Hlavní navigace

Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele

11. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Strany napříč politickým spektrem podpořily vznik právního elektronického systému pro podnikatele (PES). Zároveň s tím se má změnit příprava zákonů.

Nově by se měli autoři zákonů uvádět v samostatné příloze výčet povinností, které norma zavádí či pozměňuje.

Vznikne PES – právní elektronický systém

Hospodářské komoře se podařilo napříč politickým spektrem získat podporu pro novelu zákona o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, která nyní míří do poslanecké sněmovny. Norma má umožnit zavedení elektronického nástroje (tzv. právní elektronický systém – PES) umožňujícího firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet. Podle Hospodářské komory by systém mohl podnikatelům ušetřit až 43 miliard korun ročně.

Je to snad poprvé, kdy politici nehledí na svou politickou barvu a chtějí se podílet na vyřešení největšího problému současného podnikání. Každá velká společnost i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu bude moci snadno a rychle ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jeho odvětví a právě jeho profese, uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který zároveň dodal, že věří, že pokud se norma nestihne v tomto volebním období schválit, podpoří ji i nová poslanecká sněmovna.

K poslaneckému návrhu zavádějícímu tento užitečný nástroj pro podnikatele i stát se totiž přihlásili jak předsedové politických stran Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN), tak i předsedové poslaneckých klubů Zbyněk Stanjura (ODS), Roman Sklenák (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM) a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Martin Plíšek.

Povinnosti pro podnikatele budou muset být zveřejněny v příloze

Díky systému PES by podnikatelé měli na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek, včetně upomínek či kalendáře. Výhledově by systém měl být propojen i s dalšími elektronickými systémy, takže by měl podnikatelům umožnit řešit všechny potřebné věci (včetně podání různých formulářů) na jednom místě. Využití systému nebude pro podnikatele povinné a za jeho využití by Hospodářské komoře platili okolo 1000 Kč ročně. Poplatky ale budou daňově uznatelným nákladem.

ebf 24 - tip duben

Vznik systému PES by měla doprovázet ještě jedna významná novinka. Nově by všichni navrhovatelů právních předpisů museli do samostatné přílohy zákona uvádět přehled povinností podnikatelů, které vyplývají z navrženého právního předpisu nebo z právního předpisu, který je právním předpisem měněn nebo doplňován. Tato povinnost by se vztahovala obdobně i na navrhovatele pozměňovacího návrhu k právnímu předpisu, který je jím předložen v průběhu schvalování právního předpisu.

Zároveň by měla platit ještě jedna novinka. Orgán veřejné moci, který rozhoduje o uložení sankce za nesplnění nebo porušení povinnosti podnikatele vyplývající z platných právních předpisů, sankci neuloží, pokud nebude povinnost podnikatele vyhlášena ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv nebo jiným způsobem vyhlášena v přehledu povinností podnikatelů v samostatné příloze právního předpisu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).