný pro rozjezd firmy? Omyl, právě naopak
Nejlépe fungují ty nejjednodušší věci. Přesvědčila se o tom i živnostnice z Benešova, když si otevřela krámek s úplně „obyčejným“, ale chutným štrúdlem.
Hrát si s panenkami není umění. Umění je se jimi živit
Není nad to, když práce člověka baví, naplňuje a dokáže ho uživit. Do takové fáze se po letech dostala žena ojedinělé profese, panenkářka. Nebylo to ale zadarmo
S kladivem v ruce poznáte sami sebe. Příběh o mistru kovářském
Přinášíme rozhovor s kovářským mistrem, specialistou na chladné zbraně. Jak se k nim dostal? Co ho živí? Jaké prožil životní kotrmelce? A co si z nich odnesl?
Z právničky majitelkou kavárny. Proč ne, život nemusí být krysí závod
Proč se vzdávat prestižního zaměstnání? Třeba proto, že je to „jen“ zaměstnání a člověk hledá lepší seberealizaci. O tom je další z příběhů podnikatelů.
Snižovat ceny je tou největší chybou, tvrdí úspěšní hoteliéři
Místo snižování cen zapracujte na zvyšování servisu, tvrdí úspěšní hoteliéři. Sami mají luxusní hotel, ale jejich myšlenka prý funguje i na turistické chatě.
I my podnikáme za účelem zisku, říká majitelka pohřební služby
I my podnikáme za účelem zisku, říká majitelka pohřební služby. Musí se ale více řídit citem. Tady je její příběh, který stylově přinášíme před dušičkami.
Malý chovatel pštrosů z Polabí udává směr celému oboru
Jestli jsme se ve světě v něčem prosadili, tak je to chov a zpracování pštrosů. Je to pro vás nová informace? Pak čtěte příběh farmáře z Polabí.
O ševci, který se drží svého kopyta, ale hlavně poctivé práce
Není mnoho lidí, kteří se věnují tradičnímu ševcovskému řemeslu. Zájem o ručně šité boty přitom stále roste. O životě na verpánku je další z Příběhů podnikatelů
Jak se obnovuje čokoládová velmoc? Své o tom ví dva nadšení čokolatiéři
Tři roky tvrdé práce na sobě samých i zákaznících. Tak by se dal charakterizovat příběh dvou mladíků, kteří se snaží Česko znovu dostat na čokoládový trůn.
I malá cestovka může být úspěšná, stačí mít jasný cíl
Provozuje malou cestovní kancelář zaměřenou na neklidnou oblast Izraele. Jak se mu daří? Nemá nouzi o klienty? A jsou Židé skutečně tak tvrdí obchodníci?
Z nadšeneckého projektu k vyhledávanému nakladatelství
Ne každý byznys musí hned vydělávat velké peníze. Někdy stačí radost z dosažených úspěchů. A když jich stále přibývá, pak snad časem dojde i na ty peníze.
Česká návrhářka vsadila na luxus a má políčeno na Hollywood. Tady je její příběh
Jak z ničeho vybudovat jméno, které začíná znát celý svět. O tom je další z příběhů podnikatelů. Tentokrát se odehrává ve světe luxusní módy.
Palety jsou mým osudem, říká živnostník a vyrábí z nich netradiční nábytek
Slyšeli jste už někdy o nábytku z palet? V zahraničí je běžnou součástí nabídky a začíná se stále více prosazovat i u nás. A právě na to sází Jaroslav Gűnter.
Vyrábí indiánské stany, nikde neinzeruje a přitom uživí šestičlennou rodinu
Zveme vás do dílny, kde Mirek Beneš šije indiánské stany a patchworkové textilní doplňky. Jeho živnost je stejně malá jako jeho dílna, ale on je spokojený.
Balancujeme na několika hranách najednou, tvrdí provozovatelé muzea
Jaké je to otevřít si soukromé muzeum? Může být tento podnik vůbec finančním přínosem? Jak se podniká v neobvyklém oboru, prozrazují dva manželé.
Teprve krize ukáže, kdo umí podnikat. Podnikatel romského původu to umí
Úspěšný romský podnikatel si za svým cílem šel už od dětsví. Nabízíme jeho netradiční a poutavý příběh.
Má netradiční řemeslo, vyrábí oční protézy. Přečtěte si jeho příběh (FOTO)
Jak se podniká ve specializovaném oboru s úzkým okruhem klientů? Jak české zdravotnictví vychází vstříc podnikatelům? O tom všem další z Příběhů podnikatelů.
Bar, který neexistuje, vznikal naruby. Dnes je špičkou svého oboru
Když se dva mladí muži rozhodli založit si vlastní bar, porušili u toho všechna dosud daná pravidla pro rozjezd firmy. A možná právě proto uspěli.
Znáte restauraci, před kterou se pravidelně stojí fronty? My ano
Když nepočítáme fastfoody na turisticky exponovaných místech, tak v metropoli najdeme pouze jednu restauraci, kde se stojí fronty. Pojďte ji s námi navštívit.
Je mu 25 let a psaly už o něm světové deníky. Čtěte příběh mladého podnikatele
Přesně před rokem se začalo často mluvit o projektu Skypicker. A to nejen u nás, ale i v zahraničí. Stojí za ním nápad mladého studenta, kterého nebavila škola.
Když se firmě nedaří, zkuste se do toho ještě více obout, radí Petr s Davidem
David Václavek a Petr Havlíček jsou zástupci těch podnikatelů, na které dopadla ekonomická krize. Jejich stavební firmu zachránil nápad Petrovy sestry.
Petr s Lucií vědí, co je to funkční kuchyně. Proto obstojí i v silné konkurenci
Měli malou firmu na výrobu kuchyní. Oni i jejich klienti byli s prací spokojeni. Pak navrhli kuchyni sami pro sebe a jejich podnikání náhle získalo nový rozměr.
Vsadit na neznámý obor je risk. Povídali jsme si s majiteli kreativních kaváren
Jak se podniká v oboru, který u nás nikdo nezná? Jak těžké je prosadit se bez peněz a potřebných zkušeností? Čtěte příběhy provozovatelů kreativních kaváren.
Je mu 23 let a prodává americké pochoutky. Byli jsme v jeho obchodě na návštěvě
Jak být ve 23 letech úspěšným obchodníkem? Stačí se nebát odlišit. Lidí, kteří si rádi připlatí za jiný koncept, je spousta, říká obchodník Marek Čermák.
Byli jsme na návštěvě u klasického lazebníka. Stále používá břitvu
25 let strávil v obyčejných kadeřnictvích. Když měl pocit, že už se není kam posunout, rozhodl se pro změnu. Dnes jeho firma představuje špičku v oboru.
Linda, Anna a Lenka své podnikání zacílily na psí mazlíčky. Jak se jim daří?
Butik s chovatelskými potřebami, značková psí kosmetika, psí salon. Linda, Anna a Lenka se s námi podělily o zkušenosti z psího byznysu.
Jiří a Láďa propadli betonu. Martin vybudoval online síť pro půjčování aut
Jiří, Ladislav a Martin objevili tržní niky. Nenechali se odradit krizovou dobou a vydělali na tom. Dnes je jim Česko malé a míří do zahraničí.
Kováři Jan a David radí: Kvalitu je dnes třeba zákazníkovi ukázat a vysvětlit
Jan a David vsadili na kovařinu. Má řemeslo stále zlaté dno, nebo jím otřásla krize?
Sauny a světlo. Podívejte se, jak Michal a Hynek dělají tak trochu jiný byznys
Michal prodává a staví sauny, Hynek svým klientům ukazuje jiný přístup ke světlu. Jak lze věci dělat tvrdošíjně po svém a uspět?
Kateřina a Miloš tvrdí: Květinářství je byznys, který se řídí podle zákazníků
Kateřina Arnoldová a Miloš Winkler provozují květinářství. Úspěšně prodávají květiny také přes internet. Čtěte, jak se v oboru prosadit.
Vizážistky Adéla a Simona: Uspěje ten, kdo usilovně pracuje a buduje si kontakty
Adéla a Simona pracují téměř deset let jako vizážistky. Obor znají ze všech stran – líčí na svatbách, pro reklamní produkce, školí. Co radí začátečníkům?
E-shop jinak: Silvie vozí potraviny až do lednice, Martin vsadil na fair trade
Otevřeli si e-shop s potravinami, přesto na internetovém prodeji jejich byznys nestojí. Silvie s jídlem srovná ledničku, Martin se věnuje fair trade.
Jsou manželé a prodávají potraviny od farmářů. Jak funguje bedýnkový byznys?
(PLUS VIDEO) Jana s Petrem a Veronika s Filipem jsou dva páry, které mají podobný byznys: bedýnky. Prodávají čerstvé potraviny přímo od farmářů.
Navštívili jsme starožitníky. Jak funguje jejich byznys?
Obchod s uměním a starožitnostmi může nezasvěceným připadat trochu nečitelný. Jak funguje, jaké má perspektivy a pravidla?
Martin, Adam, Štěpán mají z koníčka podnikání. Vyrábějí kola a skejty
Martin chtěl koupit městské kolo. Nabídka ho neuspokojila, tak začal v oboru podnikat. Adam se Štěpánem chtěli skejty za rozumnou cenu, tak je začali vyrábět.
Láká vás byznys s mobilními aplikacemi? David a Lukáš vědí, co obnáší
Vývoj mobilních aplikací je mladý obor, který možná láká nejednoho nadšence. Profíci, které jsme oslovili, vysvětlují, že konkurence je ostrá a nároky vysoké.
V optice čeká tvrdá konkurence, někdy až za hranicí pravidel
Co vás čeká, když chcete oční optiku? Především extrémní konkurence. Zkušení podnikatelé prozrazují, jak to v oboru chodí a co musí podstoupit nováčci.
Kluci studovali vysokou a teď ručně vyrábějí dětský nábytek. Přečtěte si poutavý příběh
Seznamte se. Představujeme Petra a Lukáše, kteří vyrábějí dětský designový nábytek a také Alici s Janou. Ty si zase založily vlastní módní značku.
Láká vás biofarmařina? Zeptali jsme se zkušených, jak se v oboru podniká
Jak se v Česku podniká biofarmářům, na co si má dát nováček pozor a na co se zvlášť zaměřit? O své zkušenosti se s námi podělili farmáři, kteří vidí do biozeleniny i chovu skotu a ovcí.
Jak spojit firmy a čerstvé studentské mozky? Přes internet
Když Vít Chvál studoval IT, chyběla mu možnost, jak relativně jednoduše navázat kontakt s praxí. Proto letos vymyslel ProPoint.
I malý byznys kvete. Čtěte příběh netradičního papírnictví i kosmetické firmy
Uvažujete o „značkovém“ obchodě? Zeptali jsme se zkušených podnikatelek, jak takový byznys rozvíjet, jak přitáhnout a hlavně udržet zákazníky.
Na byznyse zaměřeném na děti rychle nezbohatnete. Musíte ho dělat srdcem
Kavárny zaměřené na děti jsou stále nedostatkovým zbožím. Oslovili jsme podnikatelky, které si takové podniky vybudovaly: kavárnu s velkým dětským koutkem a dětskou hernu s kavárnou. Jak se do tohoto byznysu pustit?
Chcete kavárnu? Počítejte s tím, že je to 24hodinový byznys
Trojice kavárníků nás nechala nahlédnout do zákulisí svého podniku. Shodli se, že i v kavárně je třeba pečlivě počítat. Výhoda ale je, že o marketing se postará šeptanda.
Čtěte příběh Hanky: Podnikala na Novém Zélandu, kde měla sushi bar
Podnikání rozjela za 10 minutu, svůj sushi bar propagovala letáky za stěrače aut. I takový osud čekal Hanku Svobodovou, která podnikala na Novém Zélandu.
Hotelů je jako smetí. Jak nezapadnout a přitáhnout klienty? Poradí odborníci
Konkurence v oblasti ubytovacích služeb je obrovská, proto by měl každý hoteliér zauvažovat nad svým podnikatelským záměrem opravdu pečlivě. Nechejte se inspirovat radami od profíků, kteří se v ubytovacích službách vyznají.
Živit se jako taxikář na vlastní triko se zpočátku prodraží, varují profesionálové
Uvažujete o provozování taxislužby a nevíte, co všechno je třeba zajistit pro rozjezd v tomto podnikatelském oboru? Přečtěte si tipy přímo od oslovených profesionálů. Dostane se vám tak do začátku těch nejcennějších rad.
Chtěl jsem postavit místo pro život, ne pro dožití, říká stavař Jaroslav
Hledal důstojný domov pro své rodiče, ale nemohl žádný najít, a proto postavil vlastní.
Kristýna odešla z vědy a na mateřské rozjela e-shop s výrobky z chráněných dílen
Od genetiky utekla Kristýna Mothejzíková ke grafice a k práci pro neziskový sektor, založila e-shop s výrobky z chráněných dílen.
Ekonom se stal módním návrhářem a své oblečení prodává v butiku
Pánský módní designér Jozef Sloboda prodává své malosériové oblečení v butiku v pražské Rytířské ulici. Sází na decentní jednoduchost, ne na extravaganci.
Tomáš a Mirek: Utekli ze svého zaměstnání a za manželku si vzali kavárnu
Mirek Šebesta a Tomáš Knapek si otevřeli kavárnu. Už nepracují nonstop, ale „jen“ 12 až 14 hodin denně. Všechno si chtějí vyzkoušet a do podnikání jdou srdcem.