Hlavní navigace

Na Účtenkovku musíte mít čas a trpělivost. Vyzkoušeli jsme udavačskou loterii

2. 10. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Aplikace pro iOS je už ke stažení, Android má novou verzi (2. 10. 2017 15:07)
Vyzkoušeli jsme Účtenkovku, ve které nahlašujete účtenky podnikatelů. Je to nudná administrativa, která bude bavit jen chvíli.

S účtenkou za září jsme neuspěli. Systém registruje pouze ty účtenky, které byly vydány až od října.

Podmínkou Účtenkovky je, že do loterie lze registrovat pouze účtenky, které byly vystaveny v průběhu kalendářního měsíce, který předchází měsíci, ve kterém probíhá slosování. A protože to první je naplánováno až na listopad, systém přijímá pouze účtenky za říjen. 

Vyplňování je sice zjednodušené, ale i přesto zdlouhavé

Na samotné vyplňování si musíte udělat čas. I když se dodavatel systému snažil zjednodušit nahlašování účtenek, přesto vyplňování vyžaduje čas a trpělivost. 

Čtěte také: Účtenková loterie už má logo, je barevné jak duha a stálo 80 tisíc Kč

V případě webové verze uživatel vyplňuje hned několik povinných položek, které se týkají účtenky. A tou je:

  • kód FIK nebo BKP
  • DIČ obchodníka
  • celková částka
  • datum tržby
  • čas tržby

V případě kódů FIK a BKP vyplňuje uživatel pouze jeden z nich a nemusí vyplňovat celý. Stačí první 3 díly vybraného kódu. Když se však k tomu připočtou další povinné položky, je z loterie rázem nudná administrativa. Přitom stačilo kódy na účtenkách nahradit například QR kódem, který by se vyplatil především při používání mobilní aplikace.

Mobilní aplikace vysává z telefonu údaje o hovorech a číslech

A ty už ministerstvo financí k Účtenkovce také spustilo. Zatím ale pro telefony se systémem Android nebo Microsoft. Uživatelé iOS zařízení si museli chvíli počkat. I když aplikaci pro ně web propagoval, aplikace nebyla v den spuštění loterie aktivní. Stalo se až dnes v odpoledních hodinách.

Čtěte také: Vystavili jsme účtenku Účtenkovce, v prvním roce může vyjít až na 86 mil. Kč

Jenže při používání aplikace musejí být uživatelé Androidu (neplatí pro iOS) obezřetní. Aplikace v seznamu oprávnění vyžaduje, aby jí uživatel poskytl přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, čímž aplikace zjistí i telefonní číslo, s kterým je uživatel aktuálně ve spojení, ale zároveň vysosá během hovoru i telefonní číslo samotného uživatele, i když ho při nahlašování účtenky neuváděl. Jak zjistili kolegové ze sesterského serveru Lupa.cz, nová verze aplikace již tyto údaje nevyžaduje. 

Účtenkovka totiž umožňuje nahlásit účtenku i bez registrace. Pro evidenci ji stačí uvést buď email, nebo telefonní číslo. Kontakt slouží především pro informaci o případné výhře. A vyplňování bez registrace se vyplatí. Pokud uživatel vyplňuje pouze email, může obejít podmínku nahlášení jedné účtenky od jednoho podnikatele za jediný den v případě, že u každé z účtenek využije pokaždé jiný email, který lze vytvořit během pár minut. 

Čtěte také: Účtenky půjde registrovat do loterie i přes mobilní aplikaci. Jak bude vypadat?

Potvrzení registrace účtenky pak dorazí právě i na uvedený email. V našem případě však email skončil automaticky ve spamovém koši, potvrzení o registraci účtenky jsme tak museli zpětně dohledávat. 

Milionové výhry za milionové náklady z kapes daňových poplatníků

Po potvrzení pak už může uživatel jenom sedět a čekat. Na výhrách ministerstvo financí ročně rozdělí nejvýše 65 000 000 korun. Celkem se má měsíčně udělit 21 025 výher. V rámci výher se počítá s 5 hlavními výhrami, a to 1. výhra 1 mil. Kč, 2. výhra automobil (v hodnotě přibližně 400 000 Kč), 3. výhra 300 tis. Kč, 4. výhra 200 tis. Kč a 5. výhra 100 tis. Kč. 

Daně x

Větší část výher pak bude mít následující podobu: 20 výher po 20 tis. Kč, 1000 výher po 1000 Kč a 20 000 výher po 100 Kč. Losování bude probíhat jednou měsíčně, vždy patnáctý den v měsíci, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Účtenky půjde registrovat do 12. dne následujícího měsíce od vydání. První slosování proběhne 15. listopadu a účtenky půjde tedy registrovat až do 12. listopadu.


Další redakční tip

Jak se vyrábějí chipsy? Podívejte se do rozsáhlé fotogalerie

Zavítali jsme do Choustníku nedaleko Tábora do továrny firmy Bohemia, abychom se podívali, jak se vyrábí chipsy. Čtěte celý článek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).