Hlavní navigace

5 otázek a odpovědí, které se vztahují k podání přehledu pro pojišťovnu

11. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na podání přehledu je stále ještě čas. Nejzazší termín je na začátku května. Nabízíme přehled toho nejdůležitějšího pro podání přehledu pojišťovně.

Po podání přiznání k dani mají poplatníci další povinnosti, které není radno zanedbat. Přehled o příjmech a výdajích za uplynulý rok musí odevzdat jak České správě sociálního zabezpečení, tak také zdravotní pojišťovně, ve které jsou registrováni. 

Nabízíme přehled všeho důležitého, co se podání přehledů o příjmech a výdajích právě pro zdravotní pojišťovnu týká. 

1. Dokdy přehled podat? 

Přehled za rok 2018 podává OSVČ pojišťovně:

  • nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání za daný kalendářní rok, nejpozději do 2. 5. 2019, pokud podává daňové přiznání bez daňového poradce,
  • pokud podává daňové přiznání s daňovým poradcem, nejzazší termín je 1. srpna 2019, 
  • termín 8. dubna se týkal těch poplatníků, kteří nebyli povinni podávat přiznání k dani. V tuto chvíli je však po termínu, je nutné počítat se sankcemi. 

2. Jak přehled odeslat?

Přehledy je možné pojišťovnám zasílat poštou nebo přinést na jednotlivé pobočky osobně. Například na některých pobočkách Všeobecné zdravotní pojišťovny umožňují rychlé odbavení pomocí boxů, u kterých je k dispozici razítko. Stačí dokument razítkem označit a přehled vhodit. 

Všechny zdravotní pojišťovny také nabízí možnost podat přehled online. Jak podat přehled pro zdravotní pojišťovny elektronicky? Máme kompletní souhrn

3. Jaké jsou sankce za nepodaný přehled?

Pokuta za nepodání přehledu nebo jeho pozdní podání se může vyšplhat až do výše 50 tisíc korun. Na rozdíl od finančního úřadu pojišťovna na neodevzdaný přehled sama upozorní.

Čtěte také: 5 chyb, které OSVČ dělají v souvislosti s přehledy pro zdravotní pojišťovny

4. Kdy uhradit doplatek?

Vyjde-li vyplněním přehledu nedoplatek pojistného, je povinností poplatníka jej uhradit nejpozději do 8 dnů po dni, ve kterém byl (nebo podle zákona měl být) přehled podán.

Vyjde-li vyplněním přehledu přeplatek, pojišťovna částku vrátí, pokud vůči ní plátce nemá jiný splatný závazek (dluh), jinak se použije k jeho úhradě. O vrácení přeplatku pojistného není třeba zvlášť žádat, za žádost o vrácení přeplatku se považuje samotné podání přehledu.

5. Kdy nastavit nové zálohy?

Nová výše zálohy pro rok 2019 vyjde v přehledu za rok 2018. Nově vypočtenou zálohu je nutné uhradit za měsíc, ve kterém byl podán přehled (případně se jedná o měsíc, kdy měl být podle zákona přehled odevzdán).

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Pokud vyjde záloha nižší, než je stanovené minimum, a poplatník nepatří mezi OSVČ, na které se nevztahuje povinnost dodržet minimální vyměřovací základ, musí po celý rok hradit zálohu v minimální výši.

Brand24

Za pozdní úhradu nebo za úhradu pojistného v nižší výši se platí penále. To činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá.

Přehledy formulářů jednotlivých pojišťoven nabízíme ke stažení: 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).