Hlavní navigace

České dráhy dostaly vysokou pokutu 270 milionu korun

16. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Českým drahám byla udělena pokuta ve výši 270 milionu korun, informoval o tom dnes Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad udělil sankci kvůli zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě. České dráhy dle úřady dávaly rozdílné ceny různým klientům. Pokuta patří k nejvyšším, které kdy byly uděleny. Nenabyla však ještě právní moci, firma se proti ní totiž může odvolat.

Postup Českých drah se nelíbil slovenské společnosti ŠPED-TRANS Levice, která podala antimonopolnímu úřadu stížnost. I přesto, že loni České dráhy založily dceřinou společnost ČD Cargo, která řídí nákladní dopravu, pokutu dostaly přímo České dráhy. Nemůžeme pokutovat firmu, která je nástupcem drah. To by si pak každý hříšník mohl založit nástupnickou společnost, a případné sankci se tak vyhnout, uvedl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Je otázkou, zda krajský soud pokutu nezruší. ÚOHS totiž vzal v potaz ćeské i evropské právo, což se v podobném případě nelíbilo již dříve brněnskému soudu a pokutu udělenou tehdy firmě RWE Transgas zrušil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).