Hlavní navigace

Byl pozdní večer - první máj, večerní máj - byl lásky čas

4. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Bylo brzké dopoledne, první máj, ranní máj, Svátek práce čas. Filipův zval k meetingu hlas, kde hraje Křížíkova fontána. O kapitálu šeptal Filip, a podnikatel lhal lásky žel, svou lásku národu Filip pěl.

Před několika dny se v kalendáři objevilo datum 1. května. První máj, kdy jaro je již v plném proudu a láska začíná probouzet celou přírodu k aktivitě. Jen lidé mají však specifické oslavy jarních dnů. 1. květen je již dlouho vyhlášen Svátkem práce. Přesně od roku 1890. Tento svátek přečkal změnu režimu a i přesto, že bombasticky povinně nepovinné průvody asi už nikdy neuvidíme, pořád je mezi politickými stranami (a to převážně levicovými) významným dnem. Svátek práce se totiž stal výbornou příležitostí uspořádat politický happening, zahrát dechovku a uplatit veřejnost „obědy zdarma”. Levicové strany si uvědomily, že v tento den mohou jednoduše části společnosti odprezentovat své názory a zvýšit své preference. Ale nejen parlamentní strany slaví Svátek práce. Svátek práce slavili i extremisté. I když těm jde kolikrát místo o oslavy spíše o rvačku se svými ideovými odpůrci.

Ale zpět k parlamentním stranám. Konkrétně ke KSČM. Už poněkolikáté slavili komunisté místo na Letenské pláni na pražském Výstavišti. O tom, že účastníci byli převážně důchodového věku, snad nikdo ani nepochybuje. Ke klidnému prvomájovému dni jim vyhrávala dechovka a kulturně-společenskou akci KSČM oživila tradičně Jiřina Švorcová se svým přednesem poezie. Co stojí ale za povšimnutí, je projev předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa. Samozřejmě kritizoval vládu a její kroky, Jiřího Čunka za braní úplatků, Martina Bursíka za nesplnění volebních slibů o ekologii a další členy vlády za všechno možné. Mnohem zásednější se ovšem jevily další myšlenky Vojtěcha Filipa, které dávaly vzpomenout na Vladimíra Iljiče Lenina a jeho následovníky.

skoleni_15_4

Tím, co dále předseda KSČM řekl, jasně potvrdil, že KSČM není v žádném případě moderní levicovou stranou, nýbrž „starou dobrou” KSČ, která jako hlavní zlo ve světě vidí kapitál. Nově ovšem přidal i apel na národ a vlastenecké cítění. Z úst Vojtěcha Filipa jsme se mohli dozvědět, že česká společnost je rozdělená. Jak rozdělená či proč je to špatně, již nezmínil. Důvod nejednoty spatřuje Filip v tom, že práce zbyla jenom pro někoho, že kapitál si hraje s českými lidmi tak, jak mu to vyhovuje, že rozdělená společnost se lépe ovládá a že výsledky práce můžeme klidně přesunout do zahraničí, aniž bychom měli možnost těchto výsledků práce nějak užít. Ano, kapitál je podle Filipa zlo, protože globální kapitál začal požírat ten původní, imperiální kapitál a koloniální země se staly místem ataku bývalých kolonizovaných. Máme se prý spojit a řešit náš národní zájem. Jaký je náš národní zájem, se ovšem posluchač také nedozvěděl. Filip si nezapomněl vzít na paškál kapitalisty-podnikatele. Podnikatelé prý bojují a odírají ubohé pracující občany a obyčejné lidi. Důležité nejsou individuální zájmy, ale práce pro celek, v tom vidí Filip budoucnost našeho národa.

Socialismus, doufejme, naši zemi již nikdy nepotká, a stejně tak si přejme, aby bylo co nejvíce individuálních podnikatelských zájmů a co nejméně překážek jim kladených. Protože v individuálních zájmech, ve volném trhu a rozvoji soukromého sektoru je budoucnost národa, ale nejen jednoho, ale celého lidstva. Jsou to právě ty sobecké zájmy podnikatelů po zisku, které pomáhají celé společnosti. Je to právě konkurence mezi podniky, která snižuje cenu a zvyšuje kvalitu. Jsou to právě stírající se hranice mezi národy, které pomáhají celému lidstvu. Jsou to právě podnikatelé a soukromý sektor, kteří stojí za rozvojem blahobytu. Na to ani na Svátek práce nezapomínejme a místo práce 1. května slavme spíše jaro a lásku.

Slavíte Svátek práce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).