Hlavní navigace

Ženy začínají brát podnikání do svých rukou, počet podnikatelek rekordně roste

25. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Počet podnikajících žen v Česku nebývale roste. Za poslední 3 roky navíc pokořují rekordy v osamostatňování se. Jaká jsou konkrétní čísla?

Ženy se v Česku stále více pouštějí do podnikání. Jejich počet za poslední tři roky pokořuje veškeré rekordy. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živostníků ČR (AMSP ČR). Od roku 2012 přibylo více než 30 tisíc podnikajících žen, naopak z podnikání “odpadlo” pomalu 5 a půl tisíc mužů a nárůst jejich počtu od roku 2011 stagnuje.

Počet podnikatelů tak dnes už z jedné třetiny tvoří ženy. Nejvíce jich podniká ve věkové skupině 25 až 54 let (téměř 70 %). Navíc ženy podnikatelky jsou se svým životem více spokojenější než ženy závislé na jednom zaměstnavateli a uvědomují si tak výhody nezávislosti.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Počet podnikatelek pokořuje rekordy. 

V podnikání vyhrává ženská rafinovanost

Není to jen o zvyšujícím se počtu žen v podnikání, ale i o jejich úspěšnosti. Začíná se projevovat, že ženská rafinovanost, odolnost, schopnost jít za výsledkem a ne za vítězstvím a střízlivost z dosažených úspěchů jsou současném podnikání základními předpoklady úspěchu, komentuje výsledky studie Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR.

Čtěte také: Učitelka si otevřela restauraci. Pohlreich by z ní ale nešílel, naopak

Ženy se cíleně do podnikání vrhnou především v reakci na obtížnou životní situaci, například ztrátou zaměstnání. Stagnující počet živnostníků mezi muži je částečně způsoben jejich přirozeným přechodem k podnikání formou s.r.o. Počet právnických osob ostatně stále roste a od roku 2009 je nárůst téměř třetinový. Zároveň však AMSP ČR varuje, že klesá počet OSVČ, které mají podnikání jako hlavní činnost.

Brand24

Čtěte také: Feministky jásat nebudou. Český byznys je většinově v mužských rukou

Roste dále počet podnikatelů, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší. Být podnikatelem je dnes snadnější než kdy dřív – k podnikání stačí jako doklad výpis z živnostenského rejstříku a jsou zde menší požadavky na délku praxe, bezúhonnost a bezdlužnost, říká k tomu Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu.

Na jednoho muže dnes připadá 1,5 živnostenských oprávnění, na ženu 1,3. U mužů převažují živnosti volné a řemeslné, jejich počet však roste pomalu. U žen tvoří největší podíl živnost volná, celých 75 %. Opravdový boom pak zažívají u obou skupin živnosti vázané a koncesované. Mezi silné podnikatelské regiony patří tradičně Praha a Severní a Jižní Morava, největší dynamiku v posledních letech ovšem vykazují střední Čechy, které postupně přebírají dřívější roli Prahy. V České republice podnikají téměř 2 miliony lidí, z toho 1 milion aktivně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).